Spis treści:
Jak rośnie ananas?
Ananas (Ananas comosus) to rodzaj rośliny z rodziny bromeliowatych. Naturalnie występuje w Ameryce Południowej, a jego największymi eksporterami są Brazylia, Hawaje, Meksyk i Filipiny. Wbrew powszechnej opinii ananasy nie rosną na drzewach, gdyż są roślinami ziemnymi. Tworzą one zwartą rozetę długich, wąskich liści o ostrych, kłujących brzegach. Z jej środka wyrasta gruby, mięsisty pęd kwiatostanowy złożony z licznych, fioletowych kwiatów (w środowisku naturalnym może on dorastać do 150 cm wysokości). Z czasem pojedyncze kwiaty przekształcają się w małe owoce, po czym zlewają się ze sobą i tworzą jeden duży, czyli ananas.
Roślina preferuje egzotyczne warunki środowiskowe, to nie oznacza jednak, że nie da się jej uprawiać również w polskich domach. Ananasy hodowane w warunkach domowych nie osiągają tak dużych rozmiarów jak te uprawiane w środowisku naturalnym. Mimo to stanowią efektowną ozdobę każdego pomieszczenia. Co więcej, ich owoce są bardzo smaczne, zdrowe i pełne cennych składników odżywczych.
Jak uprawiać ananasa w doniczce?
Jeśli odpowiednio zadbamy o roślinę i spełnimy wszystkie jej wymagania środowiskowe, świeżymi owocami będziemy cieszyć się już po 2-3 latach. Uprawę ananasów zaczynamy od pobrania i ukorzenienia rozety owocu, czyli pióropusza liści, znajdującego się na jego szczycie. Pobieramy ją z dojrzałego i zdrowego okazu, bez śladów gnicia czy pleśni. Szczególną uwagę należy zwrócić na liście – te rosnące wewnątrz korony powinny być młode, ładne, jędrne i zielone. Dolne liście mogą być zasuszone i połamane, gdyż nie mają one wpływu na ukorzenianie się sadzonki.
Ananas wymaga jasnego, ale nie bezpośrednio nasłonecznionego stanowiska. Fot.carlos Pereira/CanvaPro
Po wybraniu odpowiedniego owocu, możemy się zabrać za pobieranie sadzonki. W tym celu należy odciąć rozetę liści ananasa z niewielkim fragmentem miąższu (1-2 cm). Niektórzy polecają też oderwać pęd ręcznie. Łapie się ananasa jedną ręką, a rozetę drugą i wykręca ją (jakbyśmy odkręcali słoik). Następnie należy usunąć miąższ i dolne liście tak, aż odsłoni się 2-3 cm gołego pędu, z którego w późniejszym czasie wyrosną korzenie. Tak przygotowaną sadzonkę odkładamy na dobę do przeschnięcia, co pomoże zapobiec rozwojowi chorób grzybowych.
W przypadku, gdy rozeta ma już rozwinięte korzonki, nie trzeba jej już ukorzeniać. Jeśli nie ma jeszcze widocznych korzeni, należy zanurzyć pęd w ukorzeniaczu. W międzyczasie można naszykować doniczkę z ziemią. Pojemnik (koniecznie z dziurkami drenażowymi) nie może być za duży. Ananasy preferują podłoże lekkie, przepuszczalne, żyzne, o odczynie zasadowym. Najlepiej będą rosły w mieszance ziemi kompostowej, kwaśnego torfu, perlitu i piasku. Sadzonkę ananasa umieszczamy w doniczce tak, by odcięty pęd znalazł się całkiem pod ziemią. Bardzo ważne jest, by nie zakopywać liści. Ziemia nie może ich dotykać. Po posadzeniu podlewamy roślinę wodą. W kolejnych dniach codziennie kontrolujemy wilgotność podłoża. Roślina ukorzenia się przez ok. 3 tygodnie. Jeśli zauważymy, że z wnętrza rozety zaczną wyrastać nowe, duże liście, to oznacza, że ananas dobrze się ukorzenił i zaczyna rosnąć.
Przeczytaj również: Niezwykły owoc obniża ciśnienie i zapobiega miażdżycy. Jak uprawiać kaki w doniczce?
- Stanowisko
Stanowisko dla sadzonki ananasa powinno być jasne i widne, o temperaturze 22-24 st. C. Pamiętajmy jednak, by nie wystawiać jej na bezpośrednie działanie słońca. Dopiero starszy okaz możemy przenieść w mocno nasłonecznione miejsce – owoce do dobrego wzrostu potrzebują spędzać ok. 8-10 godzin w ciągu dnia na słońcu. Dlatego latem z powodzeniem można wynieść je do ogrodu, na taras lub balkon. Egzotyczna roślina jest wrażliwa na przymrozki, co oznacza, że z końcem września powinniśmy przenieść ją z powrotem do pomieszczenia. Zimą temperatura w pomieszczeniu może wynosić 18-21 st. C.
- Podlewanie
Ananas lubi stale wilgotne podłoże, ale nie przemoczone. Podlewamy go regularnie, ale dopiero wtedy, gdy wierzchnia warstwa podłoża w doniczce nieco przeschnie (roślina lepiej znosi niedobór wody niż jej nadmiar). Zimą częstotliwość nawadniania należy zmniejszyć (wystarczy podlewać raz w tygodniu). Należy pamiętać, aby po podlaniu wylać nadmiar wody z podstawki. Oprócz tego ananas preferuje wysoką wilgotność powietrza. Warto co jakiś czas spryskiwać liście rośliny miękką wodą, obok doniczki można też ustawić nawilżacz powietrza.
Ananas jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy, gdyż słynie ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Fot.liudmilachernetska/123RF.com
- Nawożenie
Gdy sadzonka ananasa wypuści młode liście, zaczynamy systematyczne nawożenie, co dwa tygodnie. W czasie aktywnego wzrostu dokarmiamy ją odżywką o dużym stężeniem potasu, fosforu i magnezu, które wspomagają rozwój owoców. Jednocześnie należy unikać nadmiaru azotu, który może prowadzić do nadmiernego wzrostu liści kosztem owoców.
Jakie właściwości ma ananas?
Ananas zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych. Zawiera dużą ilość witaminy C, która wspiera odporność oraz chroni organizm przed infekcjami i chorobami. Ponadto można w nim znaleźć witaminy z grupy B, witaminy A i E, a także żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, selen, sód oraz cynk. Zawiera też antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, odpowiadające za starzenie się organizmu. Ponadto ananas wspiera pracę układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację, a dodatkowo może okazać się remedium na stres. Ananas doskonale wpływa także na pracę serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i regulację ciśnienia krwi. Oprócz tego reguluje poziom glukozy we krwi, więc osoby z cukrzycą mogą go spożywać (ale w małych porcjach). Warto też wiedzieć, że ananas łagodzi stany zapalne i dolegliwości bólowe, wspomaga pracę układu pokarmowego, a nawet zmniejsza ryzyka chorób neurodegeneracyjnych, dlatego należy go włączyć do swojej diety.
Artykuł został zaktualizowany. Po raz pierwszy ukazał się 03.02.2020 roku.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Nazywana jest "pokarmem dla mózgu". Gotu cola – uprawa w doniczce, właściwości i zastosowanie
Pachnie jak pieczarka, ma dużo żelaza i witaminy C. Jak uprawiać rungię na parapecie?
Mięta, oregano i komarzyca w jednym. Miętę meksykańską możesz uprawiać w doniczce