Generalny przegląd lodówki warto robić co tydzień, najlepiej przed większymi zakupami. Wówczas powinno się także umyć drzwi, półki i szuflady naszej chłodziarki. Wyrzućmy wszystkie przeterminowane produkty, a te o krótszej dacie przydatności do spożycia ułóżmy z przodu, tak, by zużyć je w pierwszej kolejności.
Przed przystąpieniem do mycia lodówki należy wyłączyć ją z prądu i opróżnić. Następnie wyciągamy wszystkie półki i szuflady. Możemy je umyć w zlewie lub wannie używając do tego wody z niewielką ilością płynu do mycia naczyń. Dokładnie opłukujemy i wycieramy do sucha.
Przy myciu wnętrza lodówki najlepiej sprawdzi się ciepła woda z octem wymieszane w równych proporcjach. Taka mieszanka nie tylko świetnie usuwa zabrudzenia, ale także zwalcza nieprzyjemny zapach i dezynfekuje.
Równie dobrym środkiem do mycia chłodziarki jest soda oczyszczona. Ściereczkę zanurzamy w ciepłym roztworze i myjemy wszystkie półki i zakamarki lodówki. Nie zapomnijmy o uszczelkach i sprawdzaniu otworu odpływowego aby nie zapchał się resztkami jedzenia.
Na koniec myjemy lodówkę z zewnątrz. Możemy do tego użyć płynu do mycia naczyń lub płynu do szyb. Należy pamiętać o wytarciu kurzu z góry chłodziarki, oraz o dokładnym wyczyszczeniu uchwytu.
Aby w lodówce nie mieszały się zapachy przechowywanego jedzenia, warto wstawić do niej pojemnik z sodą oczyszczoną lub mieloną kawą.
Ewa Krzempek/ Deccoria.pl
Zobacz także:
Darmowa książka: Jak sprzątać i nie zwariować?