Spis treści:
Jak przygotować rozsadę selera korzeniowego?
Seler korzeniowy to roślina, którą chętnie uprawiamy w naszych przydomowych warzywnikach. Trudno wyobrazić sobie bez niego polską kuchnię, dlatego większości ogrodników zależy, aby mieć dostęp do dużej ilości tych zdrowych bulw. Choć seler jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw, niestety jest dość wymagający. Problemy pojawiają się już na początku, ponieważ nasiona selera długo kiełkują. W przypadku tego warzywa najlepsze efekty uzyskuje się poprzez przygotowanie rozsady. Na wschody trzeba długo czekać (nawet 2 miesiące), jednak jest to zdecydowanie lepsza metoda zakładania uprawy niż wysiew nasion do gruntu.
Na ostateczną wielkość selera możemy wpłynąć już w momencie przygotowywania rozsady. Fot. CanvaPro
Na rozmiar korzeni selera duży wpływ ma wielkość wysadzanej w ogrodzie rozsady. Dlatego warto wiedzieć, jak ją przygotować, by otrzymać wyrośnięte i zdrowe sadzonki. Na co powinniśmy zwrócić uwagę? Oto kilka wskazówek:
- Termin siewu – jak już wspominaliśmy, seler potrzebuje dużo czasu na wschody, dlatego wysiewamy go na rozsadę już na przedwiośniu. Odpowiednim terminem jest styczeń i luty, najpóźniej początek marca;
- Sposób siewu – przystępując do przygotowywania rozsady selera, wielodoniczkę wypełniamy sterylnym podłożem do wysiewu i lekko zwilżamy je wodą. Następnie na wierzchu równomiernie rozmieszczamy nasiona. Nie musimy ich przysypywać, możemy delikatnie wklepać je w ziemię;
- Odpowiednie warunki – rozsadę selera regularnie zraszamy wodą, utrzymując stałą wilgotność podłoża. Aby przyspieszyć kiełkowanie, możemy przykryć doniczki z nasionami folią – od czasu do czasu warto ją odsłaniać i wietrzyć siewki. Rozsadę przetrzymujemy w jasnym miejscu, w którym panuje temperatura 18-20°C;
- Pikowanie siewek – gdy po kilku tygodniach siewki będą miały 3-4 liście właściwe, przepikowujemy je, czyli przesadzamy do większych doniczek, zachowując ok. 5-centymetrowe odstępy między roślinami. Systematycznie podlewamy sadzonki do momentu, gdy będziemy mogli przenieść je na grządki w ogrodzie (w drugiej połowie maja).
O rozsadę selera trzeba odpowiednio zadbać. Fot. CanvaPro
Przeczytaj również: Posadź w ogrodzie. Skończą się problemy z kretami i nornicami
Jak uprawiać seler, by miał duże korzenie?
Zdarza się, że uprawiany na ogrodowych grządkach seler nie osiąga zadowalających rozmiarów, przez co zbiory są rozczarowujące. Na szczęście na wielkość korzeni tego warzywa możemy wpłynąć na kilka prostych sposobów. Stare metody stosowane są przez doświadczonych ogrodników, którzy doskonale wiedzą, jak sprawić, aby seler wyrósł duży. O czym musimy pamiętać?
- Im wcześniej przygotujemy rozsadę selera, tym lepiej – najlepiej zrobić ją na przełomie stycznia i lutego, dzięki czemu sadzonki w momencie sadzenia w ogrodzie będą miały 20-30 cm wysokości. Z tak wyrośniętych młodych roślin otrzymamy większe warzywa;
- Nie pomijajmy pikowania – nawet jeśli nie wysialiśmy nasion selera gęsto, siewki powinny zostać przepikowane do większych pojemników. Dzięki temu nie tylko mają większą przestrzeń do wzrostu, ale również uzyskują dostęp do cennych składników pokarmowych w podłożu, które stymulują ich zdrowy rozwój;
- Zadbajmy o glebę – jeśli chcemy, aby warzywo miało duże korzenie, musi rosnąć w ziemi bogatej w próchnicę. Wiosną warto ją zasilić kompostem, jeżeli jesienią nie stosowaliśmy obornika na zagonie;
- Seler sadzimy w ogrodzie dopiero wtedy, gdy ryzyko przymrozków minie – odpowiednim terminem jest druga połowa maja aż do początku czerwca;
- Zwróćmy uwagę na sposób sadzenia – seler na grządkach sadzimy na takiej samej głębokości, na jakiej rósł w doniczce. To bardzo ważne, ponieważ głębsze lub płytsze sadzenie (podwijanie korzeni) skutkuje otrzymaniem mniejszych warzyw. Między sadzonkami zachowajmy odstępy co najmniej 30-40 cm;
- Nie zapominajmy o podlewaniu – seler to warzywo, które potrzebuje systematycznego podlewania, dlatego musimy utrzymywać stałą wilgotność gleby. Jest to szczególnie ważne latem, gdy korzeń selera intensywnie rośnie;
- Późnym latem odgarniamy glebę – gdy zobaczymy, że korzeń selera urósł, delikatnie odsuwamy glebę wokół, odsłaniając go nawet do połowy. Zabieg ten sprawi, że roślina nie wytworzy niepotrzebnych, bocznych korzonków.
Dodatkowym zabiegiem, który pozwala uzyskać jak największe selery korzeniowe, jest obrywanie pokładających się liści. Sprawia to, że roślina poświęca więcej energii na rozbudowywanie swojej podziemnej części.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Uprawa marchwi w ogrodzie. Co zrobić, żeby marchew rosła w korzeń?
Hiszpanie uwielbiają tę sałatę. Batavię możesz uprawiać w gruncie, szklarni i w donicy
Zapomniane warzywo wraca na rabaty. Uprawa i właściwości boćwiny