Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

To teraz numer jeden w ogrodach. Oto najlepsze zagraniczne i polskie odmiany jagody kamczackiej

W większości ogrodów i ogródków działkowych wciąż króluje borówka amerykańska, jednak ta roślina zaczyna pomału wysuwać się na prowadzenie. Jej owoce są słodkie, doskonale wyważają słodycz i kwasotę, a przy tym pojawiają się jako jedne z pierwszych w roku. Jagoda kamczacka to zdrowie w pigułce, a ta polska odmiana to prawdziwa perła w koronie - tworzy zieloną kulę usianą słodkimi, trwałymi owocami. Takich okazów jest więcej. Poznaj najlepsze zagraniczne odmiany jagody kamczackiej oraz krzewy polskiej selekcji i koniecznie znajdź im miejsce w ogrodzie.

To teraz numer jeden w ogrodach. Oto najlepsze zagraniczne i polskie odmiany jagody kamczackiej
Najlepsze polskie odmiany jagody kamczackiej są popularne również poza granicami naszego kraju. Cieszą się dużym uznaniem za trwałość owoców oraz ich wyjątkowo słodki smak. Fot. Professor25/CanvaPro

Spis treści:

Dlaczego warto uprawiać jagodę kamczacką? 

Nawet jeśli to borówka rzeczywiście wiedzie prym w naszych ogrodach, jej daleka kuzynka ma się coraz lepiej i zyskuje uznanie zarówno wśród plantatorów, jak i ogrodników-amatorów. Jej krzewy rosną bardzo okazale, wznosząc się średnio na 1,5 metra i tworząc mocno ukształtowane kule. Jagoda kamczacka, nazywana również suchodrzewem sinym lub błękitnym zaczyna coraz wyraźniej grać pierwsze skrzypce w uprawach.  

Dlaczego warto uprawiać jagodę kamczackąJej wielkim atutem jest estetyczny wygląd i dość zwarty pokrój, które pozwalają np. formować z kilkuletniej rośliny lekkie żywopłoty. Jednak największą zaletą tej ciekawej, pochodzącej z nie tak znowu dalekiego wschodu nibyjagody są owoce, których od maja można znaleźć wśród liści dosłownie setki. Owoce jagody kamczackiej dojrzewają wcześnie, w przypadku niektórych odmian można cieszyć się nimi już nawet w maju. Są słodkie, a niekiedy bardzo słodkie, mięsiste i smaczne, a ponadto nie opadają przedwcześnie z krzaka, co pozwala im jeszcze nabrać charakteru.

jagoda Jagody kamczackie dojrzewają od maja do połowy lipca w zależności od tego, jaką odmianę posadzisz oraz jak na owocowanie wpłyną warunki atmosferyczne. Jednak zawsze, gdy już nadejdzie ich czas, krzewy obsypują się owocami po brzegi. Fot. vladdon/123rf.com

Niebieskogranatowe owoce jagody kamczackiej są witaminową bombą, słyną z tego, jak doskonale wpływają na wsparcie odporności organizmu. Są one źródłem cennych dla zdrowia witamin, składników mineralnych, jak potas, magnez czy mangan oraz innych, aktywnych związków, w tym polifenoli i antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających. 

Przeczytaj również: Kwaśne jagody kamczackie. Co zrobić, żeby owoce były słodkie?

Najlepsze polskie odmiany jagody kamczackiej

Dawniej w uprawach dominowały odmiany rosyjskie tej ciekawej rośliny, które wydawały dużo bardzo drobnych owoców. Były smaczne i wartościowe, jednak szybko opadały zaraz po osiągnięciu dojrzałości. Ze względu na szereg wartości prozdrowotnych oraz smakowych jagody kamczackiej z czasem zaczęto testować nowe odmiany, krzyżując ze sobą te podstawowe. Efektem prac hodowców w całego świata są wspaniałe okazy, które znacznie dłużej utrzymują owoce na gałęziach. Te z kolei są trwalsze, smaczniejsze i większe niż kiedykolwiek sobie wyobrażano.  

Granatowe, wielkie jagody z niebieskawym, woskowym nalotem nadają się do jedzenia na świeżo i produkcji domowych przetworów na jesień oraz zimę, które stanowią prawdziwe, witaminowe „combo”. Co ciekawe, jedne z najlepszych owoców pochodzą z polskich odmian. Do najbardziej popularnych należą: 

  • odmiana 'Wojtek', 
  • odmiana 'Jolanta', 
  • odmiana 'Julia', 
  • odmiana 'Michał'. 

U mnie na działce rosną trzy z czterech powyższych propozycji, a także odmiana określana jako genotyp Nr 44. Odmiana 'Wojtek' wyrosła w krótkim czasie aż do 1,7 metra i rozkrzewiła się, tworząc zwartą, zieloną kulę. Jej owoce dojrzewają na początku czerwca, ale lubię potrzymać je na krzaku nieco dłużej, tak o 1-2 tygodnie – ten zabieg pozwala im nabrać smaku i słodyczy. Jeśli chcesz po paru latach nieskomplikowanej uprawy i pielęgnacji zbierać do nawet 5 kilogramów słodkich jagód, odmiana 'Wojtek' zaspokoi twoje potrzeby.  

