Spis treści:
- Jakie odmiany czosnku do uprawy w doniczce?
- Uprawa czosnku w doniczce — krok po kroku
- Jedz czosnek, będziesz zdrowy
Jakie odmiany czosnku do uprawy w doniczce?
Uprawa czosnku w doniczce sprawi, że przez cały rok możesz mieć świeży szczypiorek do kanapek lub sałatek. Grudzień to idealny moment, żeby roślinę posadzić. Nie musisz w tym celu kupować specjalnych odmian czosnku. Idealnie sprawdzi się ten najbardziej klasyczny wariant lub odmiana słoniowa.
W przypadku domowej hodowli najlepiej wybierać ząbki czosnku, na których rośnie już szczypior. Dzięki temu plony zbierzesz jeszcze szybciej, nawet o 7 dni wcześniej niż po posadzeniu czosnku bez szczypioru. Przed włożeniem do ziemi możesz obrać ząbki, ponieważ to również przyspiesza rozwój rośliny.
To, gdzie sadzisz czosnek, zależy już od twoich preferencji. Dobrze sprawdzą się zarówno okrągłe donice, jak i skrzynki. Ważne, by rośliny rosły blisko siebie, ale bez stykania się. Trzeba jednak zaznaczyć, że przy uprawie domowej do zbioru nadaje się jedynie szczypior. Nie uzyskasz z niej nowych ząbków. Ogromną zaletą hodowli w doniczce jest to, że nawet po ścięciu szczypior ponownie odrasta i znowu nadaje się do zjedzenia. W ten sposób masz dodatkowy zastrzyk witamin przez wiele tygodni.
Przeczytaj również: Co jeszcze można siać i sadzić w grudniu? Lista kwiatów, warzyw, krzewów i drzew
Uprawa czosnku w doniczce — krok po kroku
Sama uprawa czosnku w doniczce jest banalnie prosta. Nie wymaga nawet nawożenia, wystarczy tylko podlewać tak, by gleba nie była przesuszona. Przy sadzeniu postępuj zgodnie z naszą prostą instrukcją:
- Wsyp do doniczki lub skrzynki ziemię uniwersalną. Nie musisz całkowicie jej wypełniać.
- Wtykaj w ziemię czosnek szczypiorem do góry. Sadź dość gęsto, z kilkucentymetrowymi odstępami.
- Nie musisz zasypywać całego ząbka czosnku ziemią — jego górna część może wystawać.
- Podlej swoją uprawę.
- Przestaw doniczkę na parapet.
Do uprawy czosnku w domu możesz użyć też ziemi ze swojego ogrodu. Czosnek pod tym względem nie ma wygórowanych wymagań. Szczypior powinien być gotowy do zbioru po około tygodniu, a jeśli chcesz, żeby był większy, odczekaj nieco dłużej.
Przy uprawie czosnku w domu, do zjedzenia nadaje się tylko szczypiorek. Fot. Anna Tarazevich/Canva Pro
Jedz czosnek, będziesz zdrowy
Czosnek słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. Jest pełen witamin i minerałów. Zawiera dużo witaminy C, wspomagającej układ odpornościowy, witaminę B6, ważną dla układu nerwowego, oraz kwas foliowy, bardzo istotny podczas podziałów komórkowych. W czosnku znajdziesz też mangan, selen, wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Sam szczypior jest źródłem antyoksydantów, błonnika i dodatkowo witaminy K.
Już lata temu nasze babcie używały go do leczenia wielu chorób. Roślina przeszła też różne testy i badania. Wykazały one działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Liczne metaanalizy potwierdzają, że suplementy czosnku potrafią obniżać ciśnienie i wypadają porównywalnie z gotowymi lekami.
Badania laboratoryjne sugerują też, że czosnek ma potencjał przeciwnowotworowy, szczególnie w przypadku raka żołądka i okrężnicy. Związki zawarte w roślinie wpływają na profil lipidowy i w umiarkowany sposób obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Wytrzymałe byliny do posadzenia w ogrodzie. Przetrwają surowe i mroźne zimy
Przycinanie i przyginanie róż w grudniu. Dzięki temu przetrwają zimę, a w sezonie będą lepiej kwitły
Wrzuć do podstawki paprotki, a zadziała lepiej niż odżywka. Będzie dużo bujnych liści