Spis treści:
- Po co przycinać porzeczkę?
- Po co przycinać agrest?
- Cięcie porzeczki i cięcie agrestu - terminy
- Jak przycinać agrest?
- Jak przycinać porzeczkę?
- Czym przycinać agrest i porzeczkę?
Porzeczka i agrest mogą wydawać obfite plony nawet przez 20 lat, jeśli tylko odpowiednio się o nie zadbać. Wśród zabiegów pielęgnacyjnych, które są niezbędne, aby zapewnić zdrowie krzewom owocowym, jednym z najważniejszych jest regularne cięcie agrestu i porzeczki.
Przypominamy, w jaki sposób i czym przycinać agrest oraz porzeczkę. Zdradzamy również najlepsze terminy na takie praktyki rolnicze. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że to właśnie teraz jest najlepszy moment, aby wykonać cięcie prześwietlające porzeczki i agrestu.
Dlaczego trzeba przycinać porzeczkę i agrest?
Agrest i porzeczka wydają smaczne owoce, które są źródłem cennych witamin. Jednak, jaki cel ma samo podcinanie krzewów owocowych?
- Po co przycinać porzeczkę?
Cięcie porzeczki pozytywnie wpływa na kondycję pędów rośliny i jej dorodniejsze owocowanie. Czynność ta nie tylko sprawia, że krzew pięknie się prezentuje, jego wzrost nie zwalnia, a plony są obfite. Zmniejsza się również ryzyko żerowania szkodników i występowania chorób roślin. Trzeba jednak pamiętać, że cięcie porzeczki czarnej wykonuje się w inny sposób, niż w przypadku kolorowych odmian tej rośliny.
- Po co przycinać agrest?
Agrest pod względem uprawy nie należy do najbardziej wymagających krzewów, jednak podobnie jak w przypadku porzeczki, trzeba go regularnie podcinać. Cięcie agrestu pomaga nadać mu piękną formę oraz wyeliminować słabsze pędy. Dzięki temu krzew wydaje obfite plony. Nie jest też tak podatny na szkodniki i choroby takie jak chociażby amerykański mączniak agrestu.
Porzeczka i agrest to krzewy, które wydają smaczne i soczyste owoce, jednak ich pielęgnacja wymaga zaangażowania. Fot.olegopryshko/vladdon/123RF.com
Cięcie porzeczki i cięcie agrestu – terminy
Są trzy główne terminy cięcia porzeczek i agrestu, zalecane podobnie w przypadku większości gatunków krzewów owocowych:
- latem w sierpniu i we wrześniu – po zbiorach;
- jesienią na przełomie października i listopada;
- wczesną wiosną, jednak nie później niż pod koniec marca.
Należy pamiętać jednak o tym, że zbyt wczesne lub zbyt późne cięcie krzewów owocowych, może im zaszkodzić. Dotyczy to zwłaszcza podcinania krzewów owocowych w okresie wiosennym, które zwiększa ryzyko uszkodzenia nabrzmiałych pąków kwiatowych przy pozbywaniu się ściętych gałęzi.
Podobnie jak u większości gatunków, pierwsze cięcie najlepiej przeprowadzać więc na przełomie lutego i marca, natomiast latem jest dobry moment na podcinanie sanitarne krzewów tj. cięcie prześwietlające porzeczki oraz cięcie prześwietlające agrestu, które pomoże nam zlikwidować najsłabsze pędy.
Wybór techniki przycinania agrestu i porzeczki powinien być uzależniony od tego, ile lat mają poszczególne krzewy. Fot.avernia/123RF.com
Jak przycinać agrest?
To, jak należy przycinać agrest, zależy przede wszystkim od rodzaju posiadanej uprawy. Możemy wyróżnić bowiem agrest w formie krzaczastej oraz agrest w formie piennej.
- Cięcie agrestu krzaczastego
Agrest w formie krzaczastej należy przycinać już w pierwszym roku, przycinając każdy pęd na dwa lub trzy oczka, aby w okresie wegetacji pojawiły się tam świeże gałązki. W następnym sezonie, czyli w drugim roku uprawy krzewu, warto usunąć pędy, które wyrastają ze środka korony i krzyżują się lub rosną zbyt nisko.
Trzeci rok to dobry czas na cięcie prześwietlające agrestu, które może przyczynić się do ostatecznego uformowania korony krzewu. Aby tego dokonać, poza pozbyciem się nieprawidłowo ułożonych gałązek, trzeba wówczas skrócić pędy jednoroczne o około jedną trzecią ich długości. To pobudzi agrest do wydania krótkopędów. To właśnie na nich zawiążą się później pierwsze pąki kwiatowe i owoce. Po trzech latach korona krzewu powinna składać się z minimum ośmiu górnych pędów.
