Okap to sprzęt, któremu raczej nie poświęcamy należytej uwagi. Czyścimy go rzadziej, niż pozostałe urządzenia, pomijamy w codziennym porządkowaniu, ponieważ na pierwszy rzut oka nie widać na nim żadnych zabrudzeń. Tymczasem, by sprawnie usuwał brzydkie zapachy, jego filtry powinny być regularnie czyszczone.
Jak czyścić okap?
Urządzenie odłączamy od sieci i zdejmujemy z niego kratkę. Aby rozpuścić nagromadzony na filtrze tłuszcz, spryskujemy go obficie mieszanką wody i octu (połączonych w proporcji 1:1) i zostawiamy na nim, by „popracowała” na ok. 10 minut. Później opłukujemy go wodą i osuszamy. Tym samym roztworem przecieramy obudowę okapu.
Czyszczenie kratki okapu
Zamiast octu wykorzystać możemy sodę oczyszczoną. W dużym garnku w ciepłej wodzie rozpuszczamy cztery łyżki sody oczyszczonej. W tak przygotowanej mieszaninie zanurzamy filtr i zostawiamy go do namoczenia na 15 minut. Po tym czasie osuszamy go i zakładamy z powrotem na okap. Zamiast sody dobrze sprawdzi się również płyn do mycia naczyń.
Jak usunąć tłuszcz z okapu?
Aby usunąć z okapu lepki, tłusty osad warto sięgnąć po olej lub oliwę z oliwek, które doskonale go rozpuszczają. Nanosimy ją gąbką na filtr, po czym ścieramy ściereczką z mikrofibry, wcześniej namoczonej w ciepłej wodzie.
Czytaj dalej, by dowiedzieć się, jak szybko wyczyścić płytę gazową, indukcyjną i piekarnik »