Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Anna Czowalla

Anna Czowalla

Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Doświadczona copywriterka i specjalistka od contentu. Prowadzi własną agencję kreatywną .kocieTexty i szkołę językową LingCat. Miłośniczka marketingu i kotów - ma trzy puchate stworki, a właściwie to cztery, bo mąż też jest kotem. :) W wolnych chwilach czyta kryminały, pisze własne opowiadania lub walczy z plagą w Dragon Age.

Śliwy to prawdziwy skarb każdego sadu owocowego. Ich soczyste, aromatyczne owoce są idealne do jedzenia prosto z drzewa, przerabiania na dżemy, nalewki czy kompoty. Jednak te wyjątkowe drzewa są podatne na groźne choroby grzybowe i ataki szkodników, które mogą zniszczyć plony i osłabić drzewa. Jak zadbać o ich zdrowie, by rok po roku cieszyć się obfitymi zbiorami? Sprawdź, jakie są najczęstsze choroby śliw i jak skutecznie im zapobiegać.

Czytaj artykuł 

Uprawa pomidorów to dla wielu ogrodników źródło radości i satysfakcji. Jednak żółknące liście mogą szybko zamienić tę idyllę w niepokój. Do przyczyn tego problemu najczęściej zaliczane są choroby grzybowe, niedobory składników odżywczych i kaprysy pogody. To zjawisko nie musi jednak oznaczać klęski, ponieważ żółknący krzew pomidora można jeszcze uratować, o ile nie zaatakowały go wirusy.

Czytaj artykuł 

Latem, gdy słońce pali, a ziemia pęka z suszy, uprawa ogórków staje się wyzwaniem nawet dla wprawionych ogrodników. Te chrupiące warzywa, składające się w 96 proc. z wody, wymagają starannej pielęgnacji, by wydać obfite plony. Jeden błąd w podlewaniu może zamienić dorodne owoce w żółknące, gnijące pędy. Jak zatem nawadniać ogórki, by cieszyć się ich smakiem? Wyjaśniamy, jakie są najczęstsze błędy w podlewaniu ogórków i jak zapewnić im odpowiednią ilość wody latem.

Czytaj artykuł 

Pola cebuli i czosnku więdną, plony maleją, a rośliny gniją od środka? Winowajcą może być niszczyk zjadliwy – niemal niewidzialny nicień, który podstępnie niszczy uprawy, siejąc spustoszenie w tkankach roślin. Ten mikroskopijny pasożyt, mierzący zaledwie 1 mm, jest w stanie przetrwać lata w glebie, czekając na okazję do ataku. Sprawdź, jak wyglądają skutki żerowania niszczyka i jak z nim walczyć.

Czytaj artykuł 

Dalie olśniewają intensywnymi barwami i witalnością, trwając w pełnym blasku aż do późnej jesieni. Ich efektowny pokaz sprawia, że są niezrównane w wypełnianiu rabat i kusi, by sadzić je wśród innych letnich kwiatów lub warzyw. Jednak nie każdy sąsiad sprzyja ich rozkwitowi. Dalie to wymagające piękności, wrażliwe na szkodniki, przepływ powietrza i konkurencję korzeniową. Sprawdź, czego nie sadzić obok dalii, aby zawsze móc cieszyć się ich okazałymi kwiatami.

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Fale upałów przetaczają się przez ogrody, zamieniając ziemię w suchą skorupę i wystawiając na próbę nawet najodporniejsze rośliny. Pomidory są wówczas szczególnie narażone na stres cieplny, który może obrócić marzenia o obfitych zbiorach w pył. Czy to oznacza, że musimy pożegnać się z wizją mięsistych owoców na letnim stole? Nic z tych rzeczy. Dzięki kilku sprawdzonym strategiom można uchronić pomidory przed palącym słońcem i cieszyć się ich smakiem przez cały sezon. Sprawdź, jak susza wpływa na pomidory i jak zabezpieczyć je przed wysokimi temperaturami.

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Pory już od starożytności inspirują kucharzy i ogrodników. W Walii, gdzie są narodowym symbolem, zdobią nawet herby. Jednak te eleganckie warzywa wymagają precyzyjnej pielęgnacji, by w pełni rozwinąć swój potencjał. A zatem co lubią pory, jak je uprawiać i jakich błędów powinniśmy unikać? Nie są zbyt wymagającymi roślinami, ale warto przestrzegać kilku podstawowych zasad, aby móc cieszyć się obfitymi zbiorami.

