Skorupki jajek
Wapń zawarty w skorupkach jajek wzmacnia rośliny. Skorupki są świetnym źródłem azotu i węglanu wapnia. Skorupki po ugotowanych jajkach kruszymy i wkładamy do ziemi w doniczce. Możemy też zostawić je w wodzie pozostałej po gotowaniu jajek, na około dwa tygodnie, odcedzić i taką wodą podlewać kwiaty. Pamiętajmy jednak, by nie stosować tej metody dla kwiatów, które lubią kwaśne podłoże (np. storczyków, wrzosów, azalii czy różaneczników).
Drożdże piekarskie
Drożdże przyspieszają wzrost roślin i sprawiają, że bujniej się rozrasta. Aby przygotować domowy nawóz, drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i takim roztworem podlewamy kwiaty.
Skórki od banana
Skórki od banana zawierają wiele mikroelementów, których na co dzień brakuje roślinom. Powodują, że kwiaty są większe i bardziej intensywnie pachną. Skórkę można drobno pokroić i ułożyć w ogrodzie pod krzakami róż. Może z nich również przygotować wywar do podlewania roślin. Trzy skórki po bananach wkładamy do słoika, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka dni. Tak przygotowanych roztworem podlewamy kwiaty.
Przeczytaj koniecznie: Nie wyrzucaj skórek po bananach - mogą się jeszcze przydać
Fusy z kawy
Fusy z kawy zawierają związki potasu. Po wymieszaniu z ziemią, spulchniają ją i powodują, że roślina bujniej i szybciej rośnie. Ta metoda polecana jest w szczególności dla roślin kwitnących. Raz na dwa tygodnie wysypujemy fusy z kawy na wierzchnią warstwę ziemi w doniczce, delikatnie ją wzruszamy i mieszamy z fusami.
Przeczytaj koniecznie: 10 sposobów na wykorzystanie fusów z kawy!
Fusy i napary z herbaty
Fusy i napary z herbaty odkażają ziemię zapobiegając rozwojowi bakterii, dodatkowo sprawiają, że roślina bujniej rośnie. Ta metoda polecana jest w szczególności do pielęgnacji paprotek. Najlepiej używać herbat ziołowych z pokrzywy, szałwii, rumianku czy skrzypu polnego. Roślinę podlewamy ostudzonym naparem z wyżej wymienionych ziół.
Fusy z herbaty rozsypane w doniczce skutecznie odstraszą muszki. Jeśli mamy problem z mszycami, wystarczy przygotować napar z czarnej herbaty i regularnie spryskiwać nim liście zaatakowanej rośliny. Możemy też raz na cztery tygodnie spryskać roślinę naparem z ziołowej herbaty. To uodporni ją na grzyby pleśniowe. Torebki z herbaty warto ułożyć na dnie doniczki. Będą doskonałym filtrem i pochłaniaczem nadmiaru wody.
Przeczytaj koniecznie: Herbata ekspresowa i jej mało znane zastosowanie
Mleko
Mleko poprawia koloryt liści roślin. Jeśli chcemy, by zielone liście naszej rośliny nabrały bardziej soczystej barwy, raz na dwa tygodnie podlejmy ją mlekiem rozcieńczonym z wodą. Duże liście można co jakiś czas przecierać ścierką nawilżoną mlekiem, majonezem lub piwem – będą pięknie się błyszczeć.
Woda po ziemniakach i innych warzywach
Woda pozostała po gotowaniu ziemniaków i innych warzyw zawiera wartościowe mikroelementy i skrobię. Pobudza mikroorganizmy zawarte w glebie do lepszego działania. Wystudzoną wodą podlewamy kwiaty. Należy jednak pamiętać, że nie może być wcześniej posolona.
Przeczytaj koniecznie: 12 rzeczy, których nie wiedziałeś o ziemniakach
CIEKAWOSTKA
Okazuje się, że storczyki potrzebują stymulacji w postaci wyciągu z czosnku. To właśnie czosnek zawiera wiele składników odżywczych, których potrzebują kwiaty. Będziesz potrzebować: 1 litr wody oraz 3 ząbki czosnku.
Wodę wlej do garnka i zagotuj, a gdy ostygnie dodaj do niej sprasowane ząbki czosnku. Następnie garnek należy przykryć pokrywką i odstawić na 1 dobę. Potem wystarczy moczyć storczyki w wywarze przez 20-30 minut (nie podlewaj kwiatów takim wywarem – po prostu wstaw kwiaty do wody, a potem wyjmij). Kurację należy stosować raz w miesiącu, a już po dwóch zabiegach zobaczysz piękne kwiaty. Uwaga! Wywar z czosnku musi być świeży – maksymalny czas przechowywania to 2 dni.
Przeczytaj koniecznie: Najważniejsze zasady podlewania storczyków
Deccoria.pl
Zdjęcie główne: 123RF/PICSELL
Przeczytaj również:
10 nietypowych zastosowań wody utlenionej
TOP10 najtrudniejszych plam i 10 sposobów, by się ich pozbyć