Uprawa pieczarki w domu
Gotowe zestawy (kostki) do uprawy pieczarek w domu można kupić w internecie lub specjalistycznych sklepach. Kosztują od 10-15 zł. W zestawie znajduje się mieszanka kompostu z wsianą grzybnią, woreczek z ziemią okrywową (torfową) i instrukcja uprawy. Z jednej kostki możemy wyhodować aż 10 kg grzybów.
Zakupioną kostkę umieszczamy w ciepłym miejscu – optymalnie 15 stopni (nie więcej, niż 20 stopni). Pieczarki nie wymagają światła, więc możemy je hodować w domu lub ciepłej piwnicy.
Po otwarciu pudełka z kostką ścinamy górną warstwę folii, a powierzchnię podłoża przykrywamy gazetą lub szarym papierem. Dwa razy dziennie zwilżamy papier przy pomocy spryskiwacza.
Fot. uprawa pieczarki w domu / Pexels
Hodowla pieczarek w domu krok po kroku
Pod papierem już po kilku dniach zacznie rosnąć grzybnia, która wyglądem przypomina białą pleśń. Gdy grzybnia będzie już widoczna, zdejmujemy gazetę i przysypujemy podłoże delikatnie okrywą torfową (okrywa torfowa zawsze jest w zestawie).
Okrywa torfowa również powinna być wilgotna, więc regularnie trzeba ją nawilżać. Nawilżamy ostrożnie, żeby nie przelać grzybni.
W ciągu kolejnych 10 dni grzybnia powinna przerosnąć okrywę i zacząć zawiązywać pierwsze grzyby. Od zawiązywania owocników do pierwszego urodzaju mija 3-5 dni.
Gdy pierwszy rzut pieczarek się skończy, przysypujemy powierzchnię pudełka świeżym torfem i czekamy na kolejny rzut.
Po 2-3 tygodniach powinny pojawić się nowe grzyby. Kostki owocują zwykle 3-4 razy, co zapewni nam grzyby na cały sezon.
Po około 16 tygodniach nasza grzybnia będzie już wyczerpana. Zamiast ją wyrzucać, wykorzystajmy ją do nawożenia naszych roślin. Grzybnia jest wartościowym nawozem naturalnym, więc z powodzeniem, możemy nią użyźnić rośliny ogrodowe, balkonowe i doniczkowe.
Pieczarki z własnej uprawy mają niezwykle delikatny smak.
Fot. pieczarki posiadają wiele wartości odżywczych i witamin / Pexels
Pieczarki - wartości odżywcze
Pewnie zastanawiacie się, czy pieczarki są zdrowe? Poniżej przedstawiamy Wam, jakie wartości odżywcze i witaminy zawierają w sobie pieczarki oraz dlaczego warto je jeść.
- pieczarki są bogate w białko i z wszystkich grzybów zawierają go najwięcej,
- zawarte w pieczarkach wielocukry chityny, działają antyalergicznie i wspomagają system odpornościowy
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają ryzyko powstania miażdżycy,
- węglowodany grzybów są bardzo dobrze przyswajane przez człowieka, więc po zjedzeniu dania z grzybami od razu czujemy sytość,
- pieczarki zawierają kwas foliowy, więc są polecane kobietom w ciąży i osobom cierpiącym na anemię.
- witaminy z gruby B wspomagają układ nerwowy,
- zawierają witaminy A i D, których nie znajdziemy w warzywach, a są bardzo ważne dla zdrowia kości.
- selen wspomaga układ odpornościowy, ma działanie przeciwnowotworowe i antyutleniające. Chroni komórki przed uszkodzeniami, co może powodować choroby serca i nowotwory,
- beta-glutany stymulują odporność organizmu, ponadto przyśpieszają metabolizm tłuszczów i cukrów,
- pieczarki zawierają również potas, żelazo, wapń, sód, cynk, miedź, jod, fluor, mangan, magnez, fosfor i ołów,
- jedzenie pieczarek obniża poziom lipidów we krwi, oraz zwiększa odporność i poprawia trawienie.
Jak widać uprawa pieczarki w domu wcale nie jest trudna, a właściwości odżywcze pieczarek sprawiają, że naprawdę warto się nimi zajadać.
Przeczytaj także: Jak wyhodować awokado z pestki
Autor: Agnieszka Śliwińska, Redakcja Deccoria.pl