Spis treści:
Zbiór czosnku latem
Chętnie uprawiamy w ogrodzie czosnek, aby mieć to zdrowe warzywo zawsze w zapasie. Te główki, które chcemy przechowywać przez długi czas, zazwyczaj wykopujemy od drugiej połowy lipca do sierpnia. Termin zbioru zależy jednak od tego, kiedy go posadziliśmy i jaka jest pogoda. Po czym rozpoznać, że czosnek jest gotowy do wykopania? Jasnym sygnałem powinno być dla nas zżółknięcie co najmniej połowy liści czosnku.
Wykopania czosnku nie warto odkładać na później. Jeśli będziemy zwlekać, część ząbków wypadnie i zgubi się w glebie, a później wyrośnie w losowych miejscach. Takie poluzowane główki gorzej się też przechowują. Pamiętajmy, że czosnek podczas zbiorów powinien mieć mocno przylegające ząbki.
Jeśli chcemy naprawdę długo przechowywać to warzywo, nie możemy uszkodzić go podczas wykopywania. Jak prawidłowo zbierać czosnek? Zaczynamy od spulchnienia gleby wokół roślin za pomocą wideł i delikatnego podważenia główek. Następnie wyciągamy cebule z ziemi, chwytając za liście. Zbiór przeprowadzamy w suchy, słoneczny dzień, co zabezpieczy warzywa przed gniciem.
Liście i korzenie czosnku warto odciąć, gdy całkowicie uschną. Fot. olegopryshko/123RF.com
Przeczytaj również: Co najlepiej uprawiać po cebuli i czosnku? Śmiało możesz wysiać, będzie bogaty plon
Co zrobić z czosnkiem po zbiorach, by długo się przechowywał?
Własnym czosnkiem możemy cieszyć bardzo długo, jeśli odpowiednio go przechowamy. To zdrowe warzywo zachowuje świeżość nawet przez rok, o ile zapewni się ku temu właściwe warunki. Najważniejsze jest, aby od razu po zbiorze wstępnie podsuszyć czosnek. Wystarczy, że zostawimy go na 2-3 tygodnie w przewiewnym, suchym i cienistym miejscu pod zadaszeniem, np. na tarasie lub altanie.
Co zrobić z czosnkiem po zbiorach, by długo się przechowywał? Pamiętajmy, że bezpośrednio po wykopaniu nie powinno się z niego usuwać liści. Najlepiej wykorzystać je do podwieszenia główek w czasie suszenia. Poczekajmy, aż całkowicie obumrą, a następnie obetnijmy je czystym sekatorem. Nie należy też myć główek – to mogłoby spowodować gnicie i skróciłoby czas przechowywania.
Tak przygotowane warzywo nie będzie się psuło w spiżarni, w której są odpowiednie warunki. Jak długo można przechowywać czosnek? To zależy od wybranej metody:
- Sól – ten babciny sposób nigdy nie zawodzi. W dużym, suchym słoju umieszczamy całe, nieobrane główki czosnku i zasypujemy je solą. Zakręcamy naczynie i stawiamy w zacienionym miejscu w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Tak przechowywany czosnek zachowuje świeżość do roku;
- Warkocze – to kolejna starodawna metoda, która świetnie się sprawdza. Warkocze z czosnku wieszamy w chłodnym i przewiewnym miejscu, gdzie wilgotność powietrza wynosi ok. 70%. W takich warunkach warzywo nie zepsuje się przez 6-8 miesięcy;
- Siatki, pończochy i lniane worki – całe główki umieszczamy w tkaninie przepuszczającej powietrze i zawieszamy w suchym, przewiewnym miejscu. Będą świeże przez kilka miesięcy;
- Soda oczyszczona i czarna herbata – nieobrane główki czosnku wrzucamy do płaskiego pojemnika i zasypujemy sodą oczyszczoną. Dodajemy kilka łyżek suchej czarnej herbaty liściastej. Dodatki te odpowiadają za pochłanianie wilgoci oraz przykrych zapachów. Tak zabezpieczony czosnek nie spleśnieje przez pół roku.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Po co wiązać czosnek? Ważny zabieg, który wpływa na jakość zbiorów
Jak zwiększyć plony czosnku przed zbiorem? Na koniec zastosuj naturalny dokarmiacz
Jak zregenerować glebę po pierwszych zbiorach warzyw? Sposób ogrodników jest niezawodny