REKLAMA
Deska do krojenia znajduje się w każdej kuchni. Warto wiedzieć, że nieodpowiednio czyszczona staje się siedliskiem bakterii, które mogą powodować niebezpieczne choroby i zatrucia pokarmowe. Które deski są najlepsze? Jak je czyścić, by nie doprowadzić do rozwoju bakterii?
Jakie deski są najbezpieczniejsze?
Naukowcy poddali testom wszystkie rodzaje desek do krojenia. Pozostawili na nich szczepy bakterii i obserwowali, na których rodzajach powierzchni najszybciej się rozmnożą. W efekcie najmniej bakterii rozmnożyło się na deskach drewnianych – bo tylko w tym miejscu, w którym je pozostawiono. Natomiast na innych - plastikowych, szklanych i marmurowych - rozmnożyły się na całej powierzchni. Ma to związek z gładkością powierzchni – czym gładsza, tym szybciej się namnażają.
Wniosek jest prosty! Najlepsze dla zdrowia są deski drewniane. Ponadto mają szybsze właściwości schnące, nie tępią noży i ładnie prezentują się w otoczeniu kuchennym. Specjaliści polecają deski wykonane są z materiałów takich jak dąb, bambus i buk.
Plastikowe deski są praktyczne, ale trzeba je często wymieniać. Ten typ powierzchni łatwo się czyści. Można do tego używać standardowych środków czyszczących i myć je w zmywarce. Plastik nie wchłania zapachów i jest odporny na wysoką temperaturę. Jedynym minusem jest podatność na uszkodzenia podczas codziennego użytkowania. Wcięcia powstające podczas krojenia bardzo trudno wyczyścić. W dodatku gromadzą się w nich miliony bakterii.
Deski szklane nie chłoną wody, zapachów i szybko wysychają. Najczęściej mają podkładki antypoślizgowe wykonane z gumy. Mogą być używane jako podstawki do gorących naczyń. Są dostępne w wielu kolorach i przede wszystkim się nie rysują. Minusem desek szklanych jest to, że szybko tępią noże, ponadto bardzo łatwo je rozbić (na drobne kawałki).
Deski granitowe są bardzo trwałe i się nie rysują. Nie chłoną zapachów i nie barwią krojonej żywności. Największą wadą jest to, że szybko tępią noże, ślizgają się podczas krojenia i zupełnie nie nadają się do rozbijania mięsa.
Jak prawidłowo czyścić i pielęgnować deski do krojenia?
Raz w tygodniu umyj dokładnie deskę, wysusz papierowym ręcznikiem i natrzyj dobrym olejem spożywczym (np. oliwą z oliwek). Pozwala to zapobiec wchłanianiu wilgoci przez drewno, oraz przywraca piękny wygląd. Aby pozbyć się przykrego zapachu, po dokładnym umyciu deski natrzyj ją cytryną. Przebarwienia usuniesz mocząć deskę w wodzie z octem i pozostaw na noc. Nie polecamy mycia drewnianych desek w zmywarce, ponieważ woda z bakteriami wsiąka wtedy głębiej. Nie można ich również czyścić chemikaliami, ponieważ wnikają one w drewno i wydostają się przy kontakcie z żywnością. Umytej deski nie możesz od razu chować do szafki. Zostaw ją na ściereczce na blacie kuchennym i poczekaj aż wilgoć wyparuje i deska wyschnie. Wilgotną deskę możesz czyścić grubą solą i sodą kuchenną – jest bezpieczna dla zdrowia i skutecznie usunie bakterie.
Przeczytaj również:
Nietypowe zastosowanie herbaty ekspresowej >>>
10 zastosowań soli, o których nie miałeś pojęcia >>>
10 zastosowac octu w twoim domy >>>
TOP 10 najtrudniejszych plam i 10 sposobów, by się ich pozbyć >>>
Majonez, czyli sprzątanie ze smakiem >>>