Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Nalewka z dzikiej róży – instrukcja krok po kroku

Nalewka z dzikiej róży, oprócz tego, że jest po prostu przepyszna, wykazuje się działaniem prozdrowotnym. Ma mnóstwo wartości odżywczych, które działają dodatnio na pracę całego organizmu. Nalewka na spirytusie, pita w małych ilościach nawet codziennie, będzie świetnym sposobem na poprawę kondycji i zdrowia. Nie ma się nad czym zastanawiać, to samo zdrowie, więc zaopatrz się w owoce i wypróbuj najlepszy przepis na nalewkę.

Nalewka z dzikiej róży – instrukcja krok po kroku
Fot. Nalewka z dzikiej róży / 123RF/PICSEL

Wyjątkowa roślina o wyjątkowych właściwościach

Owoce dzikiej róży są wykorzystywane w kulinariach, nalewkarstwie i medycynie ludowej od wieków. Słyną z tego, że zawierają rekordowe ilości witaminy C, i to w jej łatwo przyswajalnej formie. Nalewka z róży także zawiera dużo tej witaminy, ponieważ spirytus jej nie zabija, stąd jej lecznicze właściwości. Jednak to nie koniec jej dobroczynnych składników. Zawiera także witaminę B2, K i P, można znaleźć w niej szereg dobroczynnych substancji aktywnych i innych składników odżywczych. To bogate źródło także magnezu, fosforu, potasu i żelaza. Prozdrowotne właściwości ma także nalewka z derenia. Przepis na nią znajdziesz w tym artykule.


Właściwości nalewki

Dlatego właśnie nalewka z róży ma właściwości. Jest to nalewka, która dobrze wpływa na działanie całego organizmu, przede wszystkim wzmacnia go i poprawia ogólną odporność. Nalewka może być stosowana także przy przeziębieniach i wiosennych osłabieniach. Podawano ją także w przypadkach szwankującego układu pokarmowego, szybko poprawiała jego pracę. Spożywanie owoców w każdej postaci wspomaga także naczynia włosowate.


Płatki i owoce – zbiór

Do nalewki wykorzystuje się owoce i płatki kwiatów. Niektórzy uważają, że tylko nalewka z płatków ma szlachetny i głęboki smak, którego brakuje jej owocom. Do przygotowania trunku należy wybierać owoce z krzewów rosnących z daleka od drogi. Świetnie sprawdzą się te, które znajdują się w lesie lub w zaroślach na polu. No i oczywiście te z własnego ogrodu.


Owoce dzikiej róży mają około 2-3 cm długości, wydłużony, owalny kształt. Ich skórka ma purpurowy, bardzo ciemny kolor. Owoce dojrzewają już w lipcu i sierpniu, wtedy też można je zbierać. Jednak nalewka z róży najlepiej smakuje, jeśli owoce są przemrożone. Dlatego wiele osób zbiera je dopiero po przymrozkach. Jeśli jednak chcesz mieć wyjątkową nalewkę już przed zimą, możesz przemrozić owoce z zamrażalniku. Wystarczy je odstawić na dwa, trzy dni do zamrażalki, a będą idealnie nadawały się do nastawienia nalewki.

Pięciopłatkowe, białe lub różowe kwiaty dzikiej róży także czasami są wykorzystywane do tworzenia nalewek. Na nie trzeba specjalnie polować, ponieważ są bardzo nietrwałe i delikatne,  dość szybko opadają. W zależności od odmiany mogą pojawiać się na krzewie od maja do lipca i utrzymują się tylko kilka tygodni. Po zebraniu kwiaty należy rozłożyć na powietrzu na mniej więcej godzinę – dzięki temu będziesz mieć pewność, że na płatkach nie będzie żadnych szkodników i owadów. Nie musisz ich suszyć, nalewka z róży jest przygotowywana ze świeżych płatków.


