Kuchnie otwarte na salon i jadalnię to rozwiązanie, które cieszy się niesłabnącą popularnością. Od lat lansowane przez wnętrzarskie czasopisma podobają się nam nie tylko dlatego, że są czymś innym, nowym, po latach męczenia się z małymi, ciasnymi i ślepymi kuchenkami, ale również dlatego, że oferują optymalne zagospodarowanie przestrzeni. Są bardzo funkcjonalne – o ile za funkcjonalne uważamy kuchnie, w których wolny czas spędza się na wspólnym gotowaniu z rodziną i przyjaciółmi, a nie miejsca dla samotnych gospodyń, których rolą jest przygotowanie posiłków na miarę jadalnych dzieł sztuki.
Funkcjonalność kuchni w głównej mierze zależy od naszych preferencji, oczekiwań, potrzeb i stylu życia. Oba rozwiązania – kuchnie otwarte, z jadalnią lub salonem, jak również te zamknięte – mają swoje wady i zalety.
Zalety
Kuchnia bezpośrednio przechodząca w kolejne pomieszczenie to świetne rozwiązanie do mieszkań o małym metrażu, w którym każdy centymetr wolnego miejsca jest na wagę złota. W ten sposób urządzone wnętrze wyda się przestronniejsze, niż jest w rzeczywistości. Zyskamy również możliwość lepszego doświetlenia pomieszczenia kuchennego, które nierzadko w innym wypadku pozostawałoby bez okna.
Czytaj więcej o zaletach i wadach otwartej kuchni »