Spis treści:
Uprawa szpinaku krok po kroku
Szpinak jest rośliną jednoroczną rozpowszechnioną w wielu krajach na całym świecie. Równie popularny jest w Polsce, gdzie często uprawia się go w ogródkach lub na balkonach. Warto to robić, ponieważ liście tej rośliny są smaczne i bardzo zdrowe. W jaki sposób zabrać się za uprawę szpinaku?
- Termin wysiewu
Zwykle szpinak wysiewa się w trzech terminach, w zależności od tego, kiedy chce się zbierać plony. Roślinę można zacząć siać w kwietniu, wówczas zbiór odbędzie się w maju lub czerwcu. Kolejne terminy to lipiec (zbiór na jesień – w październiku lub listopadzie) oraz wrzesień (zbiór w kwietniu lub maju – dotyczy to jednak odmian szpinaku odpornych na mróz).
- Stanowisko i ziemia
Najpierw dobrze jest wybrać właściwe stanowisko i ziemię, na której będzie rósł szpinak. Roślina dobrze rozwija się w miejscach nasłonecznionych, aczkolwiek nie przeszkadza jej lekki cień. Należy posadzić ją w glebie o odczynie obojętnym, najlepiej piaszczysto-gliniastej. Warto pamiętać o tym, by nie uprawiać szpinaku w ziemi po burakach i sałacie z uwagi na wspólne choroby tych roślin.
Szpinak można siać na miejscach słonecznych i lekko zacienionych. Fot. 123RF.com
- Wysiew
Wysiew szpinaku należy przeprowadzić w rzędach, które są oddalone od siebie o około 20 cm. Nasiona należy umieścić na głębokości około 2-3 cm. Pomiędzy roślinami powinna być przerwa o długości 10 cm. Szpinak można również rozwinąć w doniczkach, a następnie przesadzić do gruntu. Roślinę sieje się w towarzystwie między innymi fasoli, ogórków, ziemniaków, truskawek, kalarepy, marchwi czy rabarbaru.
- Podlewanie i nawożenie
Jeżeli chodzi o podlewanie szpinaku, to warto dbać o to, by miał stale wilgotną glebę. Wówczas wystarczy go podlewać co 3-4 dni. W uprawie szpinaku można stosować nawozy organiczne, na które roślina dobrze reaguje. W przypadku niedoborów składników w glebie warto zastosować nawozy mineralne bogate w azot, fosfor, potas czy mangan.
- Choroby i szkodniki
Szpinak, jak niemal każde warzywo, jest narażony na działanie chorób i szkodników. Uprawiając tę roślinę w ogródku warto być świadomym, co jej zagraża. Jednymi z najczęstszych szkodników atakujących szpinak są mszyce, przędziorki i pchełki zimne. W ich pozbyciu się może pomóc zastosowanie specjalnych środków przeciwko szkodnikom, a także profilaktyka w postaci uprawy współrzędnej.
Z racji tego, że szpinak jest warzywem liściowym, roślinę atakują choroby grzybowe, takie jak szara pleśń, mączniak czy antraknoza. Aby się przed nimi uchronić, warto dbać o dokładne uprzątnięcie resztek organicznych z ziemi pod uprawę. Dobrze jest również stosować preparaty, które mogą okazać się skuteczne w ochronie szpinaku przed grzybami.
- Zbiory
W zależności od miesiąca, w którym wysiano szpinak, zbiory mogą odbywać się na wiosnę, lato lub jesień. Warto przypilnować tego, by zebrać liście przed okresem kwitnienia rośliny. Wówczas będą nadawać się do spożycia (w przeciwnym razie mogą być gorzkie).
Zbiory szpinaku mogą odbywać się dwa razy w roku. Fot. Pixabay
Szpinak – warto wiedzieć
- Istnieje wiele odmian szpinaku warzywnego. Niektóre z nich można z powodzeniem uprawiać w domu lub na balkonie. Wówczas wystarczą duże doniczki bądź pojemniki oraz systematyczna pielęgnacja.
- Decydując się na uprawę szpinaku w trakcie zimy, należy wybrać odmiany, które są odporne na mrozy. Jedną z nich jest olbrzym zimowy, który nie tylko przetrwa niskie temperatury, ale również wypuści bardzo duże liście.
- Podczas uprawy szpinaku warto regularnie odchwaszczać teren i dodatkowo spulchniać glebę wokół rośliny. Jest to ważne szczególnie w trakcie jej początkowego rozwoju.
Właściwości szpinaku
Liście szpinaku są doskonałym źródłem wielu drogocennych składników. Zawierają przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Roślina jest bogata również w:
- witaminę C;
- witaminę A;
- witaminę K;
- witaminę E;
- tiaminę (witaminę B1);
- ryboflawinę (witaminę B2);
- niacynę (witaminę B3);
- żelazo;
- cynk;
- miedź;
- magnez;
- potas.
Szpinak zawiera mnóstwo składników odżywczych. Fot. 123RF.com
Regularne spożywanie liści szpinaku może korzystnie wpłynąć na organizm. Roślina chroni przed miażdżycą oraz poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego (za sprawą witaminy C) i nerwowego (za sprawą magnezu).
Co więcej, szpinak jest niskokaloryczny, dzięki czemu mogą go spożywać osoby będące na diecie. Składniki zawarte w liściach (potas, witaminy z grupy B) przyczyniają się do poprawy procesów metabolicznych. Wówczas łatwiej jest zrzucić zbędną wagę.
Przeczytaj również:
Uprawa buraków w ogrodzie - kiedy siać i nawozić? Przy czym burak ćwikłowy nie urośnie?
Kiedy siać koper ogrodowy? Uprawa, zbiór i suszenie kopru
Jak i kiedy siać sałatę? Uprawa sałaty krok po korku - najlepszy sposób na siew sałaty