Spis treści:
Polecane odmiany agrestu
Na rynku dostępnych jest wiele odmian agrestu różniących się kolorem owoców, smakiem czy odpornością krzewu na warunki atmosferyczne. Można znaleźć agrest żółty, zielony, czerwony, a nawet fioletowo-niebieski. Wybór odpowiedniej odmiany zależy natomiast od indywidualnych preferencji smakowych i planowanego zastosowania owoców. Polecane odmiany agrestu:
- Agrest zielony 'Butelkowy'
Odmiana ta charakteryzuje się zielonymi owocami w kształcie przypominającym butelkę. Ich smak jest określany jako słodko-kwaśny i delikatnie wytrawny, co może nie przypaść do gustu każdemu. Owoce mają tendencję do opadania po dojrzeniu, dlatego ważne jest, by uchwycić właściwy moment zbiorów.
- Agrest czerwony 'Triumf'
To krzaczasta odmiana, która dojrzewa w połowie lipca. Jej owoce są niezwykle aromatyczne i mają delikatnie kwaśny smak. Co istotne, mogą długo pozostawać na krzaku bez ryzyka opadnięcia, o ile nie występuje silny wiatr. Odmiana ta sprawdzi się zarówno w uprawach amatorskich, jak i plantacyjnych.
- Agrest 'Invicta'
To odmiana szczególnie polecana na większe plantacje ze względu na możliwość zbioru maszynowego. Jednak doskonale sprawdzi się także w przydomowym ogrodzie. Owoce tej odmiany charakteryzują się soczystym i słodkim miąższem z delikatną nutą kwaśności. Mają kulisty kształt, a ich skórka jest gładka i błyszcząca, w kolorze zielono-białym.
Dużym atutem tej odmiany jest odporność na amerykańskiego mączniaka i niskie temperatury. W formie szczepionej na pniu może pełnić także funkcję ozdobną.
- Agrest biały 'Triumf'
Owocuje w połowie lipca, dając obfity plon dużych, kulistych owoców z jasnozieloną skórką. Ich miąższ jest słodki i soczysty. To doskonały wybór zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i przetwarzania.
Przeczytaj również: Zielona odżywka do agrestu. Stymuluje wzrost i zwiększa owocowanie
Kiedy przycinać agrest?
Najlepszym czasem na cięcie agrestu jest okres zimowego spoczynku rośliny, jednak początkujący ogrodnicy mogą mieć trudności z prawidłowym rozpoznaniem pąków przeznaczonych do cięcia. Te skierowane na zewnątrz krzewu powinny pozostać, natomiast pąki rosnące do jego wnętrza należy usunąć.
W takiej sytuacji warto poczekać do wiosny - na moment, kiedy pąki zaczną pękać. Dzięki temu można łatwiej zauważyć kierunek wzrostu nowych przyrostów oraz rozpoznać suche i martwe gałęzie do usunięcia. Jeżeli krzew został posadzony jesienią, należy wstrzymać się z pierwszym cięciem do wiosny. Natomiast w przypadku sadzenia agrestu wiosną, przycinanie można wykonać od razu po posadzeniu.
Na rynku dostępnych jest wiele odmian agrestu żółty, zielony, czerwony, a nawet fioletowo-niebieski. Fot. vasantytf/CanvaPro
Jak ciąć agrest?
Regularne przycinanie agrestu poprawia jego odporność na choroby grzybowe, a także wpływa na wielkość i smak owoców. Cykliczne i zaplanowane cięcie pozwala uformować krzew oraz zwiększyć nasłonecznienie jego wnętrza. Pierwsze cięcie agrestu polega na skróceniu wszystkich pędów o 1/3 długości — może być przeprowadzone nawet zaraz po posadzeniu.
W drugim roku wszystkie pędy agrestu skraca się o połowę. Od trzeciego roku można już przeprowadzać cięcia sanitarne i prześwietlające. Usuwa się wówczas gałęzie rosnące do środka krzewu, krzyżujące się, pokładające na ziemi, a także te suche, połamane i przemarznięte.
Przeczytaj również: Czego agrest potrzebuje na wiosnę? Dobra odżywka podwoi owocowanie
Agrest najlepiej owocuje na pędach 3- i 4-letnich. Starsze pędy należy usuwać w całości, ponieważ nie wydają już owoców. Można je rozpoznać po większej grubości i ciemniejszym zabarwieniu. Co roku warto wyciąć ok. trzech najstarszych pędów agrestu, zostawiając na ich miejsce jednoroczne, dobrze rokujące przyrosty.
W przypadku agrestu w formie piennej termin cięcia nie różni się od jego formy krzaczastej. W pierwszym i drugim roku pędy skraca się o połowę. Natomiast już w późniejszych latach cięcie agrestu ogranicza się do prześwietlania korony, usuwania pędów zbyt gęsto rosnących, skierowanych w dół, krzyżujących się oraz tych najstarszych. Warto pamiętać, że ta forma krzewu wymaga podparcia, np. za pomocą bambusowego palika.
Agrest, aby mógł dobrze owocować, potrzebuje regularnego nawożenia, zwłaszcza po przycinaniu. Fot. Oleg Opryshko/123RF.com
Pielęgnacja agrestu po cięciu
Krzew agrestu po cięciu jest osłabiony, dlatego należy zapewnić mu odpowiednie warunki do szybkiej regeneracji:
- Podlewanie
W pielęgnacji agrestu po cięciu ważne jest jego systematyczne podlewanie, szczególnie w okresach suszy, aby rany po cięciu mogły szybko się zagoić, a krzew mógł rozpocząć wzrost nowych pędów. Warto nawadniać krzew ok. 2-3 razy w tygodniu lub rzadziej w zależności od opadów deszczu.
- Nawożenie
Po cięciu agrestu warto sięgnąć po nawozy mineralne z wysoką zawartością azotu, który wspiera jego szybką regenerację oraz pobudza do wzrostu i owocowania. Można także zastosować nawozy organiczne, np. kompost czy dobrze rozłożony obornik (wysoka zawartość azotu), które poprawią strukturę gleby i będą działały długofalowo.
- Ściółkowanie gleby
Zalecanym zabiegiem pielęgnacyjnym jest także ściółkowanie gleby wokół krzewów. Ściółka z materiałów organicznych, takich jak kora czy kompost, ogranicza rozwój chwastów, zatrzymuje wilgoć i wzbogaca glebę w składniki odżywcze.
Źródło: Deccoria.pl
Przeczytaj również:
Mrówki i mszyce na drzewach i krzewach owocowych. Nie musisz pryskać, posmaruj kawałek pieńka
Najszybciej plonujące drzewa i krzewy owocowe. Posadź, nie będziesz długo czekać na zbiory
Po ilu latach od posadzenia drzewa i krzewy zaczynają owocować? Od czego to zależy?