Spis treści:
Najlepsze sposoby na czyszczenie piekarnika
Czyszczenie piekarnika nie należy do najprzyjemniejszych zadań domowych, ponieważ przypalony tłuszcz i zaschnięte resztki jedzenia są niezwykle trudne do usunięcia. Na rynku dostępne są specjalne preparaty, które efektywnie radzą sobie z trudniejszymi zabrudzeniami. Niestety często zawierają one żrące substancje, które mogą podrażniać skórę, układ oddechowy i powodować alergie. Ponadto zostawiają po sobie nieprzyjemny zapach, a resztki preparatów pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w szkodliwe opary. Jeśli zastanawiasz się, jak wyczyścić piekarnik bez szorowania i chemii, koniecznie wypróbuj poniższe sposoby. Są ekologiczne, tanie i równie skuteczne.
Regularne czyszczenie piekarnika może znacznie wpłynąć na jego żywotność. Fot.aliaksab/123RF.com
- Amoniak – najpierw umyj wnętrze piekarnika wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Następnie do 3 szklanek wody dodaj 2 łyżki amoniaku, po czym przelej mieszankę do butelki z atomizerem. Takim roztworem spryskaj zabrudzone miejsca w piekarniku i pozostaw na 2 godziny. Po tym czasie za pomocą wilgotnej ściereczki wytrzyj wnętrze piekarnika i pozostaw otwarte drzwi do wyschnięcia.
- Ocet – zmieszaj ocet z wodą w proporcji 1:1, a następnie przelej płyn do butelki z atomizerem i dokładnie spryskaj ściany piekarnika (opcjonalnie można dodać kilka kropel płynu do mycia naczyń, aby zamaskować specyficzny zapach octu). Całość pozostawiamy na około 20 minut, po czym przecieramy wnętrze piekarnika wilgotną szmatką i wycieramy do sucha.
- Woda utleniona – dostępna jest w niemal każdej domowej apteczce. Do ćwierci szklanki wody wystarczy dodać niewielką ilość nadtlenku wodoru, po czym zamoczyć ściereczkę w mieszance i przetrzeć wnętrze piekarnika. Po godzinie całość przecieramy wilgotną szmatką.
- Kwasek cytrynowy – do żaroodpornego naczynia wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy 2 łyżki kwasku cytrynowego. Następnie całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C na 30 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki piekarnika, wyjmujemy naczynie i czekamy, aż urządzenie się wystudzi. Na koniec przecieramy wszystko wilgotną gąbką, usuwając zabrudzenia.
Jak często trzeba czyścic piekarnik?
Czysty piekarnik to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim gwarancja bezpieczeństwa i smacznych potraw. Warto pamiętać, że odpowiednia i regularna pielęgnacja sprzętu przekłada się na jego żywotność oraz gwarantuje pełen zakres funkcjonalności. Zalegający tłuszcz i zaschnięte resztki jedzenia mogą powodować dymienie i nieprzyjemny zapach podczas pieczenia. Co więcej, mogą negatywnie wpłynąć na smak i jakość przygotowywanych potraw. Poza tym regularne czyszczenie piekarnika pozwala uniknąć nagromadzenia bakterii.
Piekarnik najlepiej myć po każdym użyciu. Jest to dobry nawyk, który pozwala zapobiec powstawaniu trudnych do usunięcia zabrudzeń. Jeżeli urządzenie jest używane często (codziennie lub kilka razy w tygodniu), zaleca się jego czyszczenie co najmniej raz w tygodniu. Jeżeli jednak używamy piekarnika sporadycznie, wystarczy, że będziemy go starannie czyścić raz na około 3 miesiące. Pamiętaj, że regularne czyszczenie urządzenia wpływa na jego wydajność i smak potraw, a także pozwoli ci uniknąć nagromadzenia się trudnych do usunięcia zanieczyszczeń.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Porządny sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Potrzebujesz dwóch składników
Jak skutecznie czyścić płytę indukcyjną? Nie używam chemii, mam lepszy sposób
Nawet olej tak dobrze nie usuwa tłuszczu z okapu. Poznaj nietypowy sposób na czyszczenie okapu