Spis treści:
Najlepsze odmiany kapusty
Zdaniem wielu ekspertów, kapusta jest królową warzyw. Jest uniwersalnym składnikiem wielu dań i potraw, a nawet jest stosowana w dietach odchudzających, gdyż jest niskokaloryczna. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że kapusta jest skarbnicą cennych witamin i minerałów – posiada duże ilości witaminy C oraz tych z grupy B, a także zawiera w swoim składzie wapń, potas, magnez, fosfor, sód czy selen. Aby osiągnąć sukces w uprawie tego warzywa, należy przede wszystkim wybrać odpowiednią odmianę. Różnią się one między sobą wyglądem, okresem wegetacji oraz wielkością główek. Wśród najpopularniejszych odmian kapusty warto wymienić m.in.:
- Ranini F1 – najwcześniejsza odmiana kapusty białej o dosyć dużych główkach;
- Thaylys F1 – wczesna odmiana o jaśniejszych główkach;
- Gazelle F1 – jej uprawa udaje się na wszystkich glebach;
- Gazebo F1 – średnio wczesna odmiana, tworzy kuliste główki o średniej wielkości;
- Amazon F1 – tworzy okrągłe główki, które wyróżniają się atrakcyjnym żywo-zielonym kolorem;
- Cyclone F1 – średnio późna odmiana kapusty białej, która jest dobra do bezpośredniego spożycia i przechowywania;
- Expect F1 – późna odmiana kapusty białej, która nadaje się do najdłuższego przechowywania;
Kapusta wymaga wcześniejszego przygotowania rozsady, którą potem sadzi się w docelowych miejscach. Fot.123RF.com
- Axel F1 – późna odmiana przeznaczona do długiego przechowywania, jest mało podatna na wciornastka;
- Expectation F1 – odmiana do długiego przechowywania o żywo zielonym kolorze główek;
- Report F1 – bardzo plenna odmiana, która cechuje się wysoką odpornością na kiłę kapusty;
- Nokta F1 – odmiana kapusty białej o spłaszczonej główce, jest stosunkowo odporna na choroby i szkodniki;
- Palamut F1 – odmiana kapusty o płaskich główkach, ma bardzo dobre walory smakowe;
- Respecta F1 – odmiana o płaskich główkach, która ma wyjątkowe walory smakowe.
Kiedy i jak siać kapustę na rozsadę?
Siew kapusty na rozsadę zależy od kilku czynników, m.in. od regionu (czyli warunków klimatycznych) i wybranej odmiany. Nasiona najlepiej wysiać około 6-8 tygodni przed planowaną datą przesadzenia na zewnątrz. Idealny moment na siew kapusty na rozsadę to koniec lutego lub początek marca. Odmiany wczesne i średnio wczesne można siać przez cały marzec do początku kwietnia.
Jak siać kapustę na rozsadę? Oto kilka kroków, które warto podjąć.
- Wybierz odpowiednie podłoże – najlepiej sprawdzi się specjalna ziemia do wysiewów lub rozsady, ewentualnie ziemia ogrodnicza o dobrej przepuszczalności.
- Przygotuj pojemniki do siewu – w tym celu można użyć pojemników wykonanych z drewna lub tworzywa sztucznego, sprawdzą się też plastikowe kubki. Następnie należy wypełnić je ziemią (ale nie do pełna).
- Posiej nasiona – rozsyp nasiona na przygotowanej glebie, przykryj je cienką warstwą ziemi lub torfu (lekko dociskając).
- Zadbaj o podlewanie – po wysianiu podlej nasiona delikatnym strumieniem wody (aby ich nie wypłukać), ewentualnie można spryskać wodą.
- Zapewnij siewkom odpowiednie warunki – umieść pojemniki w ciepłym, ale dobrze oświetlonym miejscu, pamiętaj o regularnym podlewaniu (ziemia powinna być stale lekko wilgotna). Zwykle pierwsze kiełki pojawiają się po 5-7 dniach.
Pikowanie kapusty
Gdy wytworzą się pierwsze 2-3 liście, młode rośliny należy przepikować, czyli przerzedzić. Czynność ta polega na przesadzaniu gęsto rosnących siewek do osobnych doniczek, w których będą się rozwijały aż do czasu posadzenia w miejscu docelowym. Produkcja rozsady kapusty wczesnej i średnio wczesnej trwa około 7-8 tygodni, natomiast odmiany późne potrzebują do około 6 tygodni.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Rewolucyjny przepis na moczenie nasion przed siewem. Wszystkie wykiełkują
Jakich warzyw nie warto uprawiać z rozsady? Tych gatunków nie wysiewaj na parapecie