Drugą polską odmianą, której owoce uwielbiam, jest wspomniany już genotyp Nr 44. Krzew wydaje duże, maczugowate jagody, bardzo aromatyczne, ale nieco bardziej kwaśne od Wojtka. Warto zaznaczyć, że te dwie najlepsze polskie odmiany jagody kamczackiej doskonale uzupełniają się pod względem delikatnych różnic w nutach smakowych, a przy tym wymieniane są na liście odmian do zapylania krzyżowego. Posadź je obok siebie, a zaowocują jeszcze bardziej obficie – podczas zbiorów zabraknie ci miejsca w koszyku. 

Najlepsze zagraniczne odmiany jagody kamczackiej 

Przez lata pracy i podejmowanych prób selekcji rozmaitych odmian na rynku pojawiły się propozycje, które z powodzeniem mogą konkurować z naszymi, polskimi nibyjagodami. Za najlepsze zagraniczne odmiany jagody kamczackiej uznawane są produkty kanadyjskie, choć nowe, rosyjskie krzewy w niczym im nie ustępują. Uprawiane na żyznej glebie po kilku latach potrafią wydawać nawet 4 kg owoców z jednego krzewu, które dodatkowo są wyjątkowo łatwe do zbioru.

jagoda zbiór Owoce jagody kamczackiej łatwo zbiera się ręcznie, ponieważ same odchodzą od gałązek. Nie oznacza to jednak, że opadają, gdy dojrzeją, wręcz przeciwnie – możesz przetrzymać je nawet do 2 tygodni, by jeszcze nabrały słodyczy. Fot. worklater/123rf.com

Rozważając proponowane na rynku odmiany jagody kamczackiej, zwróciłam uwagę na krzewy o najsłodszych i najtrwalszych owocach, do których należą: 

  • 'Aurora' – wzniesiony pokrój, silne pędy, rośnie wysoka i wydaje duże, słodkie owoce, które dojrzewają nieregularnie, zaczynając od końca czerwca do nawet połowy lipca;

  • 'Indigo Gem' – wydaje słodkie i bardzo smaczne owoce, które nie mają tendencji do opadania; jagody dojrzewają równomiernie w jednym terminie, dlatego można zbierać wszystkie naraz już pod koniec maja;
     
  • 'Docz Velikana' – owoce rosną na prostych, sztywnych, wysoko wzniesionych pędach, są duże, ale wyraźnie da się w nich wyczuć nutę kwaskowatości; doskonale nadają się do mrożenia; gotowe do zbioru w drugiej połowie czerwca;

  • 'Boreal Beauty' – stosunkowo nowa odmiana kanadyjska o mocnych, sztywnych pędach, dużej odporności i słodkich, wyjątkowo okazałych owocach, które dojrzewają nawet do połowy lipca;

  • 'Boreal Blizzard' – silnie rosnąca odmiana kanadyjska, której owoce są ogromne, a przy tym jędrne, mięsiste i naprawdę słodkie; podobnie jak odmiana 'B. Beauty' jagody dojrzewają długo i ostatni zbiór możesz przeprowadzić nawet w połowie lipca;

  • 'Borealis' – odmiana niewysoka w porównaniu do innych, ale za to dobrze krzewiąca się, o zwartym, estetycznym pokroju; owoce nie są duże, ale dobre w smaku, dominuje w nich nuta słodyczy; najlepiej smakują zerwane dopiero pod koniec czerwca;

  • 'Sinij Utes' – rosyjska odmiana, której owoce są średnio duże, ale bardzo jędrne i aromatyczne; dojrzewają w gęstych kiściach, dekorując zielony krzew mniej więcej w połowie czerwca;

  • 'Vostorg' – odmiana rosyjska o dość dużych, trwałych owocach o wysokim poziomie słodyczy; ze względu na mocną skórkę oraz zbity miąższ doskonale nadają się do transportu i dłuższego przechowywania bez ryzyka utraty smaku czy uszkodzeń; jagody są gotowe do zbioru już na początku czerwca. 

Najlepsze zagraniczne odmiany jagody kamczackiej, podobnie jak polskie propozycje, wyróżnia wysoka trwałość – nie tylko nie opadają z krzaków, lecz także nie ulegają uszkodzeniom podczas zbiorów.  

Jeśli dotąd nie uprawiałeś tej ciekawej, obficie owocującej rośliny, koniecznie znajdź dla niej miejsce w swoim ogrodzie. Trudno o zdrowszy dodatek do diety i to taki, który byłby dostępny od ręki przy minimalnym wysiłku. Jagody kamczackie nie wymagają czasochłonnej pielęgnacji, możesz posadzić krzewy wiosną i jesienią, a pierwsze, niebieskogranatowe owoce zbierzesz już w drugim roku od posadzenia.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Dojrzewa szybciej od borówki. By obficie owocowała, musi mieć dobre towarzystwo

Rozmnażanie borówki amerykańskiej przez odkłady i sadzonki zielne. Jak zrobić to dobrze?

Soczyste i bardziej odporne od klasycznych, ale mało znane. Uprawa białej i czarnej poziomki

Jak mieć słodsze i większe owoce borówki amerykańskiej? Zalecenia po kwitnieniu

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.