Spis treści:
Lawenda — gatunki
Lawenda to wieloletni krzew pochodzący z obszarów Morza Śródziemnego, który urzeka fioletowymi kwiatami o charakterystycznym, intensywnym zapachu. W swoim środowisku naturalnym lawenda porasta zbocza gór i suche siedliska, jednak ze względu na wyjątkowe właściwości i aromat, krzewy te są uprawiane na szeroką skalę w celu pozyskiwania olejku lawendowego. Największe skupiska pól lawendowych znajdują się w Prowansji, na obszarze południowo-wschodniej Francji.
Wyróżnić można wiele gatunków lawendy różniących się od siebie pokrojem, wyglądem kwiatów czy chociażby odpornością na mróz. Jednak w uprawie najbardziej rozpowszechnionych jest kilka podstawowych gatunków lawendy, takich jak:
- Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia) - nazywana też lawendą lekarską lub wonną, jest to najpopularniejszy gatunek lawendy, często uprawiany też w Polsce ze względu na odporność na mróz. Lawenda wąskolistna dorasta do 60-90 cm wysokości. Ma zwarty pokrój i wzniesione pędy, na których rozkwitają kłosowate kwiatostany. Kwitnienie lawendy wąskolistnej trwa od czerwca aż do października. Gatunek ten ze względu na intensywny zapach wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym i zielarskim m.in. do produkcji olejków eterycznych oraz perfum.
- Lawenda francuska (Lavandula stoechas) - nazywana też lawendą arabską lub lawendą czubatą to gatunek słynący z wyjątkowych kwiatów, ale jednocześnie bardzo delikatny i wymagający. Pokrój lawendy francuskiej również jest zwarty i wzniesiony, jednak odróżniają ją nietypowe kwiaty. Kłosowate kwiatostany zakończone są delikatnymi płatkami kwiatów, które przypominają skrzydełka. Lawenda francuska zakwita na przełomie maja i czerwca oraz powtarza kwitnienie jesienią, pod warunkiem że zostanie prawidłowo przycięta. Ten gatunek lawendy jest bardzo wrażliwy na mróz i w naszym kraju raczej nie jest w stanie przetrwać zimy, dlatego uprawiany jest głównie jako roślina jednoroczna.
- Lawenda pośrednia (Lavandula x intermedia) - określana często jako lawendyna to gatunek, który dorasta do 70, a nawet 120 cm wysokości i osiąga dużą średnicę. Cechą charakterystyczną lawendy pośredniej są soczysto-zielone liście oraz długie pędy kwiatostanowe, które kwitną głównie w lipcu i sierpniu. Gatunek ten słynie z dużo mocniejszego zapachu ze względu na większą ilość olejków eterycznych oraz jest całkowicie mrozoodporny, dlatego z powodzeniem można go uprawiać w Polsce.
Lawenda wąskolistna i francuska. Fot. 123RF.com
Czym nawozić lawendę?
W uprawie lawendy bardzo ważne jest odpowiednie stanowisko, podłoże, podlewanie oraz nawożenie. Te pachnące krzewinki najlepiej rosną posadzone na miejscach słonecznych, w lekkim i przepuszczalnym podłożu o zasadowym odczynie.
Lawenda nie powinna rosnąć w zbyt dużym zagęszczeniu ani zbyt wilgotnym ciężkim i gliniastym podłożu, ponieważ grozi to rozwojem chorób grzybowych. Lawendę posadzoną w luźnym i przepuszczalnym podłożu warto podlewać regularnie, ale za to niewielkimi ilościami wody. Dotyczy to również sadzonek uprawianych w donicach i skrzynkach, które są bardziej narażone na przesychanie podłoża. Należy też unikać przelewania roślin, ponieważ woda zalegająca w doniczkach może doprowadzić do gnicia korzeni.
W swoim środowisku naturalnym lawenda porasta tereny mało zasobne w składniki odżywcze, dlatego nie wymaga częstego nawożenia. Chcąc jednak pobudzić ją do kwitnienia, warto zastosować naturalny nawóz, jakim są skorupki jajek, który dostarczy roślinie substancji pokarmowych oraz uzupełni poziom wapnia w podłożu, zapewniając sadzonkom lepsze warunki do wzrostu.
Jak nawozić lawendę?
Skorupki z jajek to cenny nawóz dla lawendy, ponieważ w 80 procentach zawierają łatwo przyswajalny wapń, a także takie pierwiastki jak magnez, potas, krzem, siarka, fluor i cynk. Jak zastosować skorupki po jajkach do nawożenia lawendy? Wystarczy pokruszyć skorupki na drobne kawałeczki i rozsypać je wokół krzewów w ogrodzie czy też wsypać do doniczek. Można również delikatnie przemieszać skorupki z wierzchnią warstwą ziemi. Zabieg ten można powtarzać co miesiąc, a skorupki będą stopniowo uwalniać substancje pokarmowe do podłoża.
Innym sposobem jest przygotowanie płynnego nawozu do lawendy ze skorupek jaj. W tym celu należy zalać pokruszone skorupki wrzącą wodą i odstawić na kilka dni do odstania. Po tym czasie nawozem będzie można podlać lawendę rosnącą w ogrodzie i w donicach.
Przeczytaj również:
Werbena - kolorowa księżniczka w ogrodzie. Jak sadzić i pielęgnować werbenę, by obficie kwitła?
Jak pielęgnować lawendę, aby pięknie kwitła całe lato? Najważniejsze zasady
Szybko rośnie i tworzy kwiecisty dywan w ogrodzie. Jak uprawiać dzwonek dalmatyński?
Wyjaśniamy, jak prawidłowo pielęgnować dzwonki dalmatyńskie. Fot. 123RF.com