Spis treści:
- Dlaczego bukszpan nie wypuszcza nowych liści?
- Przycinanie bukszpanu – 3 ważne terminy
- Jak przycinać bukszpan?
- Pielęgnacja bukszpanu – o tym pamiętaj
Dlaczego bukszpan nie wypuszcza nowych liści?
W naszym klimacie bukszpan może osiągnąć nawet 3 metry wysokości. Jednak zdarza się, że roślina przestaje wypuszczać nowe liście, co może cię zaniepokoić. Zazwyczaj powód takiego stanu rzeczy jest dość błahy i łatwo można wzmocnić roślinę. Wystarczy zacząć ją regularnie podcinać – to właśnie brak tego prostego zabiegu powoduje zahamowanie wzrostu, a czasem też usychanie czy żółknięcie liści oraz gałązek. Bez okresowego podcinania bukszpan stopniowo traci swoją gęstość i zdolność do wzrostu.
Ponadto przyczyną może być również niewłaściwa gleba lub niedostateczne nawodnienie. Choroby czy szkodniki też zagrażają bukszpanowi, ale jeśli u twoich roślin nie widać żadnych niepokojących zmian, to może świadczyć właśnie o tym, że potrzebują one po prostu podcięcia.
Przeczytaj także: Zrób napar i spryskuj gąsienice żerujące na bukszpanie. Znikną i nie wrócą
Przycinanie bukszpanu – 3 ważne terminy
Przycinanie bukszpanu jest bardzo istotnym elementem jego pielęgnacji. Zazwyczaj zabieg ten przeprowadza się 3 razy w roku – im częściej to robisz, tym bardziej zagęścisz roślinę. To przydatne, gdy chcesz, aby szpaler bukszpanów utworzył żywopłot i zapewnił ci prywatność na działce.
Bukszpan powinno się przycinać trzy razy w roku. Fot. lex20/CanvaPro
Terminy przycinania bukszpanu nie są przypadkowe. Zależą od tego, kiedy roślina została zasadzona (jak jesienią, to pierwsze przycinanie na wiosnę, jak wiosną, to pierwsze przycinanie od razu po zasadzeniu). Kolejne cięcia wykonuj wiosną, latem i jesienią.
- Wiosenne przycinanie
ma na celu usuwanie zimowych uszkodzeń oraz kształtowanie bukszpanu. Po zimie często zdarza się, że roślina potrzebuje odświeżenia, a przycinanie sanitarne pozwala usunąć martwe lub chore części, dając bukszpanowi szansę na nowy, zdrowszy wzrost. Wiosenne przycinanie bukszpanu przeprowadź w marcu.
- Letnie przycinanie
przeprowadza się po okresie kwitnienia, kiedy bukszpan osiąga pełną formę. Jest to czas na korektę kształtu i usunięcie nadmiernie wydłużonych pędów, co pozwala zachować estetyczny wygląd rośliny. Optymalnym momentem na to jest początek lata – czerwiec.
- Jesienne przycinanie
przygotowuje bukszpan do zimowania oraz zapobiega nadmiernemu wzrostowi. Usuwanie zbędnych pędów pozwala roślinie skoncentrować się na przygotowaniu do odpoczynku zimowego, co sprzyja jej zdrowemu wzrostowi w kolejnym sezonie. Kiedy jesienią przyciąć bukszpan? Przed nastaniem przymrozków, aby rany na drzewie zdążyły się zagoić. Przeprowadź je w sierpniu.
Przeczytaj także: Przycinaj od kwietnia do sierpnia, by się zagęścił. Pielęgnacja i rozmnażanie liścia laurowego
Jak przycinać bukszpan?
Podczas przycinania bukszpanu należy pamiętać o kilku zasadach, które pomogą zachować jego zdrowy i piękny wygląd. Po pierwsze – bukszpan przycina się, aby go formować w kule, stożki i inne figury. Po drugie, ma to na celu wzmocnienie roślin i oczyszczenie ich ze zbędnych, słabych pędów. W młodych roślinach usuwa się około 1/2 - 1/3 długości pędów. W starszych możesz śmiało uciąć więcej pędów, nawet całe jednoroczne przyrosty.
Bukszpan można formować w kule, stożki i inne figury. Wystarczy mieć do tego odpowiednie narzędzia. Fot. Emer1940/CanvaPro
Przycinanie bukszpanów niej jest trudne, ale wymaga uważności, dobrej techniki i korzystania z ostrych narzędzi.
1. Używaj ostrych narzędzi – ostre nożyce czy sekatory zapewnią czyste cięcie, minimalizując uszkodzenia rośliny, szarpanie pędów i ryzyko infekcji. Możesz sięgnąć po nożyce akumulatorowe.
2. Młode rośliny przez pierwsze 2-3 lata przycinaj częściej – w marcu, czerwcu i sierpniu. Starsze przycinaj raz w roku.
3. Celem formowania i zagęszczania bukszpanu wykonuj również 3 cięcia rocznie.
4. Pojedyncze bukszpany przycinaj od góry, najpierw skracając wierzchołki, a potem boki.
5. Kształtuj ostrożnie – unikaj przycinania zbyt głęboko, aby nie uszkodzić zdrowych części rośliny. Pamiętaj, że starsze zdrewniałe pędy wolniej wypuszczają nowe.
6. Usuń martwe części – regularnie usuwaj martwe i chore części bukszpanu, aby zachować jego zdrowie i zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób.
7. Cięcie przeprowadź w dniu, który jest ciepły, ale pochmurny (nie rób tego, gdy jest zimo, ani wtedy, gdy świeci mocne słońce).
Przeczytaj także: Prosty produkt jako pierwsza pomoc w ogrodzie. Do podlewania, nawożenia i walki z chorobami
Pielęgnacja bukszpanu – o tym pamiętaj
Oprócz przycinania istotne jest również regularne pielęgnowanie bukszpanu, aby zapewnić mu odpowiednie warunki do wzrostu i rozwinięcia się. Pamiętaj o nawadnianiu rośliny zwłaszcza w okresach suszy. Podlewaj od spodu, nie mocząc liści. Rób to rano lub wieczorem – nigdy w upalny dzień.
Bukszpan dobrze rośnie w glebie o regularnej wilgotności. Czasem potrzebuje dodatkowo nawożenia. Wykorzystaj do tego dwie dawki dedykowanego roślinie nawozu, aplikując go dwa razy – wiosną i w czerwcu. Odpowiedni nawóz zapewni też ochronę przed chorobami czy szkodnikami, a jeśli to za mało, możesz rozważyć dodatkowe środki ochrony roślin, np. oprysk.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również: