Porady ogrodnicze

Wysiew warzyw w lutym. Jak uprawiać własny ogród warzywny

Luty to miesiąc, kiedy wszyscy uprawiający warzywa planują, co i gdzie posadzić. A należy przypomnieć, że nie jest to zarezerwowane jedynie dla właścicieli działek, bo możemy uprawiać ulubione, wybrane rośliny warzywne i zioła również na balkonie, tarasie czy nawet okiennym parapecie. 

Wysiew warzyw w lutym. Jak uprawiać własny ogród warzywny

fot. 123RF/PICSELL

Ich wybór zależy oczywiście od tego, ile mamy dla nich powierzchni oraz ile możemy im poświęcić czasu. Bo rzeczywiście uprawa warzyw jest czasochłonna, ale i owocna. Warzywa, które uprawiamy samodzielnie są nie tylko piękne, ale przede wszystkim zdrowe i smaczne. Należy więc zastanowić się, co chcemy wysiać w warzywniku, następnie musimy pilnować terminów wysiewów, żeby z niczym się nie spóźnić.

Na pierwsze prace należy zarezerwować czas już w lutym, bo to miesiąc, w którym przygotowujemy pierwsze rozsady. Oczywiście nie musimy zajmować się tym samodzielnie, możemy kupić gotowe sadzonki w kwietniu lub w maju. Każda z tych opcji ma swoje plusy. Rozsada kupiona w sklepie ogrodniczym jest zazwyczaj produkowana w optymalnych szklarniowych warunkach, jest więc bardziej krępa, nie wybiegnięta i może lepiej przyjąć się po posadzeniu. Z kolei przygotowując rozsadę samodzielnie, dokładnie wiemy, jaką odmianę siejemy. Możemy wybrać mniej znane, wyjątkowe odmiany. Poza tym obserwowanie, jak rośliny kiełkują i się rozwijają, też jest niezwykle przyjemne. Często uprawa rośliny od nasionka daje po prostu największą satysfakcję.

Zobacz film naszego eksperta:

src: Wysiew warzyw w lutym. Jak uprawiać własne warzywa - ogród warzywny, Youtube.com, kanał: Ogród na co dzień

W przypadku moich rozsad, jako pierwsze do ziemi trafiają nasiona selera, pora, sałaty, kalarepy, a w tym roku także kalafiora, brokuła i szpinaku nowozelandzkiego. By je przygotować, wykorzystuję plastikowe pojemniki, którym wcześniej zrobiłam otwory na dnie. Dzięki nim nadmiar wody ma swobodne ujście, jest lepsza cyrkulacja powietrza i nie musimy martwić się o to, że nasiona będą gniły.

Seler to jedyne warzywo korzeniowe, jakie uprawiamy z rozsady. Wszystko dlatego, że charakteryzuje się długim okresem wschodów nasion i powolnym rozwojem siewek. Podobnie jest w przypadku selera naciowego, więc jeżeli chcemy tę roślinę także uprawiać w warzywniku, to o rozsadę musimy zadbać również teraz. Od momentu wysiewu nasion selera, do uzyskania gotowej rozsady o kilku liściach mija zazwyczaj 8-9 tygodni. Nasiona są drobne, rozrzucamy je w pojemniku na wilgotne i lekko ubite podłoże do wysiewu i pikowania, po czym delikatnie przyklepujemy lub dokładnie podlewamy za pomocą podręcznego opryskiwacza. Nie przykrywamy ich ziemią, przez co cały czas mają dostęp do światła. Po 3-4 tygodniach będzie można przepikować młode siewki do większych doniczek lub pojemników w rozstawie ok. 3-4 cm. Bardzo ważną rolę przy produkcji rozsady selerów odgrywa temperatura, powinna być utrzymywana na poziomie 20-22 st. C w ciągu dnia, a nocą 18-20 st. C. Spadek temperatury poniżej 16 st. C może zahamować wzrost roślin, a nawet przyczynić się do wybijania w pędy kwiatostanowe w późniejszym okresie uprawy.

Pory możemy wysiewać wprost do gruntu na przełomie marca i kwietnia, jednak ja wolę uprawę z rozsady. Wysiewam nasiona podobnie jak selera i również w późniejszym czasie rośliny te pikuję. Te nasiona przysypuję delikatnie podłożem i obficie zraszam. Okres ich kiełkowania jest dość długi, wynosi 2-3 tygodnie.

Sałata, to kolejne warzywo, które warto wysiać na pierwsze rozsady. Tym bardziej że do wyboru mamy wiele przeróżnych odmian. Ja lubię szczególnie te liściowe, które nie tylko są smaczne i łatwe w uprawie, ale również pięknie wyglądają w warzywniku. Każdą z odmian wysiewam do osobnego pojemnika na delikatnie ubite i nawilżone podłoże. Niektórzy przysypują nasiona sałaty podłożem, ja tego nie robię. Dokładnie zraszam je jedynie po wysiewie. Zazwyczaj kiełkują już po 2-3 dniach, a po mniej więcej 3 tygodniach można młode rośliny już pikować. Ale warto wspomnieć, że osoby, które nie są zainteresowane przygotowywaniem rozsady sałaty, z powodzeniem mogą ją też wysiewać bezpośrednio do gruntu. Oprócz sałat liściowym w tym roku wysieję też po raz pierwszy sałatę rzymską. Zobaczymy, jak uda się jej uprawa.

Zobacz więcej zdjęć

Z warzyw kapustnych na moje wczesne rozsady trafi kalafior, brokuł i kalarepa. W zeszłym roku moje kalafiory i brokuły zostały zniszczone przez szkodniki, doszłam więc do wniosku, że im wcześniej rozpocznę ich uprawę, tym mam większą szansę, że w końcu się ona uda. Te nasiona delikatnie przykrywam podłożem i oczywiście dokładnie podlewam. Okres ich kiełkowania to 6-8 dni, po mniej więcej 4 tygodniach planuję ich pikowanie.

Kalarepa to obowiązkowe warzywo w moim warzywniku, ponieważ jest uwielbiane przez dzieciaki. Można ją siać wprost do gruntu, jednak rozsada przyśpiesza zbiory. A warto pamiętać, że nie znosi ona letnich upałów i suszy, wtedy jej zgrubienie szybko drewniej. Wysiewam więc ją jak najwcześniej, tak samo jak pozostałe warzywa kapustne. Lekko przysypuję podłożem do siewu i pikowania i dokładnie zraszam.

Izabela Schick
Ogród na co dzień

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.