Spis treści:
- Jak przechowywać czosnek na zimę? Metoda ze świecą
- Jak rozpoznać, że czosnek nie nadaje się do jedzenia?
Jak przechowywać czosnek na zimę? Metoda ze świecą
Masz nadmiar czosnku i chcesz przechować go na zimę? Można to zrobić na wiele sposobów. Ważne jest, aby podczas przechowywania główki nie wysychały, nie gniły, aby nie zaatakowały ich choroby i szkodniki. Jednym ze sposobów na zachowanie świeżości czosnku jest zasypanie go solą. Niektórzy z kolei przechowują go w mące, oleju czy zamrażarce. Istnieje też stary, ale mało znany sposób na przechowywanie czosnku, który pozwala cieszyć się jego smakiem i korzyściami zdrowotnymi przez całą zimę, a nawet dłużej. Ta metoda jest prosta i, co najważniejsze, bardzo skuteczna. W tym celu nie musimy trzymać czosnek w lodówce – można go przechowywać w zwyklej szafie kuchennej. Potrzebna jest do tego… świeca parafinowa.
Czosnek po wykopaniu należy przede wszystkim oczyścić z pozostałości ziemi, a także usunąć wszystkie liście (nie można go myć). Możemy też delikatnie zdjąć górną warstwę łuski. Kolejnym krokiem jest wysuszenie czosnku. W tym celu plon należy rozłożyć w jednej warstwie i pozostawić w ciepłym, wentylowanym miejscu. Pamiętaj, że do przechowywania nadają się tylko zdrowe, ładne i zwięzłe główki.
Chcesz przechować czosnek na zimę? Użyj świecy. Fot.123RF.com
Aby przechować czosnek na zimę, będziemy potrzebować świecy (jeśli jej nie masz, sprawdzi się palnik gazowy na kuchence). Świecę należy zapalić, a następnie za jej pomocą podpalić zwisające niteczki korzeni czosnku i rosnący z drugiej strony ogon. Mówiąc wprost, musimy go opalić z dwóch stron. Dalej wkładamy czosnek do pudełka (najlepiej z pokrywką, aby zapobiec przedostawaniu się wilgoci). Jest to doskonały sposób na długotrwałe przechowywanie czosnku. Dzięki temu zachowa on swoją świeżość, smak i wartości odżywcze.
Jak rozpoznać, że czosnek nie nadaje się do jedzenia?
Świeży, dobry do spożycia czosnek musi być twardy i jędrny. Co jednak w przypadku, gdy zaczęły wyrastać z niego zielone pędy? Czy można jeść kiełkujący czosnek? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby go spożyć. Okazuje się, że w wyniku kiełkowania zwiększa się ilość przeciwutleniaczy w czosnku, co sprawia, że warzywo jest wyjątkowo zdrowe. Warto również pamiętać, że źle przechowywane warzywa mogą zacząć gnić lub nawet pleśnieć, a w konsekwencji będziemy musiały je wyrzucić. Ponadto, jeśli główki są miękkie, przybrały żółtawą bądź brązową barwę, a także mają plamy – wówczas lepiej odpuścić dodawanie takich warzyw do potraw, gdyż są gorsze w smaku.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak przygotować ziemię pod sadzenie czosnku? Regeneracja gleby przyniesie większe plony
Sadzenie czosnku jesienią. Co zrobić, żeby mieć duże i zdrowe plony?
Kiedy wykopywać buraki? Sposoby przechowywania buraków
"Na zdrowie": Ziemniaki to bogactwo składników odżywczych. A kalorie? na INTERIA.TV.