Spis treści:
Jak wyczyścić stare słoiki?
Słoiki do produkcji sezonowych przetworów na słodko, słono czy wytrawnie dostępne są w różnych rozmiarach. Ze względu na kształt, rozmiar czy wielkość szyjki nie zawsze łatwo da się wyczyścić ich wnętrze zwykłą gąbką kuchenną. Niektórzy celowo rezygnują z jej stosowania, ponieważ stanowi ona specyficzne siedlisko wielu bakterii szkodliwych dla zdrowia i bezpieczeństwa żywności. Jeśli chcemy przechowywać przygotowaną własnoręcznie żywność w słoiku przez dłuższy czas, powinniśmy zadbać o to, aby środowisko, do którego trafia produkt, było sterylne.
Najlepsze przetwory przygotujesz w domu. Aby przechować je w bezpiecznych warunkach, musisz wcześniej wymyć i wyparzyć słoiki, zwłaszcza te, które czekały w spiżarce od zeszłego roku. Fot. kajakiki/CanvaPro
Jak szybko i wygodnie wyczyścić stare słoiki? W tym celu można użyć długich i wąskich szczotek. Jeśli jednak akurat nie mamy ich pod ręką, świetną alternatywą będą... pokruszone skorupki po jajkach. Obierki z 2-3 jajek przesypujemy do naczynia, zalewamy je do połowy ciepłą wodą i dodajemy kilka kropel płynu do mycia naczyń. Całość szczelnie zamykamy i intensywnie wstrząsamy. Ostre skorupki wyszorują wnętrze słoika i doskonale doczyszczą jego denko.
Przeczytaj również: Te odmiany ogórków będą najlepsze do kiszenia. Sprawdź, zanim wysiejesz
Jak wywabić zapach ze słoików?
Gdy wykorzystujemy stare słoiki po zeszłorocznych przetworach, możemy mieć problem z nieciekawym aromatem, który nie znika nawet po dokładnym, kilkukrotnym myciu. Jak wywabić zapach ze słoików, gdy wciąż czuć w nich specyficzny aromat kiszonych ogórków? Warto zacząć od wymienienia zakrętek na nowe. Nierzadko to one są głównym źródłem brzydkiego zapachu. Jeśli to nie pomoże, powinniśmy sięgnąć po inne metody, które przyniosą oczekiwany skutek.
Rozmaite patenty na czyszczenie słoików ma moja babcia, dlatego to ją postanowiłam poprosić o radę, jak wywabić zapach ze słoików po zeszłorocznych ogórkach. Podpowiedziała mi, żebym wypróbowała te oto sposoby:
- Gruboziarnista sól i soda oczyszczona
Sól i soda oczyszczona to niezawodne, naturalne środki czyszczące, które nie tylko doskonale usuwają wiele zabrudzeń, lecz także neutralizują brzydkie zapachy. Wystarczy wsypać do problematycznego naczynia po jednej łyżce przyprawy i sody, a następnie zalać je niewielką ilością wody. Zamkniętym słoikiem mocno potrząsamy, a gdy zauważymy, że zaczął błyszczeć, wylewamy zawartość i dokładnie opłukujemy wodą lub dla pewności przelewamy wrzątkiem.
- Sok z cytryny
Brzydki zapach ze słoików pomoże usunąć najzwyklejsza cytryna. Z połówki jednego owocu wyciskamy sok wprost do naczynia i rozprowadzamy po wnętrzu. Następnie odstawiamy słoik w jasne miejsce na kilka godzin, a po tym czasie myjemy tak, jak zwykle w zlewie lub zmywarce. W przypadku wyjątkowo opornych zabrudzeń dobrze też do soku dodać sól kuchenną i wyszorować nią brudne denko czy rant.
- Fusy po kawie
Utrzymujące się zapachy w słoiku usuną też fusy po kawie w połączeniu z sodą oczyszczoną. Oba składniki łączymy z niewielką ilością wody, by powstała gęsta pasta, a później nacieramy nią ścianki szklanego naczynia. Odkładamy je na kilkanaście minut, by kawowa masa „popracowała”, a następnie opłukujemy ciepłą wodą.
- Torebka herbaty
Używane słoiki z powodzeniem odświeżymy też… herbatą. W naczyniu wypełnionym gorącą wodą należy zanurzyć torebkę czarnej ekspresówki. Po ok. godzinie napar wylewamy, a pojemnik opłukujemy pod bieżącą wodą. Po uciążliwym zapachu nie powinno zostać nawet wspomnienie.
- Gorczyca
Aby pozbyć się brzydkiego zapachu ze słoików, moja babcia wielokrotnie wykorzystywała również gorczycę. Roztarte w moździerzu nasiona przyprawy przesypywała do słoika i zalewała wodą. Po kilku godzinach nieprzyjemny aromat np. po ogórkach kiszonych przestałam być problemem. Spróbuj sam, to naprawdę działa.
