Stal nierdzewna jak nowa
Co raz więcej osób ma w swojej kuchni urządzenia ze stali nierdzewnej, na których bardzo szybko powstają zacieki i brudne odciski. Aby pozbyć się nieestetycznych śladów, wykorzystajmy ocet. Nasączmy nim miękką ścierkę i przetrzyjmy nią powierzchnie naczyń. Tyle wystarczy, by lśniły jak dawniej.
Deski do krojenia
Na często używanych, plastikowych deskach do krojenia szybko powstają ślady po ostrych cięciach, w które wnikają zanieczyszczenia, niemal niemożliwe do wyczyszczenia. Poza tym odbarwiają się one od soków warzyw i owoców na nich krojonych. Przy pomocy cytryny i soli bardzo łatwo przywrócimy im dawny wygląd. Z tych dwu składników należy przygotować gęstą pastę. Nakładamy ją na deskę i szorujemy gąbką.
Z kolei pastą wykonaną z soli i octu szybko doczyścimy miedziane przedmioty ze śniedzi.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
Ubytki w drewnianych meblach
Nic tak nie odbiera uroku drewnianym meblom, jak drobne ubytki. Na szczęście można im łatwo zaradzić. Rozprowadźmy po zarysowanej powierzchni niedużą ilość majonezu i zostawmy go tak na dłuższy czas. Najlepszy rezultat osiągniemy, jeśli sos „popracuje” przez kilka dni. Po tym czasie zetrzyjmy go i cieszmy się odnowionym wyposażeniem.
Odrdzewianie metalowych przedmiotów
Na metalowym przedmiocie pojawiła się rdza? Włóżmy go na kilka godzin do naczynia wypełnionego colą. Kwas fosforowy, cukier i dwutlenek węgla zawarte w napoju skutecznie rozpuszczą ślady korozji.