Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Co zrobić z czosnkiem po zbiorze, by długo się przechowywał? Jakich błędów unikać?

W lipcu ogrodnicy zaczynają wykopywać czosnek, który przeznaczony jest do długoterminowego przechowywania. Co zrobić z zebranymi główkami, aby nie zepsuły się nawet przez rok? Okazuje się, że jest na to niejeden sprytny patent. Podpowiadamy, jak przechowywać czosnek, by długo był świeży i aromatyczny.

Co zrobić z czosnkiem po zbiorze, by długo się przechowywał? Jakich błędów unikać?
Co zrobić z czosnkiem po zbiorach, by długo się przechowywał? Fot. nadezhdauryupina/123RF.com

Spis treści:

Zbiór czosnku latem

Chętnie uprawiamy w ogrodzie czosnek, aby mieć to zdrowe warzywo zawsze w zapasie. Te główki, które chcemy przechowywać przez długi czas, zazwyczaj wykopujemy od drugiej połowy lipca do sierpnia. Termin zbioru zależy jednak od tego, kiedy go posadziliśmy i jaka jest pogoda. Po czym rozpoznać, że czosnek jest gotowy do wykopania? Jasnym sygnałem powinno być dla nas zżółknięcie co najmniej połowy liści czosnku.

Wykopania czosnku nie warto odkładać na później. Jeśli będziemy zwlekać, część ząbków wypadnie i zgubi się w glebie, a później wyrośnie w losowych miejscach. Takie poluzowane główki gorzej się też przechowują. Pamiętajmy, że czosnek podczas zbiorów powinien mieć mocno przylegające ząbki.

Jeśli chcemy naprawdę długo przechowywać to warzywo, nie możemy uszkodzić go podczas wykopywania. Jak prawidłowo zbierać czosnek? Zaczynamy od spulchnienia gleby wokół roślin za pomocą wideł i delikatnego podważenia główek. Następnie wyciągamy cebule z ziemi, chwytając za liście. Zbiór przeprowadzamy w suchy, słoneczny dzień, co zabezpieczy warzywa przed gniciem.

Liście czosnku warto odciąć, gdy całkowicie uschną. Liście i korzenie czosnku warto odciąć, gdy całkowicie uschną. Fot. olegopryshko/123RF.com

Przeczytaj również: Co najlepiej uprawiać po cebuli i czosnku? Śmiało możesz wysiać, będzie bogaty plon

Co zrobić z czosnkiem po zbiorach, by długo się przechowywał?

Własnym czosnkiem możemy cieszyć bardzo długo, jeśli odpowiednio go przechowamy. To zdrowe warzywo zachowuje świeżość nawet przez rok, o ile zapewni się ku temu właściwe warunki. Najważniejsze jest, aby od razu po zbiorze wstępnie podsuszyć czosnek. Wystarczy, że zostawimy go na 2-3 tygodnie w przewiewnym, suchym i cienistym miejscu pod zadaszeniem, np. na tarasie lub altanie.

Co zrobić z czosnkiem po zbiorach, by długo się przechowywał? Pamiętajmy, że bezpośrednio po wykopaniu nie powinno się z niego usuwać liści. Najlepiej wykorzystać je do podwieszenia główek w czasie suszenia. Poczekajmy, aż całkowicie obumrą, a następnie obetnijmy je czystym sekatorem. Nie należy też myć główek – to mogłoby spowodować gnicie i skróciłoby czas przechowywania.

Tak przygotowane warzywo nie będzie się psuło w spiżarni, w której są odpowiednie warunki. Jak długo można przechowywać czosnek? To zależy od wybranej metody:

  • Sól – ten babciny sposób nigdy nie zawodzi. W dużym, suchym słoju umieszczamy całe, nieobrane główki czosnku i zasypujemy je solą. Zakręcamy naczynie i stawiamy w zacienionym miejscu w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Tak przechowywany czosnek zachowuje świeżość do roku;

  • Warkocze – to kolejna starodawna metoda, która świetnie się sprawdza. Warkocze z czosnku wieszamy w chłodnym i przewiewnym miejscu, gdzie wilgotność powietrza wynosi ok. 70%. W takich warunkach warzywo nie zepsuje się przez 6-8 miesięcy;

  • Siatki, pończochy i lniane worki – całe główki umieszczamy w tkaninie przepuszczającej powietrze i zawieszamy w suchym, przewiewnym miejscu. Będą świeże przez kilka miesięcy;

  • Soda oczyszczona i czarna herbata – nieobrane główki czosnku wrzucamy do płaskiego pojemnika i zasypujemy sodą oczyszczoną. Dodajemy kilka łyżek suchej czarnej herbaty liściastej. Dodatki te odpowiadają za pochłanianie wilgoci oraz przykrych zapachów. Tak zabezpieczony czosnek nie spleśnieje przez pół roku.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Po co wiązać czosnek? Ważny zabieg, który wpływa na jakość zbiorów

Jak zwiększyć plony czosnku przed zbiorem? Na koniec zastosuj naturalny dokarmiacz

Jak zregenerować glebę po pierwszych zbiorach warzyw? Sposób ogrodników jest niezawodny

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.