Porady ogrodnicze

11 owoców i warzyw, które z pewnością jadłeś nie raz w życiu, ale nie wiesz w jaki sposób rosną w naturze

Warzywa i owoce to bardzo ważny składnik naszej diety. Większość z tych, uprawianych w naszej strefie klimatycznej znamy doskonale, ale zapewne wielu z nas zajada się także bardziej „egzotycznymi” okazami, jak kiwi czy ananasami. Dostępne są w sklepach, ale rzadko mamy możliwość oglądania, jak rosną w naturze.

11 owoców i warzyw, które z pewnością jadłeś nie raz w życiu, ale nie wiesz w jaki sposób rosną w naturze

Orzechy nerkowca
Popularne nerkowce rosną na nanerczach zachodnich, drzewach z gatunku nanerczowatych, które, co ciekawe, są blisko spokrewnione z mango. W przeciwieństwie do innych orzechów, np. włoskiego lub laskowego, nie skrywają się w twardych skorupkach wymagających rozłupywania. Nanercze zachodnie wydają dwuczęściowe owoce, które wyglądem przypominają coś na kształt papryki. Składają się one z (jadalnego) jabłka nanerczowego, będącego zgrubieniem łodygi oraz pestkowca (ten ciemny ogonek) z orzeszkiem w środku. Przy jednym jabłku znajduje się jedna pestka.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Karczochy
Warzywa te z wyglądu przypominają oset, a w smaku – szparagi. Karczoch zwyczajny jest wieloletnią rośliną zieloną z rodziny astrowatych. Jego jadalną częścią są kwiaty, a właściwie główki kwiatostanów z mięsistymi dnem i okrywami. Poza tym liście rośliny są wykorzystywane jako surowiec zielarski. Pozyskany z nich ekstrakt poprawia funkcjonowanie wątroby, wzmaga jej regenerację oraz przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Brukselka
Jedno z najbardziej znienawidzonych warzyw wśród dzieci. Kapusta warzywna brukselka, lepiej znana jako brukselka, jest dwuletnią rośliną z rodziny kapustowach. Częścią jadalną rośliny są główki liściowe, które ciasno porastają pojedynczą łodygę.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Ciecierzyca
Ciecierzyca pospolita należy do rośliny bobowatych. Owocuje, wydając długie, zwisające strąki, w których znajdują się okrągłe nasiona, które spożywamy w hummusie i innych bliskowschodnich potrawach.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!



    

1 2 3

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.