Wraz z pomocą Wojciecha Średniawy, głównego projektanta marki Polbruk, podpowiadamy, czym kierować się przy wyborze miejsca na budowę grilla stacjonarnego, jakie materiały dobrać do tego celu oraz jak stworzyć spójną, funkcjonalną aranżację w ogrodzie.

Krok 1 – wybór miejsca
– Pod budowę grilla stacjonarnego dobrze jest wybrać miejsce zaciszne, oddalone od budynków mieszkalnych, tak, aby podczas przyrządzania posiłków dym z paleniska nie wnikał do pomieszczeń oraz nie stał się uciążliwy dla sąsiadów – wyjaśnia ekspert marki Polbruk. – Czasem grill można postawić również na płycie tarasu, ale to rozwiązanie polecam tylko posiadaczom tarasów dużych, rozbudowanych – dodaje Wojciech Średniawa. Grill murowany umożliwia przyrządzanie pysznych dań z rusztu, ale wiele osób ceni go przede wszystkim ze względu na estetykę wykonania oraz możliwość nadania niepowtarzalnego charakteru przestrzeni.

Krok 2 – wybór materiału
Najważniejszą zaletą grilla stacjonarnego jest jego wytrzymałość, odporność na wysokie i niskie temperatury oraz uszkodzenia mechaniczne. Taka konstrukcja powinna nam służyć przez wiele lat, dlatego – aby tak się stało – należy dobrze przemyśleć dobór materiału budowlanego. Może to być cegła, kamień naturalny oraz kostka brukowa, której dodatkowym atutem jest fakt, że możemy ją wykorzystać również do wykończenia przestrzeni wokół grilla. – Kostka brukowa to materiał stosowany do budowy tarasów, podjazdów, ścieżek oraz elementów małej architektury i z tego względu – wytrzymały. Jego cechy sprawiają, że bez przeszkód może być on wykorzystywany również do budowy ogrodowych grillów. Do tego celu najlepiej jednak wybrać kostkę, która z każdej strony ma tę samą fakturę oraz zbliżony odcień kolorystyczny, czyli jest barwiona w masie, nie tylko z wierzchniej, strony. Taki wybór umożliwi nam stworzenie spójnej kompozycji – radzi Wojciech Średniawa, ekspert marki Polbruk.

Krok 3 – przygotowanie podłoża
Podłoże pod grill powinno zostać utwardzone. W zależności od rodzaju gleby można do tego celu użyć tylko podsypki z piasku i warstwy betonowej (w przypadku gruntu piaszczystego) lub, jeśli grunt jest gliniasty, położyć pod beton dodatkową warstwę ze żwiru lub tłucznia drogowego. Warto pamiętać, że z materiału, który posłużył nam do budowy grilla, można ułożyć również nawierzchnię wokół konstrukcji. Dopełnieniem aranżacji mogą być murki oporowe, płot lamelowy, pergola, a także rośliny, które w połączeniu z murowaną konstrukcją stworzą miłą dla oka, przyjazną kompozycję.
Barbara Machalska -Cyran Deccoria.pl
Źródło:PolBruk
Barbara Machalska -Cyran Deccoria.pl
Źródło:PolBruk