Spis treści:
Przerzedzanie ogórków – po co to robić?
W ogrodnictwie zabieg przerzedzania kojarzy się głównie z uprawą warzyw korzeniowych wysiewanych bezpośrednio do gruntu, takich jak marchew, pietruszka, buraki czy rzodkiewka. W ich przypadku polega on na wczesnej selekcji młodych siewek dla uzyskania zdrowych i dużych plonów.
Natomiast w uprawie ogórków przerzedzanie odnosi się do dwóch zabiegów: selekcji młodych siewek na etapie wschodów – jeżeli nasiona były wysiane zbyt gęsto – oraz regularnego usuwania nadmiaru pędów i liści u dorosłych roślin, zwłaszcza w uprawach przy podporach lub pod osłonami.
Cel tego zabiegu jest podobny jak w przypadku innych warzyw – ogórki zyskują więcej światła, powietrza oraz przestrzeni do rozwoju, co wpływa na lepszą zdrowotność i jakość plonów. Przerzedzanie ogranicza zagęszczenie, ułatwia wysychanie roślin po deszczu, przeciwdziała rozwojowi chorób grzybowych i pozwala utrzymać kontrolę nad wzrostem ogórków. W efekcie, owoce są dorodniejsze, a cała uprawa bardziej wydajna i łatwiejsza w pielęgnacji.
Przeczytaj również: 5 największych błędów w uprawie ogórków. Uważaj, bo zbiory będą marne
Jak prawidłowo przycinać ogórki?
Celem przerzedzania ogórków poprzez cięcie jest skierowanie energii rośliny na rozwój owoców, poprawa przewiewności oraz ograniczenie ryzyka chorób i łatwiejszy zbiór. Aby prawidłowo przycinać ogórki uprawiane pionowo na podporach (np. w szklarni, tunelu lub przy kratkach), należy:
- Regularnie usuwać wszystkie pędy boczne, wyrastające poniżej 4-5 węzła, czyli do ok. 50 cm nad ziemią. Pozwoli to uniknąć zagęszczenia w dolnej części krzewu i tym samym poprawi cyrkulację powietrza. Przy okazji warto także usuwać dolne liście, które mogłyby mieć kontakt z wilgotną glebą.
- Skrócić pęd główny po dobiegnięciu rośliny do górnej części podpory (np. 2 m). Wystarczy przyciąć jego wierzchołek wzrostu – ograniczy to dalszy rozrost w górę i pobudzi roślinę do intensywniejszego owocowania na zachowanych pędach.
Uwaga! W górnej części rośliny można pozostawić wybrane silniejsze pędy boczne, ale warto je skrócić za 2-3 liściem (albo po 2-3 zawiązkach owoców). Pozwala to zachować przejrzystość krzewu i umożliwia lepsze doświetlenie owoców.
Przerzedzanie ogórków jest szczególnie polecane w przypadku ich prowadzenia na podporach. W uprawie gruntowej zabieg ten równiez jest stosowany, ale z mniejszą częstotliwością. Fot. fotowerk2/123RF.com
W uprawie gruntowej odmian rozłożystych przerzedzanie wykonuje się rzadziej – zabieg ogranicza się do usuwania starych, chorych lub pożółkłych liści oraz regulowania liczby pędów w wyjątkowo zagęszczonych gniazdach.
Ogórki należy przycinać w suchą pogodę, ostrym i czystym sekatorem, by nie przenosić chorób. Resztki trzeba usuwać niezwłocznie po zakończeniu cięcia, aby nie stały się źródłem patogenów. Prawidłowe cięcie pomaga uzyskać dorodne, zdrowe ogórki o lepszym smaku i przedłużyć okres plonowania.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Posadź zamiast tui na żywopłot. Ma wiele zdobnych odmian, jest wytrzymała i nie kaprysi
Domowy nawóz wzmacniający do warzyw w ogrodzie. Pomidory i ogórki rosną niepohamowanie
Będą zdobić ogród nawet przez 50 lat. Długowieczne byliny, które można polecić każdemu