Spis treści:
- Dlaczego w czajniku zbiera się kamień?
- Nietypowy sposób na kamień w czajniku
- Co zrobić, żeby kamień nie gromadził się w czajniku?
Dlaczego w czajniku zbiera się kamień?
Osady zbierające się w czajniku w czasie codziennego użytkowania to z jednej strony problem estetyczny. Skumulowane zanieczyszczenia wytrącające się z twardej wody, nazywane potocznie kamieniem, tworzą charakterystyczną łuskową warstwę wewnątrz urządzenia, która kruszy się, odrywa i tworzy w przygotowywanych napojach mleczną zawiesinę. Dużym mankamentem jest też pogorszenie smaku wody, które staje się tym bardziej wyczuwalne, im więcej węglanów wapnia i magnezu osadzi się na elementach grzewczych oraz ściankach czajnika.
W wyniku gotowania twardej wody o wysokiej zawartości składników mineralnych, obecne w niej naturalnie związki magnezu i wapnia przekształcają się w węglany i to one tworzą wspomniany, biały osad. Początkowo wytrącające się związki nie przybierają formy dostrzegalnej dla ludzkiego oka. Jednak z czasem, gdy ich stężenie zwiększa się, a nalot kumuluje na powierzchni ścianek, części grzewczych, a także na dnie czy sitku filtrującym, zgromadzone warstwowo osady intensyfikują kolor, a ich strukturę łatwo zauważyć.
Obecność osadów i kamienia przyczynia się do tego, że nawet stosunkowo nowe urządzenie wysokiej klasy pracuje mniej wydajnie. Ostatecznie może dojść do uszkodzenia czajnika i konieczna będzie jego wymiana. Jak poradzić sobie z problemem kumulujących się osadów? Testowałam dotąd wiele sposobów na odkamienienia czajnika. Najlepiej działały ocet i woda, które pozwalały oczyścić wnętrze na błysk. Jednak znajoma podpowiedziała mi niedawno inne rozwiązanie, doskonale zastępuje ocet, gdy zdarzy się, że akurat nie ma go w zapasie.
Przeczytaj również: Ocet i kwasek cytrynowy to dobre metody na odkamienianie czajnika. Znam jeszcze lepszą
Nietypowy sposób na kamień w czajniku
Najbardziej popularną domową metodą pozbycia się osadu z czajnika jest zagotowanie wody z octem, pozostawienie mieszaniny do ostygnięcia, odlanie jej i przepłukanie urządzenia. Zwykle zabieg ten wystarcza, by pozbyć się nieestetycznych drobinek, z których nie wszystkie udaje się odfiltrować podczas przelewania do szklanki. Jednak co zrobić, gdy w domu zabraknie octu, kwasku cytrynowego oraz ziemniaków (tak, może o tym nie wiesz, ale ich obierki również przydają się w procesie oczyszczania zabrudzonego czajnika)? Wówczas warto wykorzystać nietypowy sposób na kamień w czajniku.
Zwykle nawet w niewielkiej domowej spiżarni uda się znaleźć resztkę przygotowanych na zimę zapasów, a wśród nich płynną receptę na lśniące wnętrze urządzenia. Mowa o ogórkach kiszonych, a dokładniej o zalewie, w której zanurzone warzywa czekają na spożycie.
Nalej do czajnika odrobinę wody i uzupełnij do maksymalnej pojemności przelaną przez sitko zalewą ogórkową. To metoda znana od pokoleń, doskonale zastępuje kwasek cytrynowy i ocet. Fot. lsantilli/bojanp/123rf.com
Gdy skończył mi się zapas octu, a czajnik wymagał jak najszybszego odkamienienia, za radą sąsiadki skorzystałam z tego zaskakującego patentu i zagotowałam w nim wodę z ogórków. Przelałam ją przez sitko, żeby do urządzenia nie dostały się resztki przypraw, chrzan, czosnek czy aromatyzujące liście, odpowiadające za charakterystyczne walory marynaty.
Po zagotowaniu wody z ogórków odczekałam kilka minut i wylałam płyn, pozostawiając na chwilę otwartą pokrywę. Aby pozbyć się niekoniecznie przyjemnego aromatu, powtórzyłam zabieg, tym razem wlewając do środka wodę z dodatkiem soku z połowy cytryny. Efekt przeszedł moje oczekiwania, czajnik lśnił wewnątrz jak nowy, a przy tym pięknie pachniał – zapach po kiszonych ogórkach ulotnił się całkowicie, a aromat świeżej cytryny zadziałał odświeżająco na urządzenie.
Co zrobić, żeby kamień nie gromadził się w czajniku?
Wiele jest metod na pozbycie się kamienia z czajnika. Szukając najskuteczniejszej z nich, możesz spotkać się z przedziwnymi poradami – część przynosi oczekiwany skutek już po pierwszej próbie, inne budzą szereg wątpliwości i lepiej z takich porad nie korzystać, by nie zniszczyć urządzenia. Jednak woda z ogórków to patent, który choć zaskakujący, jest doskonale znany.
Starsi ogrodnicy, którzy od lat szykują zimowe zapasy przetworów z warzyw z ogrodu, powtarzają go między sobą i to nie bez powodu. Woda z ogórków jest łatwo dostępnym, naturalnie wytworzonym źródłem kwasu mlekowego w dość znacznym stężeniu. Z kolei składnik ten ma właściwości antybakteryjne oraz działa jak najlepszy rozpuszczalnik na osady wapienne i naloty mineralne.
Zastanawiasz się, co zrobić, żeby kamień nie gromadził się w czajniku tak często? Jak uniknąć konieczności ciągłego przegotowywania urządzenia wodą ogórkową, octem lub innym roztworem o właściwościach czyszczących wnętrze urządzenia? Najważniejsza jest zmiana nawyków.
Zacznij od korzystania w kuchni z dzbanka filtrującego. To wydaje się aż nazbyt proste, ale najlepszym sposobem na uniknięcie kumulowania się osadów jest wlewanie do czajnika wody wstępnie oczyszczonej. Jeśli masz możliwość, zainstaluj specjalny filtr przy kranie, a dzięki niemu przefiltrowana woda będzie trafiać nie tylko do czajnika, lecz także do garnka przy gotowaniu rozmaitych dań, a także bezpośrednio do szklanki.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak usunąć mikroplastik z kranówki? Jest na to prosty i skuteczny sposób
Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni raz na zawsze? Pomoże ci w tym specjalna pułapka