Pokrzywa - nawóz naturalny
Pokrzywa zwyczajna powszechnie uważana jest za mało urodziwy, niepożądany i groźny chwast. Nie warto się jej jednak z ogrodu całkiem pozbywać. Trzymanie jej w zakątku rzadko uczęszczanym przez ludzi, gdzie nie będzie nikomu przeszkadzać, wiąże się z kilkoma korzyściami.
Nawóz z pokrzywy zwyczajnej
Pokrzywa obfituje w witaminy (A, z grupy B, C, K) i sole mineralne (przede wszystkim potas, azot, fosfor, magnez i żelazo). Zawiera również znaczące ilości chlorofilu, karoteny, ksantofile, pektyny, enzymy i wiele, wiele innych. Substancje te mogą pozytywnie wpłynąć na procesy wzrostu, kwitnienia i owocowania roślin. Zwiększają również ich odporność na ataki szkodników. Oprysk z pokrzywy przyda się również w walce z niektórymi z nich.
Pokrzywa jako nawóz pod pomidory
Z pokrzywy przygotować można gnojówkę i wywar. Wykorzystać można również nieprzetworzone części rośliny. Warto dodawać ją (bez korzeni i nasion) do kompostownika – pokrzywa jest katalizatorem, przyśpieszającym powstawanie kompostu. Dzięki jej dodatkowi zwiększy się zawartość minerałów w naturalnym nawozie.