Spis treści:
Sól gorzka – co to jest?
Sól gorzka, nazywana również solą Epsom lub angielską, jest nieorganicznym związkiem chemicznym powszechnie wykorzystywanym w ogrodnictwie i nie tylko. To siarczan magnezu, którego nie powinno mylić się z chlorkiem sodu – zwykłą solą. W odróżnieniu od przyprawy kuchennej sól gorzka doskonale nadaje się do nawożenia roślin. Szybko uzupełnia ona niedobory siarki oraz magnezu u roślin, co ma ogromny wpływ na ich rozwój. Wspiera proces fotosyntezy oraz przyswajania przez nie takich składników jak azot, fosfor i potas.
Magnez jest głównym budulcem chlorofilu – barwnika roślinnego. Jeśli go brakuje, na liściach możemy zauważyć żółte przebarwienia, przy czym nerwy pozostają zielone. Większość roślin narażona jest na niedobór tego pierwiastka, zwłaszcza warzywa psiankowate. Mogą cierpieć także z powodu niedostatku siarki, przy którym spowalniają wzrost i słabo kwitną, a ich młode liście bledną. Zawartość siarki i magnezu w glebie często jest niewystarczająca, dlatego konieczne okazuje się zastosowanie oprysku solą gorzką.
Oprysk solą gorzką
Oprysk solą gorzką sprawia, że liście i pędy odzyskują zdrowy, soczyście zielony kolor. Dzięki uzupełnieniu niedoborów siarki oraz magnezu rośliny lepiej przyswajają inne składniki odżywcze, co przekłada się na poprawę ich ogólnej kondycji, szybszy wzrost i bardziej obfite kwitnienie. Wszystko to powoduje, że uzyskujemy większe plony. Są one również smaczniejsze, a to ma duże znaczenie w przypadku uprawy owoców i warzyw. Sól gorzka, choć jej nazwa wcale na to nie wskazuje, przyczynia się do otrzymania słodszych plonów – doprowadza bowiem do zwiększenia zawartości cukru w roślinach.
Solą gorzką warto opryskiwać drzewa owocowe. Fot. herculeru/123RF.com
Sól Epsom łatwo rozpuszcza się w wodzie i dobrze wchłania się przez liście, dlatego najlepiej stosować ją w formie oprysku. Warto wykonywać go w przypadku, gdy zauważymy u roślin niedobory siarki i magnezu lub prewencyjnie, jeśli po zbadaniu próbki gleby w miejscu uprawy okaże się, że poziom tych pierwiastków jest zbyt niski. Opryski solą gorzką możemy stosować przez większość sezonu wegetacyjnego – od marca do września.
Jakie rośliny pryskać solą gorzką? Jakie dawki zastosować? Oto kilka przykładów:
- Drzewa i krzewy owocowe – w przypadku porzeczek, borówki amerykańskiej, grusz czy jabłoni oprysk przygotowujemy z 20 g soli gorzkiej i 1 l wody. Wykonujemy go w momencie zawiązywania się owoców;
- Warzywa – sól gorzką lubią zwłaszcza pomidory oraz papryka. Stosujemy takie samo stężenie jak u drzew i krzewów owocowych. Oprysk realizujemy, gdy krzaczki rozrosną się po posadzeniu w ogrodzie;
- Róże – aby obficie kwitły, spryskujemy je roztworem przygotowanym z 4 l wody oraz 1 łyżeczki soli gorzkiej. Taki zabieg powtarzamy co miesiąc przez cały sezon;
- Iglaki – warto spryskać je solą gorzką po zimie, gdy zauważymy, że ich igły brązowieją. W przypadku tych roślin przygotowujemy roztwór z 30-50 g nawozu na 1 l wody. Ekspert z kanału infouprawa na portalu YouTube zaleca, aby w przypadku silnych niedoborów wiosną powtarzać taki oprysk 2-3 razy co 10-14 dni.
Solą gorzką możemy spryskiwać także inne drzewa i krzewy ozdobne, jeśli zaobserwujemy u nich niedobory siarki lub magnezu (zalecana dawka to ok. 30 g na każdy litr wody). Pamiętajmy, że nie powinniśmy nią zastępować podstawowego, zrównoważonego nawożenia, ponieważ rośliny zaczną cierpieć z powodu niedostatku innych składników odżywczych.
Źródła: deccoria.pl, infouprawa/YouTube
Przeczytaj również:
Zaprawianie nasion i cebul kwiatowych. Ważny zabieg na przedwiośniu
Cięcie starej porzeczki. Przedwiośnie to idealny moment
Unikaj tych błędów przy produkcji rozsady. Będziesz mieć dużo zdrowych warzyw