Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Chwasty, które możesz jeść!

Chwasty. Rosną w koło i są za darmo. Mają właściwości lecznicze i bardzo ciekawe walory smakowe. Dzikie rośliny jadalne potrafią zamienić stół w pachnącą łąkę, a zwykłą potrawę w wykwintne danie. Spróbuj konieczynie bratka, pokrzywy, stokrotki czy ogórecznika.

Chwasty, które możesz jeść!

Mniszek lekarski
Rośnie na łąkach i trawnikach. Najobficiej kwitnie w maju. Liście zbiera się do czerwca, a korzenie wczesną wiosną i jesienią. Młode listki idealnie pasują do sałaty oraz rozmaitych past do chleba. Liście przyrządza się jak szpinak. Stanowią również świetny dodatek do zup. Korzenie potraktuj jak marchew. Z pąków można zrobić syrop lub wino. Można je również  zamarynować.

Mniszek jest źródłem witamin B i C, beta-karotenu oraz minerałów. Poprawia pracę wątroby, przyspiesza trawienie, działa moczopędne i antystresowo.

Pokrzywa
Pokrzywę spotkać można praktycznie wszędzie.  Na polach, wzdłuż leśnych dróg, w sadach czy pod płotami. Zbiera się je od kwietnia do października. Najsmaczniejsze są na wiosnę. Do jedzenia nadają się młode wierzchołki z listkami. Przygotowuje się ją jak szpinak, można dodać do zupy, sosu, sałatki i mięsa.

Pokrzywa zawiera dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu oraz błonnika. Hamuje krwawienie, pobudza produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny.
 
Stokrotka
Stokrotkę spotkasz na łące, polach i trawniku. Jadalną część stanowią pąki, kwiaty i młode liście. Liście i pąki można dodać do sałatek, sosów i zup, masła ziołowego, past oraz omletów. Pąki nadają się do marynowania tak jak kapary. Kwiaty, które wzbogacają smak, są również piękną ozdobą potraw i napojów.
Stokrotka zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu, białka, cukru, soli mineralnych, olejków eterycznych i flawonoidów. Ma działanie wykrztuśne, przeciwkrwotoczne i przeciwzapalne. Przyśpiesza gojenie się ran i wchłanianie siniaków.
 
Ogórecznik
Spotkasz go na łąkach i w ogrodach. Młode liście i kwiaty ogórecznika mają smak świeżego ogórka. Dodaje się je do sałatek, zup, mięsa, twarogu i sosów. 

Ogórecznik zawiera kwasy organiczne, flawonoidy, magnez, potas. Działa przeciwzapalnie, moczopędnie oraz pobudza przemianę materii.

Szczawik zajęczy
To płożące się, delikatne kłącze, z którego wyrastają listki podobne do trójlistnej koniczyny. Spotkasz go w lasach oraz w pobliżu strumyków. Jadalne liście zbiera się na początku kwitnienia.  Stosuje się je do zakwaszania zup jarzynowych i barszczów. Świetnie komponują się również z sosami, jogurtem, majonezem i sałatkami. 

Szczawik zawiera dużo białka, fosforu, żelaza, magnezu a także  witaminę C. Poprawia trawienie i ma działanie przeciwzapalne. Osoby z kamicą nerkową powinny unikać szczawiku.

Podbiał pospolity
Podbiał rośnie na nasypach i wilgotnych polach. Częścią jadalną są kwiaty i młode liście z łodyżkami. Kwiaty po ususzeniu można parzyć jak herbatę albo zrobić z nich syrop. Liście przyrządza się jak szpinak, smaży, dodaje do sałatek, zup i farszów.


Podbiał jest źródłem kwasów organicznych, minerałów, mikroelementów. Ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Łagodzi, podrażnione przy przeziębieniu, drogi oddechowe.
 
Barbara Machalska - Cyran Deccoria.pl 

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.