- Węgiel aktywny
Świetnym pochłaniaczem zapachów jest też węgiel aktywny – można z jego pomocą przygotować „odświeżającą” kąpiel dla słoików. W komorze zlewu wyplenionej ciepłą wodą rozpuszczamy 3-4 tabletki specyfiku i zanurzamy w nim słoiki na dłuższą chwilę. Po wyjęciu powinny być czyste i pachnieć świeżością.
Czyste słoiki bez starych etykiet warto wykorzystywać ponownie, przetwory zachowają w nich świeżość i walory smakowe na dłużej. Fot. 8vfanrf/123rf.com
Na opakowaniach z zeszłego roku pozostał nie tylko unoszący się, nieciekawy zapach, lecz także naklejki? Próbowałeś usunąć je na różne sposoby, część etykiety udało się zerwać, ale nie wiesz, jak pozbyć się resztek kleju? Na tym etapie warto sięgnąć po suszarkę do włosów. Okazuje się, że gdy na naklejkę na szkle nakierujemy gorące powietrze z urządzenia i będziemy ogrzewać dane miejsce przez ok. 1 minutę, po tym czasie usunięcie foliowej nalepki będzie banalnie proste. Zwyczajnie odejdzie ona sama już przy delikatnym pociągnięciu za jeden z jej kantów.
Z kolei pozostałości po kleju z naklejek na słoikach z łatwością usuną tłuste substancje. Można sięgnąć po olej, oliwę z oliwek, masło, majonez czy nawet... krem do twarzy. Niezależnie od tego, który produkt wybierzemy, nakładamy go na słoik zawsze w ten sam sposób – rozsmarowując go na oklejonej powierzchni. Po chwili usuwamy maź wacikiem kosmetycznym, przecierając nim natłuszczoną wcześniej powierzchnię.
Do usuwania kleju możemy użyć również niezawodnego preparatu WD-40, który ma wszechstronne zastosowanie. Wystarczy rozprowadzić środek, wcierając go wacikiem w naklejkę. Aby sposób zadziałał, należy skupić się przede wszystkim na brzegach foliowej, samoprzylepnej etykietki. Awaryjną metodą na usunięcie kleju są też produkty na bazie alkoholu: spirytus spożywczy i salicylowy, ocet spirytusowy czy denaturat. W skrajnych przypadkach, gdy nic innego nie mamy pod ręką, możemy sięgnąć po perfumy. Wiele rodzajów kleju używanego do produkcji etykiet i znaczników, m.in. tych przeznaczonych do opisywania słoików z przetworami, pod wpływem określonego stężenia alkoholu schodzi w mig, nie pozostawiając po sobie ani śladu.
Parzenie słoików
Przed przełożeniem gotowych, świeżo przyszykowanych przetworów do słoików i ich pasteryzacją, szklane naczynia należy dobrze wyparzyć. Parzenie słoików pozwala usunąć osiadający w nich kurz i roztocza oraz wszelkie drobnoustroje – to gwarancja długiego i bezpieczne przechowywanie żywności. Słoiki zdezynfekujemy na kilka sposobów: można je „prażyć” przez ok. 25 min w rozgrzanym do 100 st. piekarniku (bez nakrętek – te najlepiej zalać wrzątkiem) lub podgrzewać w mikrofali przez ok. 2 minuty – pamiętajmy, by przypadkiem nie robić tego na sucho, do każdego pojemnika należy wlać wcześniej niewielką ilość wody.
Słoiki można wyparzyć na kilka sposobów: w zmywarce, w mikrofalówce, w piekarniku lub układając je na kratce ze stali nierdzewnej nad garnkiem z wrzącą wodą, denkiem do góry. Fot. natalieugr/tpgimages/123rf.com
Słoiki da się wyparzyć też w zmywarce – trzeba ustawić program zmywania w wysokiej temperaturze tj. 70-85°C. W tym przypadku nie stosujemy już żadnego detergentu. Słoiki doskonale wysterylizuje zwykły spirytus lub środki antybakteryjne na jego bazie, jeżeli stężenie alkoholu będzie w nich wyższe niż 60-70%. Tak przygotowane pojemniki możesz ponownie wykorzystać, a przetwory zachowają w nich świeżość na dłużej i z pewnością nie przejdą żadnym "starym" zapachem. Będą dokładnie tak pachnące i smakowite, jak po ich przygotowaniu.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Przez cały sezon podlewam ogórki specjalną miksturą. Rośnie ich tyle, że nie nadążam przerabiać
Najlepsze odmiany pomidorów na przetwory. Szybko i obficie rosną, zbiory będą bogate
Spryskaj ogórki naturalną miksturą, zbierzesz pełne miski. Dodatkowo ochronisz przed chorobami
Masz w ogrodzie dużo róż? Nie wyrzucaj płatków, gdy opadną. Zrobisz z nich nie tylko konfiturę