Spis treści:
Co to jest siarczan magnezu?
Siarczan magnezu, znany także jako gorzka sól, to związek chemiczny łatwo rozpuszczalny w wodzie, który dostarcza roślinom dwóch ważnych składników odżywczych: magnezu i siarki. W ogrodnictwie najczęściej stosuje się go w naturalnej formie siedmiowodnej – ma postać białych, bezwonnych kryształków. Wysoki stopień uwodnienia tego związku sprawia, że wraz z prądem transpiracyjnym wody, minerały te z łatwością docierają do wszystkich komórek rośliny.
Magnez jest niezbędny roślinom do tworzenia chlorofilu, przez co odpowiada za intensywną zieleń liści i sprawny przebieg fotosyntezy. Jego niedobór prowadzi m.in. do chlorozy (żółknięcia liści), zahamowania wzrostu i słabszego plonowania. Siarka natomiast bierze udział w syntezie białek i enzymów, przez co wspomaga odporność roślin na choroby i poprawia przyswajanie innych składników pokarmowych.
Kiedy i jak stosować siarczan magnezu do ogórków?
Siarczan magnezu stosuje się przede wszystkim interwencyjnie, gdy ogórki wykazują objawy niedoboru magnezu, takie jak żółknięcie liści między nerwami, bladozielone młode liście czy zahamowanie wzrostu i drobne, gorzkie owoce. Dobrym momentem na przeprowadzenie zabiegu jest faza intensywnego wzrostu, kwitnienia i zawiązywania owoców, a także natychmiast po zauważeniu pierwszych symptomów niedoboru.
Przeczytaj również:Naturalny oprysk, który chroni ogórki przed zarazą. Działkowcy przekazują go sobie nawzajem
Siarczan magnezu do ogórków stosuje się głównie w formie oprysku, tzw. nawożenia dolistnego. Aby przygotować roztwór, wystarczy rozpuścić ok. 20-30 g siarczanu magnezu w 10 l wody. Liście ogórków należy opryskiwać równomiernie, aż będą lekko zwilżone, ale nie mokre. Zabieg najlepiej przeprowadzić rano lub późnym popołudniem, gdy nie ma silnego nasłonecznienia, wysokiej temperatury i ryzyka opadów minimum dobę po oprysku. Oprysk należy wykonywać tylko w razie widocznych objawów niedoboru i nie częściej niż raz na 3 tygodnie. Preparat nie powinien być stosowany profilaktycznie.
Siarczan magnezu należy stosować wyłącznie przy wyraźnych objawach niedoboru magnezu, takich jak np. bladozielone lub żółte liście i drobne, gorzkie owoce. Fot. Olga Seifutdinova/CanvaPro
Nawożenie doglebowe siarczanem magnezu powinno zostać przeprowadzone najlepiej jeszcze przed siewem lub sadzeniem ogórków. Zabieg ten stosuje się głównie na glebach ubogich w magnez lub przy uprawie pod osłonami. Wówczas należy rozsypać i zmieszać z ziemią ok. 0,8-1 kg siarczanu magnezu na 1 metr sześcienny podłoża. Jednak szczegółowe zalecenia dawkowania mogą różnić się w zależności od danego producenta.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Niezawodna ochrona przed suchą zgnilizną wierzchołkową pomidora. Oprysk na zdrowe i jędrne owoce
Tworzy w ogrodzie błękitne, gęste dywany. Porcelanka Menziesa – zastosowania i uprawa
Bugenwilla obsypie się deszczem kwiatów. Podlewaj regularnie nawozem domowej roboty