Fot.123RF.com
Najlepsze sałatki z pomidora
Chyba najbardziej cieszą teraz zbiory pomidorów. Dojrzewające w słońcu owoce smakują wspaniale. Na tym etapie większość z nas spożywa je na bieżąco, przetwory odkładając na później, kiedy już nasycimy się smakiem tych pysznych warzyw w wersji na surowo. Plastry pomidorów układamy więc na kanapkach, a także możemy z nich przygotować przeróżne zdrowe sałatki. W moim przypadku najważniejsze jest, żeby były to sałatki, które można zrobić szybko.
Sprawdź koniecznie: 13 pomysłów na pomidorowe przetwory
To nasze 3 ulubione.
Pomidory z kiszonym ogórkiem. Często możemy przeczytać, że nie należy łączyć w sałatkach ogórka zielonego z pomidorami, ale uwaga ta nie dotyczy ogórków kiszonych. Do tego trochę szczypiorku lub drobno posiekanej cebuli, sól i pieprz do smaku i ewentualnie odrobina oliwy. Gotowe.
Drugi przepis to pomidory z serem mozarella, układamy je pokrojone w plastry, solimy, posypujemy świeżymi liśćmi bazylii i polewamy sosem balsamicznym.
Trzeci przepis to pomidory w kwaśnej śmietanie z dodatkiem cebuli, soli i pieprzu do smaku. Prawdopodobnie każdy z nas ma swój ulubiony przepis na pomidorową sałatkę. Jeżeli ktoś ma ochotę podzielić się przepisem w komentarzy, to zachęcam.
Obejrzyj filmik naszego ekperta:
Cały czas pielęgnujemy też krzewy, na których dojrzewają kolejne pomidory oraz pozostałe uprawy. Regularnie odchwaszczamy grządki i dbamy o ich odpowiednie nawodnienie. Systematyczne spulchnianie, kruszące zaskorupiałą powierzchnię, zwłaszcza gleb ciężkich, umożliwia dotarcie powietrza i wody do korzeni warzyw, co jest konieczne do ich prawidłowego rozwoju. W wilgotnej, spulchnionej ziemi wzrasta aktywność pożytecznych organizmów glebowych.
Rośliny żarłoczne, takie jak pomidory, ogórki i selery możemy jeszcze nawieźć powtórnie. Jeżeli mamy dojrzały kompost, możemy go rozrzucić na zagonach przewidzianych do obsadzenia. Dobrze odżywione rośliny, to zdrowsze rośliny.
Żeby owoce pomidorów mogły dojrzewać na słońcu, musimy zadbać o to, aby promienie słoneczne miały do nich dostęp. W tym celu zaleca się wyciąć liście od dołu. Warto jednak robić to rozważnie. Utrzymywanie latem na roślinach zbyt małej liczby liści może wpłynąć na spadek wilgotności podłoża. A konsekwencją wahań tej wilgotności może być wystąpienie suchej zgnilizny wierzchołkowej. Jej przyczyną jest bowiem nie tylko niedobór wapnia, ale również niedobory wody w trakcie uprawy. Z drugiej strony, kiedy na roślinach jest dużo liści, a mało zawiązanych owoców, liście konkurują z nimi o składniki odżywcze, w tym wapń. Moim sposobem na radzenie sobie z tym tematem jest usuwanie liści, ale nie radykalne, tylko stopniowe. Co jakiś czas usuwam kilka liści z krzewu, żeby nie narażać krzewów na stres.
Sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidorów
Sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidorów może być też skutkiem słabego lub chorego systemu korzeniowego. Nawet temperatura podłoża może mieć wpływ na jej występowanie. Nie powinna być ona niższa niż 14 stopni Celsjusza, ani wyższa niż 26 stopni Celsjusza. Dlatego uprawa pomidorów w niewielkich donicach nie należy do najłatwiejszych. Trzeba dbać nie tylko o stałą wilgotność podłoża, ale także o jego temperaturę, chroniąc pojemniki przed nadmiernym nagrzaniem.
Donice za to z powodzeniem możemy wykorzystać do uprawy warzyw liściowych, które mają płytki system korzeniowy i jak najbardziej nadają się do uprawy pojemnikowej. Sałata urośnie nawet w najmniejszej skrzynce balkonowej. A oprócz sałaty, możemy uprawiać także roszponkę czy rukolę, a raczej rokiettę siewną. Sierpień jest dobrym miesiącem, żeby je wysiać.
Fot.123RF.com//Sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidorów
Rokietta siewna i roszponka
Rokietta siewna może być siana od kwietnia do sierpnia, a jej zbiór możemy przeprowadzać aż do przymrozków. Jej liście mają wyrazisty, pikantny smak, często miesza się je więc w sałatkach z liśćmi sałaty. Dlatego jedna doniczka z rokiettą w zupełności mi wystarczy. Po mniej więcej 6 tygodniach od siewu można już rozpocząć stopniowy zbiór liści w miarę potrzeby.
Fot.123RF.com//Rokietta siewna
Roszponka nazywana jest sałatą brzydkiej pory roku. Najczęściej wysiewa się ją późnym latem na jesienny, a czasami nawet zimowy zbiór, bo jest odporna na przymrozki. Na grządkach można ją siać rzędowo lub rzutowo. W uprawie roszponki musimy pamiętać o jej obfitym podlewaniu. Rośliny te często wymagają też ochrony przed ślimakami. Po mniej więcej 3 miesiącach będzie gotowa do zbioru, aczkolwiek w międzyczasie możemy spożywać jej młode liście.
Izabela Schick
Ogród na co dzień