Spis treści:
Jak często trzeba czyścić okap kuchenny?
Okap jest jednym z najważniejszych urządzeń w kuchni, jednak nie zawsze poświęcamy mu wystarczająco dużo uwagi podczas sprzątania. To błąd, ponieważ często używany brudzi się szybciej niż inne sprzęty, przez co nie spełnia swojej funkcji tak dobrze, jak powinien. Zaniedbany okap gorzej pochłania przykre zapachy, które rozprzestrzeniają się po całym domu, a także pokrywa się grubą warstwą tłuszczu, kurzu i innych zabrudzeń. Im dłużej zwlekamy z czyszczeniem tego urządzenia, tym większym okaże się to wyzwaniem.
Jak często trzeba czyścić okap kuchenny? Oczywiście zależy to od tego, jak intensywnie z niego korzystamy. Jeśli lubimy gotować i codziennie przyrządzamy różne potrawy (zwłaszcza smażone) co 1-2 tygodnie znajdźmy czas na dokładne umycie urządzenia, szczególnie zatrzymujących tłuszcz filtrów. Osoby, które gotują tylko od czasu do czasu, nie muszą czyścić okapu tak często. Zazwyczaj zupełnie wystarczające jest usuwanie z niego zabrudzeń raz w miesiącu.
Warto też pamiętać, aby przetrzeć okap wilgotną ściereczką z odrobiną płynu do mycia naczyń za każdym razem, gdy po gotowaniu zauważymy na nim resztki jedzenia czy inne zabrudzenia. Powstawaniu uporczywych osadów możemy w pewnym stopniu zapobiec, pamiętając o przykrywaniu garnków i patelni pokrywkami podczas gotowania.
Jak często trzeba czyścić okap kuchenny? Fot. henadzipechan/123RF.com
Przeczytaj również: Świetny sposób na czyste i lśniące panele bez smug. Zrób pachnący płyn do podłóg
Jak wyczyścić okap kuchenny z tłuszczu – sprytny sposób
Woda z odrobiną płynu do mycia naczyń nie zawsze radzi sobie z lepkim tłuszczem na okapie. W takiej sytuacji wiele osób sięga po silne środki chemiczne, nie każdy jednak chce wydawać na nie swoje pieniądze. Na szczęście profesjonalne detergenty to niejedyne rozwiązanie. Okap kuchenny można wyczyścić bez chemii i szorowania dzięki 3 produktom, które większość z nas ma już w domu. O jakich składnikach mowa? Poza wodą potrzebne nam będą:
- ocet,
- soda oczyszczona,
- płyn do mycia naczyń.
Jak wyczyścić okap kuchenny z tłuszczu? Zaczynamy od odłączenia urządzenia od prądu. Następnie do 5 l gorącej wody dodajemy 1 szklankę octu, 3 łyżki płynu do mycia naczyń oraz ½ szklanki sody oczyszczonej. Z okapu zdejmujemy filtry przeciwtłuszczowe, po czym umieszczamy je na dużej blasze do pieczenia lub w zlewie z zamkniętym odpływem. Zalewamy je 3-4 l przygotowanej mieszanki i zostawiamy na kilka minut, a nawet stary tłuszcz się rozpuści. Płuczemy wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Resztę domowego płynu wykorzystujemy do mycia obudowy oraz wewnętrznych zakamarków okapu, nasączając w nim miękką gąbkę. Gdy pozbędziemy się już tłuszczu i innych zabrudzeń, wszystkie powierzchnie przecieramy wilgotną ściereczką i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na koniec montujemy filtry z powrotem i podłączamy urządzenie.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Nawet ocet tak dobrze nie wyczyści brudnych ram okiennych. Jest lepszy sposób, są białe jak śnieg
Miękkie i puszyste ręczniki bez płynu do płukania. Domowy patent działa niezawodnie
Ściany znów zaczyna pokrywać pleśń i grzyb? Ten domowy specyfik szybko się z nimi rozprawi