Spis treści:
Dlaczego ogórki są gorzkie?
Wielu ogrodników nie może się doczekać smaku ogórków gruntowych zebranych z własnych grządek. Nie zawsze jednak zebrane latem plony są orzeźwiające i łagodne w smaku. Często ogórki okazują się tak gorzkie, że wręcz nie nadają się do spożycia (nie musimy się jednak obawiać, że nam zaszkodzą – nie są trujące). Taka przykra niespodzianka może odebrać całą radość ze zbiorów. Co jest przyczyną tego problemu?
Warto wiedzieć, że gorzki smak jest u ogórków całkowicie naturalny. Wynika z obecności kukurbitacyn, związków chemicznych wytwarzanych przez te rośliny w celu odstraszania szkodników. Stare odmiany ogórków gruntowych odznaczały się dużo wyższą zawartością tych substancji niż nowoczesne z oznaczeniem F1, które są specjalnie wyselekcjonowane.
W przypadku dzisiejszych odmian ogórków gen odpowiadający za gorycz jest słaby, jednak może się ujawnić, jeśli popełniamy błędy podczas pielęgnacji tych roślin. Nawet stosunkowo odporne na gorzknienie ogórki mogą mieć nieprzyjemny smak, jeśli są narażone na stres. Długie okresy suszy, szok termiczny spowodowany podlewaniem zimną wodą czy przenawożenie to główne powody, dlaczego ogórki są gorzkie.
Dlaczego ogórki są gorzkie? Niewłaściwa odmiana to jedna z przyczyn. Fot. vaivirga/123RF.com
Przeczytaj również: Dlaczego ogórki nie kwitną i nie zawiązują owoców? Sposoby na pobudzenie ogórków do wzrostu
Jak zapobiec gorzknieniu ogórków?
Na szczęście dzięki odpowiedniemu doborowi odmian oraz właściwej pielęgnacji możemy zapobiec gorzknieniu ogórków, a także sprawić, że będą bardziej soczyste i chrupiące. O czym trzeba pamiętać? Oto 6 prostych wskazówek, dzięki którym ogórki nie będą gorzkie:
- Częste podlewanie – gdy ogórkom będzie długo brakowało wody, na pewno będą gorzkie. Dlatego pamiętajmy, aby podlewać je często – w czasie upałów nawet codziennie. Wykorzystujmy wodę o temperaturze otoczenia. Ziemia w miejscu uprawy musi być cały czas lekko wilgotna, ale nie mokra;
- Podsypywanie kompostem – warto docenić ten naturalny nawóz, który przeciwdziała gorzknieniu ogórków. Nie tylko zasila je w składniki odżywcze, lecz też chroni przed utratą wody. Rozsypujmy kompost wokół ogórków systematycznie przez całe lato, np. co 2-3 tygodnie;
- Unikanie nadmiaru nawozów mineralnych – ogórki są wrażliwe na zasolenie gleby, przez które stają się gorzkie. Z tego powodu trzeba uważać, aby nie podawać im nawozów mineralnych w nadmiarze. Dużo lepiej sprawdzą się nawozy organiczne;
- Zatrzymanie wody w glebie – najlepiej pomoże w tym naturalna ściółka, jak przykładowo słoma. Jeśli ziemia będzie stale umiarkowanie wilgotna, ryzyko gorzknienia ogórków będzie dużo mniejsze;
- Dostarczanie potasu – warto pamiętać, że pierwiastek ten odgrywa ważną rolę w wykorzystaniu wody przez ogórki. Chcąc, by były dobrze odżywione i nawodnione, regularnie zasilajmy je naturalnymi nawozami bogatymi w potas. Doskonale sprawdzi się gnojówka z żywokostu lub podagrycznika;
- Systematyczne zbiory – zrywajmy ogórki, gdy tylko osiągną odpowiedni rozmiar, zanim zżółkną i zaczną dojrzewać w nich nasiona. Młode, świeże plony zazwyczaj są mniej gorzkie.
Gorzknieniu ogórków winne są najczęściej błędy w pielęgnacji. Przestrzegajmy wyżej wymienionych zasad, aby zbierać wyłącznie soczyste, doskonałe w smaku plony.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
W tym roku ogórki nie będą chorować. Zastosuj ekologiczny i skuteczny oprysk
Dlaczego kwiaty ogórka są puste? W prosty sposób pobudzisz je do zawiązywania owoców
Najlepsze i najgorsze rośliny towarzyszące ogórkom. Chroń i zwiększaj plony