Krzaczek zacznie owocować po około pięciu latach od momentu posadzenia agrestu. Wtedy też należy zacząć prześwietlać go rok w rok w okresie wiosenno-letnim. Jak przycinać agrest, który już owocuje? Trzeba wycinać od 4 do 5 starych pędów, które zwisają nad ziemią, aby zastąpić je młodymi gałązkami. Jednorocznych pędów nie należy się pozbywać, chyba że są słabe lub rosną tak gęsto, że utrudnia to zbiór agrestu.
- Cięcie agrestu piennego
Jeżeli natomiast chodzi o cięcie agrestu piennego, to przez pierwsze dwa lata jego uprawy należy skupić się głównie na formowaniu korony. W tym celu po wysadzeniu pnie rośliny należy przywiązać do palików.
W pierwszym roku pędy koronki agrestu piennego należy o połowę przyciąć. W kolejnym sezonie trzeba pozbyć się krzyżujących się, słabych gałązek, a pozostałe pędy warto skrócić przynajmniej o jedną trzecią długości. W przypadku intensywnych deformacji, cięcia agrestu mogą być mocniejsze. Koronę rośliny można uznać za uformowaną, jeśli widocznych jest sześć konarów szkieletowych.
Cięcie prześwietlające agrestu w formie piennej polega na usuwaniu zbyt nisko zawieszonych gałązek, pędów, które wybiegają w jednym kierunku lub zbyt zagęszczają środek korony. Trzeba również pozbywać się pędów wyrastających na pniu bądź u nasady podkładki.
Czym przycinać agrest? Wszystko zależy od rodzaju posiadanej uprawy. Fot.oksix/123RF.com
Jak przycinać porzeczkę?
Zasady cięcia porzeczek początkowo są podobne zarówno dla odmiany porzeczek czarnych, jak i kolorowych (czerwonych oraz białych). Później jednak to się zmienia.
Zaraz po posadzeniu pędy warto przyciąć tuż nad drugim oczkiem ponad ziemią, aby pobudzić w ten sposób roślinę do rodzenia zdrowych pędów rozkrzewiania się. Następnie przez trzy lub cztery lata krzewu w zasadzie nie należy przycinać, gdyż to go osłabia. Wyjątek stanowi cięcie sanitarne porzeczek, a więc usuwanie chorych, przemarzniętych lub uszkodzonych pędów.
Przeczytaj również: Zamiast wyrzucać, rozłóż pod porzeczkami. Za rok obsypią się mnóstwem smacznych i dorodnych owoców
- Cięcie porzeczek czarnych
Po czterech latach trzeba przeprowadzać intensywne cięcie czarnej porzeczki. W tym celu oprócz chorych pędów trzeba pozbyć się również większości najstarszych gałązek. Doświadczeni ogrodnicy sugerują, że po tym zabiegu na krzewie czarnej porzeczki powinno pozostać około sześciu pędów jednorocznych, dwa lub trzy pędy dwuletnie i tyle samo trzyletnich. Wynika to z tego, że starsze pędy z reguły słabo owocują.
Cięcie porzeczki czarnej zawsze należy rozpocząć od zewnętrznej strony krzewu, stopniowo przesuwając się do jego środka. W innym przypadku może dojść do zbyt intensywnego zagęszczenia rośliny.
- Cięcie porzeczek czerwonych i białych
Właściwe cięcie porzeczek czerwonych lub białych należy przeprowadzać po czterech, lub pięciu latach, choć już w trzecim roku życia rośliny zaleca się zimą przeprowadzić zabieg stymulujący owocowanie porzeczki. Pędy przycina się tak, aby pozostało na nich do pięciu pączków.
W kolejnych latach skracać należy pędy jednoroczne, wyrosłe z pędów przycinanych w poprzednim sezonie. Warto pozostawić wówczas od trzech do maksymalnie pięciu młodych pączków. Przy cięciu porzeczki kolorowej należy wziąć pod uwagę to, że odmiany czerwone i białe owocują nie tylko na pędach młodych, ale również starszych – nawet pięcioletnich.
Efektem cięcia prześwietlającego porzeczki powinno być coroczne usunięcie z krzewu trzech najstarszych pędów u nasady krzewu. Pozwoli to na swobodny rozwój ich świeżych odpowiedników.
Czym przycinać agrest i porzeczkę?
Do prawidłowego cięcia agrestu i porzeczki potrzebne są ostre narzędzia, takie jak sekator i nożyce. Ich wykorzystanie z reguły pozwala uniknąć powstania postrzępionych i nierównych ran krzewu, które nierzadko prowadzą do zainfekowania roślin chorobami grzybowymi. W miejscu cięcia porzeczki lub agrestu zalecane jest również użycie specjalnej maści ogrodniczej, która pozwala zapobiegać skutkom ubocznym tego zabiegu.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Letnie cięcie jabłoni. Jak przycinać jabłonie i dlaczego warto to robić w sierpniu?
Czym zasilić borówkę na koniec zbiorów? Za rok zaowocuje jeszcze obficiej
Zapomniany i bardzo niedoceniany owoc. Sadzenie i uprawa nieszpułki w ogrodzie