Przepis na „Żenichę”

Przepis na nalewkę jest bardzo prosty. Pochodzi w zasadzie z Litwy, więc ta nalewka z róży czasami nazywana jest Żenichą Wchodnią. Przede wszystkim trzeba pamiętać, by do jej zrobienia użyć przemrożonych owoców – obojętnie, czy jeszcze na krzewie, czy w zamrażarce. Po zebraniu owoców należy je dobrze wypłukać i ponakłuwać wykałaczką lub szpilką. Ich skórka jest dość twarda, więc nakłuwanie pomoże w odprowadzaniu nadmiaru soku.


Proporcje składników

Na 1 kg owoców potrzebujesz 0,75 l spirytusu i 0,5 l wódki. Taka nalewka z róży nie będzie zbyt mocna, zresztą pije się ją tylko degustacyjnie i zdrowotnie. Początkowo owoce zalewa się tylko spirytusem i dodaje kilka goździków i trochę suszonego kwiatu rumianku. Tak przygotowany nastaw należy odstawić na 4-6 tygodni. Co kilka dni należy mocno wstrząsać słojem. Po przecedzeniu do soku dodaje się wymieszany z ciepłą wodą miód (na 1 kg owoców 0,5 litra wody i 0,5 litra jasnego miodu) i wódkę.


Leżakowanie

Nalewka powinna leżakować w chłodnym miejscu przez minimum 2 miesiące zanim jej spróbujesz. W tej wersji jest świetnym panaceum na przeziębienie i różnego rodzaju choroby wirusowe. Warto zażywać ją zwłaszcza na przedwiośniu i w czasie słotnych jesieni, ponieważ wzmacnia organizm i poprawia odporność.

Nalewka z płatków

Jednak nalewka z róży to nie tylko ta zrobiona z owoców. Świetnym surowcem są oczywiście także płatki kwiatów dzikiej róży. Zebrane od maja do lipca, powinny być dokładnie opłukane i obejrzane. Warto także oderwać białą końcówkę płatków, która może dodawać im goryczki. Na nalewkę potrzebujesz około 600 sztuk płatków, co pewnie oznacza zerwanie dobrze ponad 100 kwiatów.

Płatki rwie się na małe kawałki, przekłada do garnka z grubym dnem, zasypuje się je cukrem (szklanka na 600 płatków) i smaży jak konfiturę przez mniej więcej 30 minut. Tak przygotowane płatki przekłada się do dużego słoja i dodaje kolejno trochę soku z cytryny i pół litra wódki. Mieszaninę należy odstawić na mniej więcej trzy miesiące. W tym czasie nalewka powinna nabrać delikatnego, różowego koloru i zrobić się bardziej klarowna. Płatki i nierozpuszczony cukier powinien osiąść na dnie słoja.

Po upływie trzech miesięcy nalewkę trzeba dokładnie przecedzić. W tym celu świetnie sprawdza się zwykła gaza złożona w kilka sztuk. Uzyskana nalewka powinna mieć delikatny, ale wyraźnie różowy kolor i raczej nie powinna być mętna ani gęsta. Po przecedzeniu nalewkę rozlewa się do butelek, które powinny jeszcze leżakować w ciemnym miejscu około miesiąca.  Dopiero po tym czasie można już się raczyć niezwykłym smakiem nalewki z płatków dzikiej róży. I świetnie się składa, bo przygotowywana przez cztery miesiące nalewka z róży nadaje się do spożycia jesienią, kiedy najbardziej potrzebujemy jej wzmacniających właściwości.

Jeżeli interesuje cię więcej przepisów na nalewki z ogólnodostępnych roślin, znajdziesz je tu.



Przeczytaj również:

Tulipanowiec – jedno z ciekawszych drzew ozdobnych w naszych ogrodach

Grillo-wędzarnia - czy grill ogrodowy z wędzarnią to dobre rozwiązanie

Ciekawa roślina na żywopłot – wiąz turkiestanu

Jedno z najpiękniejszych wiosennych drzew - judaszowiec

Najpopularniejsze byliny do ogrodu

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.