Apteka w ogrodzie: Pokrzywa - właściwości lecznicze i prozdrowotne

Data publikacji: 2018-05-28 11:00:00

Pokrzywa. W dzieciństwie uważaliśmy ją za najniebezpieczniejszą broń na świecie. Groźba wepchnięcia w jej zarośla pewnie do dziś wywołuje u niektórych gęsią skórkę – kontakt z jej listkami bywa bardzo bolesny. Wiele osób omija ją szerokim łukiem lub traktuje środkiem chwastobójczym, nie zdając sobie sprawy z licznych zalet i pożytecznych zastosowań tej niesłusznie demonizowanej rośliny. Zobaczcie, do czego możecie ją wykorzystać i dlaczego warto mieć ją w ogrodowej aptece.

Apteka w ogrodzie: Pokrzywa - właściwości lecznicze i prozdrowotne

W dawnych czasach przypisywano jej magiczne właściwości. Wykorzystywano ją zarówno w tajemniczych rytuałach, jak i w codziennych pracach. Chętnie używano jej w medycynie, przygotowując z niej aromatyczne napary, soki oraz okłady. Służyła także do wytwarzania lin, tkanin, a nawet paszy dla zwierząt hodowlanych.

Pokrzywa praktyczna
Obecnie najczęściej stosuje się ją w przemyśle kosmetycznym i ziołolecznictwie. Pokrzywa bogata jest w dobrze przyswajalne witaminy (A, B, C i K) oraz sole mineralne, takie jak żelazo, wapń czy krzem. Poza tym jest bogatym źródłem wartościowego białka i kwasu foliowego, niezwykle cennego dla przyszłych mam. Jest nieodzowna podczas leczenia anemii, chorób zwyrodnienia stawów oraz schorzeń układu moczowego. Spożywanie jej regularnie wpływa na poprawę pracy układu pokarmowego i przyśpiesza przemianę materii, co wspomaga odchudzanie. Popijanie pokrzywowych soków i naparów zaleca się szczególnie osobom apatycznym lub narażonym na przewlekły stres.

Dla zdrowia i urody
Pokrzywa
powinna znaleźć się w kosmetyczce każdego, kto pragnie zachować urodę i młody wygląd. Dzięki właściwościom odżywczym, przeciwzapalnym i antybakteryjnym, poprawia ona ogólny stan skóry, włosów oraz paznokci. Toniki na bazie tej rośliny nie tylko głęboko oczyszczają, ale także chronią przed działaniem wolnych rodników, spowalniając tym samym procesy starzenia. Pokrzywowe płukanki do włosów są przydatne w walce z łupieżem i nadmiernym przetłuszczaniem skalpu.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Zbieranie pokrzywy
Najwięcej zdrowotnych walorów posiada młoda pokrzywa, rosnąca na przełomie kwietnia i maja. Wybierajcie tylko te okazy, które nie zakwitły w pełni. Ścinajcie je przy pomocy ostrych nożyc. Nie zapomnijcie również okryć dłoni ochronnymi rękawicami ogrodowymi, chyba że piekący, nieznośny ból wam niestraszny. Pokrzywa odrośnie szybciej, jeśli obetniecie jedynie górne piętra rośliny. Odcięte liście i kępki układajcie w małe bukiety, a następnie pozostawcie je w ciepłym, przewiewnym miejscu do przeschnięcia. Tylko nie układajcie ich na słońcu! Zioła suszone w ten sposób tracą wszystkie lecznicze właściwości.

Jeśli zbierając pokrzywę, poparzycie się przez przypadek, przetrzyjcie obrzęknięte miejsce liśćmi mięty, szałwii, szczawiu lub babki zwyczajnej. Unikajcie przemywania rany wodą przez kilka dni.

Do czego wykorzystać pokrzywę?
Przyrządzicie
z niej:

Napar
Świeże
lub suszone liście pokrzywy należy zalać wrzątkiem i zaparzać ok. 1-2 min. Zaleca się wypijanie dwóch szklanek herbatki dziennie, między posiłkami.

Sok
Przygotujecie go ze świeżych liści przepuszczonych przez sokowirówkę lub ugotowanych parowo w sokowniku. Do uzyskanego w ten sposób nektaru możecie dodać miód w proporcjach 9:1. W ten sposób nie tylko zakonserwujecie sok, ale także poprawicie nieco jego smak (za co pewnie podziękują wam wasze dzieci). Wystarczy spożywać jedną łyżkę dziennie, by po dwóch tygodniach zaobserwować poprawę zdrowia i samopoczucia.

Nalewka
Posiekane liście pokrzywy przełóżcie do butelki lub słoika i zalejcie czystą wódką (można dodać również miodu). Mieszankę odstawcie na 2 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce. Z powodu dużej zawartości alkoholu,
nalewkę radzimy popijać z umiarem.

Nie tylko do picia...
Roślinę tę można także jeść! Nie obawiajcie się oparzeń języka czy przełyku. Po ususzeniu lub obróbce cieplnej pokrzywa przestaje być groźna. Możecie przygotować z niej zupę, pesto, koktajl lub znakomity farsz do pierogów.

Doskonale smakuje także przyrządzona à la szpinak, z czosnkiem i zmielonym imbirem lub suszoną papryką.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Świetnie komponuje się również z jajkami! Koniecznie dodajcie kilka liści do jajecznicy lub omletu.

Blanszowane pokrzywa z powodzeniem może zastąpić szpinak jako dodatek do makaronów, pizzy lub rissoto. Jeśli znudziły się wam tradycyjne sałatki, zastąpcie warzywa pokrzywą i jadalnymi kwiatami.

Deccoria.pl
Zdjęcie główne: 123RF/PICSELL

Apteka w ogrodzie: orzech włoski

Apteka w ogrodzie: czarny bez

Apteka w ogrodzie: babka lancetowata

Apteka w ogrodzie: bez czarny

Apteka w ogrodzie: ostopest plamisty

Apteka w ogrodzie: czosnek

Apteka w ogrodzie: oregano

Apteka w ogrodzie: przywrotnik pospolity

Suma punktów: 10

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (0)
Brak komentarzy