Czytaj artykuł 

Promienie słońca muskają liście pomidorów, a ty z dumą spoglądasz na swoje rośliny. Nagle zauważasz, że młode liście zwijają się w kłębek, pokryte drobnymi, zielonymi lub czarnymi intruzami. Mszyce mogą w mgnieniu oka zamienić marzenia o soczystych, letnich sałatkach w ogrodniczą frustrację. Nie trać jednak nadziei! Istnieje prosta, ekologiczna metoda, inspirowana japońską praktyką, która przywróci pomidorom wigor i zapewni obfite plony przez całe lato.

Czytaj artykuł 

Czy można zebrać więcej soczystych pomidorów, sadząc mniej roślin? Brzmi jak ogrodnicza magia, ale nauka i praktyka potwierdzają: to możliwe! Dzięki metodzie prowadzenia pomidorów na dwa pędy (double-stem), możemy zwiększyć plony, wydłużyć okres owocowania i poprawić jakość owoców. Przy odpowiednim doborze odmian i starannej pielęgnacji plon może wzrosnąć nawet o 27 proc. Sprawdź, jakie pomidory można prowadzić na dwa pędy i jak zrobić to w odpowiedni sposób.

Czytaj artykuł 

W twoim ogrodzie dojrzewają soczyste pomidory, a ich czerwone owoce lśnią w letnim słońcu. Nagle, na spodzie owocu dostrzegasz czarną, zapadniętą plamę – zmorę ogrodników, zwaną suchą zgnilizną wierzchołkową. To nie grzyb ani wirus, lecz brak wapnia w owocach. Na szczęście istnieje pradawna, przekazywana z pokolenia na pokolenie metoda, która może ocalić twój plon. Wyjaśniamy, czym jest sucha zgnilizna wierzchołkowa i jak skutecznie jej zapobiegać.

Czytaj artykuł 

Idealne, miękkie w dotyku pomidory eksplodujące słodyczą i aromatem lata? To marzenie może łatwo się ziścić. Wystarczy jedna, prosta zmiana w ostatnich dniach przed zbiorem: delikatne ograniczenie podlewania. Ta technika, poparta badaniami naukowymi i doświadczeniem ogrodników, pozwala roślinie skierować energię na owoce, intensyfikując ich smak i aromat. Wyjaśniamy, skąd bierze się słodycz pomidorów i jak je uprawiać, aby zawsze były słodkie i soczyste.

Czytaj artykuł 
REKLAMA

W czerwcu czosnek przeżywa intensywny rozwój, formując dorodne cebule. Aby jednak osiągnąć pełnię potencjału, wymaga troskliwej opieki. Jeśli w tym czasie zabraknie mu ważnych składników odżywczych, plony mogą być mniejsze i mniej aromatyczne. Jak rozpoznać objawy niedoborów i jak prawidłowo nawozić czosnek, by zebrać zdrowe, dorodne ząbki? Kluczem do uprawowego sukcesu jest stosowanie naturalnych nawozów i ściółkowanie.

Czytaj artykuł 

Siedzisz w ogrodzie, popijasz kawę i nagle zauważasz sznur mrówek maszerujący w stronę twoich dalii. Znasz to uczucie? Mrówki to jedne z najbardziej pracowitych stworzeń w przyrodzie, ale gdy zaczynają podkopywać trawnik i hodować mszyce na różach, przestają być mile widziane. W Czechach ogrodnicy od pokoleń mają na to sposób: wsypują proso do mrowisk. Brzmi jak bajka? A jednak wielu twierdzi, że to działa. Przyjrzymy się tej metodzie, obalimy mity o nieskutecznych sposobach i pokażemy, jak naturalnie pozbyć się mrówek z ogrodu, nie szkodząc środowisku.

Czytaj artykuł 

Kiedy liście pomidorów, ogórków czy papryki zaczynają żółknąć, a chłodne dni dają się we znaki, ogrodnicy stają przed wyzwaniem: jak ocalić swoje uprawy? Często przyczyną problemów jest niedobór magnezu – pierwiastka, który wspomaga fotosyntezę i zabezpiecza rośliny przed chorobami. Ale jak rozpoznać jego niedobory, nim będzie za późno? Sprawdź, jak skutecznie wykorzystać siarczan magnezu, by chronić plony przed skutkami zimna i poprawić ich kondycję.

Czytaj artykuł 

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.