Spis treści:
Kiedy wykopać seler?
Termin na zbiór selera korzeniowego jest bardzo długi – możemy go wykopywać w zasadzie przez całą jesień. Jednak to, kiedy konkretnie zabierzemy się do pracy, ma duże znaczenie zarówno dla wielkości uzyskanych plonów, jak i ich trwałości podczas przechowywania. Warto pamiętać, że warzywo to charakteryzuje się długim okresem wegetacji, a jego korzenie spichrzowe nabierają masy dopiero we wrześniu i październiku. Jeśli zatem zależy nam na tym, aby seler urósł duży, musimy mu na to pozwolić, nie zbierając go przedwcześnie.
Kiedy wykopać seler? Najlepszy termin na zbiory najczęściej przypada na czas od drugiej połowy października do pierwszej połowy listopada, ale dużo zależy od pogody. Jeśli jesień jest łagodna i nie są zapowiadane silne przymrozki, warto zostawić seler w ziemi możliwie jak najdłużej, dzięki czemu będzie większy i smaczniejszy. Wykopujemy go dopiero wtedy, gdy temperatura spadnie poniżej 0°C, aby bulwy nie zostały uszkodzone przez mróz. Seler jest stosunkowo odporny na chłód (do -5°C), ale przemarznięty szybciej się psuje i krócej przechowuje.
Po czym możemy rozpoznać, że seler jest gotowy do wykopania? Dojrzałe korzenie spichrzowe są twarde i zaokrąglone oraz mają powyżej 7 cm średnicy. Po przekrojeniu bulw możemy zauważyć, że miąższ jest zwarty i jednorodny, bez pustych przestrzeni. Sygnałem gotowości do zbioru jest też nać selera, która się przebarwia.
Jak przechowywać seler, by długo był świeży? Fot. lapis2380/123RF.com
Przeczytaj również: Kiedy jest najlepsza pora na sadzenie cebuli? Sposób na duże, zdrowe i twarde jak kamień główki
Jak przechowywać seler, by długo był świeży?
Termin zbioru selera ma wpływ na jego trwałość przechowalniczą. Nie bez znaczenia są też warunki i sposób, w jaki wykopujemy to warzywo. Ważne jest, aby prace wykonywać w bezdeszczowy dzień, zanim nadejdą silne mrozy. Bulwy wykopujemy ostrożnie – nie mogą zostać uszkodzone szpadlem czy innym narzędziem. Powinny być suche, dlatego po zbiorze nie myjemy ich pod bieżącą wodą, tylko strząsamy nadmiar ziemi. Za pomocą ostrego i czystego sekatora usuwamy korzenie dookoła bulw, a także nać.
Jak przechowywać seler, by długo był świeży? Wybieramy ładne, zdrowe warzywa bez uszkodzeń. Układamy je w drewnianych skrzynkach, z wierzchu posypując wilgotnym piaskiem, dzięki czemu utrzymają jędrność i wilgotność. Seler najlepiej przetrzymywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu, gdzie utrzymuje się temperatura 1-4°C (może to być garaż albo piwnica). Tak przechowywany zachowa świeżość nawet przez pół roku.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jest większy, łagodniejszy i słodszy od zwykłego. Sadzenie i uprawa czosnku słoniowego
Siew warzyw ozimych. Uprawa na wczesny zbiór
Jesienne nawożenie ogrodu warzywnego. Chroni i wzmacnia ostatnie plony