REKLAMA
Mniszek lekarski
Rośnie na łąkach i trawnikach. Najobficiej kwitnie w maju. Liście zbiera się do czerwca, a korzenie wczesną wiosną i jesienią. Młode listki idealnie pasują do sałaty oraz rozmaitych past do chleba. Liście przyrządza się jak szpinak. Stanowią również świetny dodatek do zup. Korzenie potraktuj jak marchew. Z pąków można zrobić syrop lub wino. Można je również zamarynować.
Mniszek jest źródłem witamin B i C, beta-karotenu oraz minerałów. Poprawia pracę wątroby, przyspiesza trawienie, działa moczopędne i antystresowo.
Pokrzywa
Pokrzywę spotkać można praktycznie wszędzie. Na polach, wzdłuż leśnych dróg, w sadach czy pod płotami. Zbiera się je od kwietnia do października. Najsmaczniejsze są na wiosnę. Do jedzenia nadają się młode wierzchołki z listkami. Przygotowuje się ją jak szpinak, można dodać do zupy, sosu, sałatki i mięsa.
Pokrzywa zawiera dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu oraz błonnika. Hamuje krwawienie, pobudza produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Stokrotka
Stokrotkę spotkasz na łące, polach i trawniku. Jadalną część stanowią pąki, kwiaty i młode liście. Liście i pąki można dodać do sałatek, sosów i zup, masła ziołowego, past oraz omletów. Pąki nadają się do marynowania tak jak kapary. Kwiaty, które wzbogacają smak, są również piękną ozdobą potraw i napojów.
Stokrotka zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu, białka, cukru, soli mineralnych, olejków eterycznych i flawonoidów. Ma działanie wykrztuśne, przeciwkrwotoczne i przeciwzapalne. Przyśpiesza gojenie się ran i wchłanianie siniaków.
Ogórecznik
Spotkasz go na łąkach i w ogrodach. Młode liście i kwiaty ogórecznika mają smak świeżego ogórka. Dodaje się je do sałatek, zup, mięsa, twarogu i sosów.
Ogórecznik zawiera kwasy organiczne, flawonoidy, magnez, potas. Działa przeciwzapalnie, moczopędnie oraz pobudza przemianę materii.
Szczawik zajęczy
To płożące się, delikatne kłącze, z którego wyrastają listki podobne do trójlistnej koniczyny. Spotkasz go w lasach oraz w pobliżu strumyków. Jadalne liście zbiera się na początku kwitnienia. Stosuje się je do zakwaszania zup jarzynowych i barszczów. Świetnie komponują się również z sosami, jogurtem, majonezem i sałatkami.
Szczawik zawiera dużo białka, fosforu, żelaza, magnezu a także witaminę C. Poprawia trawienie i ma działanie przeciwzapalne. Osoby z kamicą nerkową powinny unikać szczawiku.
Podbiał pospolity
Podbiał rośnie na nasypach i wilgotnych polach. Częścią jadalną są kwiaty i młode liście z łodyżkami. Kwiaty po ususzeniu można parzyć jak herbatę albo zrobić z nich syrop. Liście przyrządza się jak szpinak, smaży, dodaje do sałatek, zup i farszów.
Podbiał jest źródłem kwasów organicznych, minerałów, mikroelementów. Ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Łagodzi, podrażnione przy przeziębieniu, drogi oddechowe.
Podbiał jest źródłem kwasów organicznych, minerałów, mikroelementów. Ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Łagodzi, podrażnione przy przeziębieniu, drogi oddechowe.
Barbara Machalska - Cyran Deccoria.pl