Spis treści:
- Kamasja - bylina o jadalnych cebulach
- Ciekawe odmiany i gatunki kamasji
- Sadzenie kamasji jesienią
- Jak pielęgnować kamasje?
Kamasja - bylina o jadalnych cebulach
Kamasja to roślina cebulowa, która należy do rodziny szparagowatych, choć wcześniej przypisywano ją do rodziny liliowatych lub hiacyntowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, a konkretnie można ją spotkać w części Kanady i Stanów Zjednoczonych.
Ozdobną część kamasji stanowią drobne kwiaty o cienkich, gwiazdkowato ułożonych płatkach. Najczęściej mają one barwę błękitu, fioletu czy bieli. Charakterystyczne są również ich długie, żółte pręciki. Kwiaty zbierają się w duże, zbite kwiatostany, które rozwijają się od dołu. Zdobią one bylinę od połowy maja do czerwca. Jej liście są natomiast odzimkowe i wąskie o zielonej barwie.
Przeczytaj również: Kamasja – mało znana roślina, która zjawiskowo kwitnie. Sadzenie, uprawa i rozmnażanie kamasji
Istotną część kamasji stanowią też jej cebule. Okazuje się, że są one całkowicie jadalne. Dawniej były one pokarmem dla niektórych społeczności zamieszkujących Amerykę Północną i jej północno-zachodnią część.
Kamsja to bylina o charakterystycznych kwiatach, która występuje w kilku gatunkach. Fot. krrad/123RF.com
Ciekawe odmiany i gatunki kamasji
Do rodzaju kamasji należy 6 gatunków, jednak tylko 3 z nich uprawiane są jako rośliny ozdobne. Każda z nich ma swoje własne odmiany, które mogą różnić się wyglądem, wielkością czy kwitnieniem. Trzema najczęściej uprawianymi gatunkami są: kamasja Kusika, kamasja Leichtlina, kamasja jadalna.
- Kamasja Kusika
Roślina cebulowa z tego gatunku urasta do wysokości około 80-100 cm. Ma długie liście, które potrafią osiągać do 50 cm. Kwiatostany umieszczone są na końcach łodyg. Składają się na nie ok. 5-centymetrowe kwiaty, które w zależności od jej odmian mają barwę jasnoniebieską lub liliową. Ich cebule są duże i podłużne.
- Kamasja Leichtlina
Ten gatunek kamasji rośnie do 100 cm wysokości. Ich kwiaty są nieco większe, bo mają 7,5 cm średnicy. Gatunek ten dzieli się na odmiany takie jak m.in. ‘Alba’ (kwiaty kremowe), ‘Caerulea’ (kwiaty niebieskie), ‘Blauwe Donau’ (kwiaty lawendowe), ‘Plena’ (kwiaty zielono-białe). Ich liście są wąskie i jasnozielone.
- Kamasja jadalna
U kamasji jadalnej pojawiają się gęste kwiatostany, złożone z małych kwiatów o średnicy ok. 4 cm. Zwykle mają one barwę jasnoniebieską, fioletowoniebieską lub białą. Spośród wszystkich roślina ta jest najniższa, bo rośnie do zaledwie 40 cm wysokości. Niewielkie są również jej cebule.
Cebule kamasji są jadalne. Fot. Olesia Sarycheva/123RF.com
Sadzenie kamasji jesienią
Kamasja kwitnie na wiosnę, a konkretnie od maja do czerwca, a przez to sadzenie jej należy wykonywać na jesień. Proces należy rozpocząć od odpowiedniego dobrania stanowiska dla rośliny. Byliny te najlepiej rosną w miejscach słonecznych lub nieco zacienionych. Podłoże powinno być żyzne, próchnicze i lekko kwasowe.
To, jak głęboko wsadzimy cebule kamasji, zależy od wielkości cebul. Te mniejsze sadzimy na głębokości około 10 cm. Większe okazy można posadzić nawet 15 cm pod podłożem. Po zasypaniu ich ziemią można ją okryć, ale nie jest to konieczne. Kamasja jest rośliną mrozoodporną, więc niskie temperatury nie powinny jej zagrażać.
Przeczytaj również: W większych grupach prezentują się wyjątkowo i barwnie. Kamasje - odmiany, sadzenie i pielęgnacja
Jak pielęgnować kamasje?
Podczas pielęgnacji kamasji szczególne znaczenie ma podlewanie rośliny. Musi mieć ona wilgotne podłoże, dlatego należy ją regularnie podlewać, aby ziemia nie była wyschnięta. Taki stan ma się utrzymywać od wiosny, aż do zakończenia kwitnienia. Po tym częste podlewanie należy zakończyć, aby bylina mogła przejść w stan letniego spoczynku.
Po przekwitnięciu kamasji należy wyciąć pędy kwiatostanowe. Następnie na początku lipca z ziemi wykopujemy cebule. Zachowane cebulki należy przechowywać do jesieni w przewiewnym pomieszczeniu, w którym temperatura nie spada poniżej 15 st. Celsjusza. Tak schowane będą mogły zostać ponownie wsadzone.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Niedoceniana z owocami pełnymi witamin. Sadzenie i pielęgnacja borówki brusznicy jesienią
Mulczowanie rabat i grządek jesienią. Czym i jak mulczować, po co to robić?