fot. 123RF/PICSEL
Jak wyczyścić słoik?
Słoiki bywają różnych rozmiarów i nie zawsze łatwo można wyczyścić ich wnętrze zwykłą gąbką kuchenną. Niektórzy też celowo rezygnują z ich stosowania, ponieważ to siedlisko wielu bakterii – szkodliwych dla zdrowia i bezpieczeństwa żywności, którą chcemy przechowywać przez dłuższy czas.
Jak szybko i wygodnie wyczyścić słoik? W tym celu użyć długich i wąskich szczotek, ale jeśli akurat nie mamy ich pod ręką, świetną alternatywą są pokruszone skorupki po jajkach. Obierki z 2-3 jajek przesypujemy do naczynia, zalewamy je do połowy ciepłą wodą i dodajemy kilka kropel płynu do mycia naczyń. Całość szczelnie zamykamy i intensywnie potrząsamy. Ostre skorupki wyszorują wnętrze słoika i doskonale doczyszczą jego denko.
Jak usunąć zapach ze słoika po ogórkach?
Jeśli wykorzystujemy stare słoiki po zeszłorocznych przetworach, możemy mieć problem z nieciekawym aromatem, który nie znika, nawet po dokładnym i kilkukrotnym myciu. Jak usunąć ze słoików zapach ogórków kiszonych? Warto zacząć od wymienienia zakrętek na nowe. Nierzadko to one są głównym źródłem brzydkiej woni. Jeśli to nie pomoże, wykorzystajmy „cięższą artylerię”.
Gruboziarnista sól i soda oczyszczona - sposób na brzydki zapach słoika
Sól i soda oczyszczona to niezawodne, naturalne środki czyszczące, które nie tylko doskonale usuwają wiele zabrudzeń, ale również neutralizują brzydkie zapachy. Wystarczy wsypać do problematycznego naczynia po jednej łyżce przyprawy i sody, a następnie zalać je niewielką ilością wody. Zamkniętym słoikiem mocno potrząsamy.
Jak pozbyć się zapachu ze słoika i nakrętek? Sok z cytryny
Brzydki zapach słoików pomoże zlikwidować także najzwyklejsza cytryna. Z połówki jednego owocu wyciskamy sok wprost do naczynia i rozprowadzamy po jego wnętrzu. Następnie odstawiamy je w jasne miejsce na kilka godzin, a po tym czasie myjemy tak, jak zwykle, w zlewie lub zmywarce. W przypadku wyjątkowo opornych zabrudzeń dobrze też do soku dodać sól kuchenną i wyszorować nią brudne denko, czy rant.
Czym umyć słoik po ogórkach? Fusy po kawie
Brzydki zapach ze słoika usuną też fusy po kawie i soda oczyszczona. Oba składniki łączymy z niewielką ilością wody, by powstała gęsta pasta, a później nacieramy nią ścianki szklanego naczynia. Odkładamy je na kilkanaście minut, by kawowa masa „popracowała”, a później opłukujemy w ciepłej wodzie.
Jak wywabić zapach ze słoika?
Używane słoiki odświeżymy również… herbatą. W naczyniu wypełnionym ciepłą wodą należy zanurzyć torebkę czarnej ekspresówki. Po ok. godzinie napar wylewamy, a pojemnik opłukujemy pod bieżącą wodą.
Słoiki po ogórkach i innych przetworach - jak usunąć zapach
Aby pozbyć się brzydkiego zapachu ze słoików, wykorzystać można także gorczycę. Roztarte w moździerzu nasiona przyprawy przesypujemy do słoika i zalewamy wodą. Po kilku godzinach smród np. po ogórkach kiszony przestanie być problemem.
Węgiel aktywny na brzydki zapach słoika
Świetnym pochłaniaczem zapachów jest też węgiel aktywny – można z niego przygotować „odświeżającą” kąpiel. W komorze zlewu wyplenionej ciepłą wodą rozpuszczamy 3-4 tabletki specyfiku i zanurzamy w nim słoiki.
Jak ze słoików usunąć naklejki lub resztki kleju?
Suszarka do włosów – na naklejkę kierujemy ciepłe powietrze z suszarki i ogrzewamy ją przez ok. 1 minutę. Po tym czasie bez problemu zdejmiemy foliową nalepkę.
Nalepki lub resztki kleju usuną również tłuste substancje - to może być treściwy krem, olej czy oliwa z oliwek, masło, a nawet majonez. Wybrany preparat wsmarowujemy w obklejoną powierzchnię, a następnie przecieramy wacikiem. Do usuwania kleju użyć możemy również niezawodnego WD-40, które ma wszechstronne zastosowania. Wystarczy rozprowadzić i wetrzeć wacikiem preparat w naklejkę, szczególnie jej brzegi.
Produkty na bazie alkoholu: spirytus spożywczy i salicylowy, ocet spirytusowy, a także denaturat. W awaryjnych sytuacjach możemy też sięgnąć po perfumy. Wiele klejów pod wpływem alkoholu schodzi bez śladu.
Jak wyparzać słoiki?
Przed przełożeniem przetworów do słoików i pasteryzacją, szklane naczynia należy wyparzyć, dzięki czemu usuniemy zalegające w nich drobnoustroje - to gwarancja długiego i bezpieczne przechowywanie żywności. Słoiki zdezynfekujemy na kilka sposobów: można je „prażyć” przez ok. 25 min w rozgrzanym do 100 st. piekarniku (bez nakrętek – te najlepiej zalać wrzątkiem) lub podgrzewać w mikrofali przez ok. 2 minuty – pamiętajmy, by do każdego pojemnika wlać niewielką ilość wody.
Czy słoiki można myć w zmywarce?
Słoiki da się wyparzyć też w zmywarce – trzeba ustawić ją na zmywanie w temperaturze 70-85 st.; pamiętajmy jednak, by nie stosować wówczas żadnego detergentu. Słoiki doskonale wysterylizuje również spirytus lub środki antybakteryjne na jego bazie (stężenie alkoholu musi być wyższe niż 60-70%).
Przeczytaj, jak przechowywać przetwory i urządzić spiżarnię »
Deccoria.pl