Spis treści:
Dlaczego warto uprawiać warzywa w szklarni zimą?
Szklarnia daje możliwość przedłużenia sezonu wegetacyjnego roślin i uprawy warzyw w chłodne dni. Nawet zimą zapewnia odpowiednie warunki wytrzymałym gatunkom, które tolerują niższe temperatury i ograniczony dostęp do światła, dzięki czemu mogą nadal rosnąć i wydawać plony.
W szklarni rośliny mogą się rozwijać mimo niesprzyjających warunków panujących na zewnątrz. Nie uszkodzi ich mróz czy wysuszający, zimowy wiatr. Możemy w znacznym stopniu kontrolować warunki, w jakich rosną, takie jak temperatura czy wilgotność, gwarantując sobie dostęp do świeżej zieleniny przez cały rok.
Rozwiązanie to nie jest jednak wolne od wad. Chcąc utrzymać odpowiednią temperaturę w szklarni, często konieczne jest zastosowanie dodatkowych systemów grzewczych oraz izolacji. Zimą dni są krótkie, więc niezbędne bywa doświetlanie upraw. Wszystko to wiąże się z kosztami. Z drugiej strony jednak oszczędzimy na warzywach, które w innym razie musielibyśmy kupić w sklepie.
Zimą w szklarni możemy zbierać m.in. sałatę. Fot. aprilphoto/123RF.com
Przeczytaj również: Jak oczyścić glebę w szklarni na koniec sezonu? Pokażemy ci, jak to zrobić krok po kroku
Co uprawiać w szklarni zimą – lista warzyw
Nie wszystkie warzywa poradzą sobie w szklarni zimą, a nawet te wytrzymałe oczekują zapewnienia im odpowiednich warunków. Jeśli liczymy na powodzenie w uprawie, musimy utrzymywać w tym miejscu właściwą temperaturę (5-15°C) oraz wilgotność (60-70%). Jak już wspominaliśmy, ze względu na ograniczony dostęp naturalnego światła, zimą często konieczny jest też montaż lamp LED.
Co uprawiać w szklarni zimą? Na liście znajdują się następujące warzywa:
- Sałata – masłowa czy rzymska znakomicie poradzi sobie w szklarni. Nie wymaga dużo światła i szybko rośnie w chłodnych warunkach;
- Szczaw – błyskawicznie wschodzi, gdy zapewnimy mu wilgotną glebę. Jest odporny na mróz. Świeże liście możemy zbierać na bieżąco;
- Rukola – świetnie udaje się w szklarni. Dosiewajmy ją co 1-2 tygodnie, by zagwarantować sobie ciągłość zbiorów;
- Pietruszka – warto ją uprawiać, by mieć dostęp do zdrowej naci przez całą zimę. Będzie szybciej rosła przy doświetlaniu;
- Koperek – w temperaturze 10°C wykiełkuje już po 2-3 tygodniach. Możemy systematycznie go dosiewać;
- Pak choi – kapusta chińska szybko rośnie w chłodnych warunkach. Pamiętajmy o jej podlewaniu, ale bez moczenia liści;
- Szpinak – idealnie nadaje się do uprawy w niskich temperaturach. Plony zbierzemy już po 6-8 tygodniach od momentu siewu;
- Rzodkiewka – to roślina krótkiego dnia, dlatego warto wysiewać ją w szklarni późną jesienią.
Warzywa uprawiane w ten sposób są podatne na choroby i ataki szkodników, dlatego warto regularnie je kontrolować. Należy też systematycznie wietrzyć szklarnię, pilnując, aby temperatura wewnątrz nie spadła poniżej 5°C.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Zbierasz od jesieni do wiosny, rośnie nawet w donicy. Por Baca – siew, sadzenie i uprawa
Bardzo modne i zdrowe warzywo. Jak pędzić cykorię zimą?
Kiedy i jak siać koper na wczesny zbiór? Kilka najważniejszych zasad uprawy ozimej