Spis treści:
Kiedy najlepiej siać paprykę na rozsadę?
Papryka znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje potrawom wyjątkowy smak i aromat, a dodatkowo dostarcza wielu składników odżywczych niezbędnych organizmowi. Jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz karotenoidów (zwłaszcza beta-karotenu). Papryka jest dostępna w każdym supermarkecie, ale zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze będą warzywa z własnego ogrodu. Jest to roślina ciepłolubna, dlatego należy najpierw przygotować rozsadę. Siew papryki należy rozpocząć na początku roku.
W zależności od odmiany nasiona można wysiewać do doniczek od końca stycznia do połowy marca. Produkcja rozsady papryki trwa 8-10 tygodni. W tym okresie młodym roślinom należy zapewnić odpowiednie warunki. Pod rozsadę należy przeznaczyć ciepłe i słoneczne stanowisko, a także zapewnić odpowiednie nawilżenie podłoża, ponieważ ziemia powinna być stale lekko wilgotna (ale nie mokra). Nasiona papryki siejemy na głębokość około 0,5 cm, po czym przykrywamy cienką warstwą ziemi i delikatnie podlewamy. Przed wysadzeniem do gruntu (odbywa się to w drugiej połowie maja) sadzonki należy zahartować.
Papryka słodka i ostra – najlepsze odmiany i nowości
Papryka występuje w różnych odmianach, które różnią się smakiem, kształtem, wielkością i kolorem. Najczęściej wyróżnia się dwie grupy papryki: słodka i ostra. Jednym z kluczowych czynników wpływających na wysokość i jakość uzyskanego plonu jest dobór odmiany. Wśród odmian papryki słodkiej, na szczególną uwagę zasługują m.in.:
- Kubista – średnio wczesna, słodka odmiana, która jest przeznaczona do uprawy pod osłonami. Owoce mają intensywnie pomarańczowy kolor, są dość duże i kwadratowe;
- Roberta – polska odmiana do uprawy w odkrytym gruncie. Jest bardzo wczesna i plenna, tworzy czerwone owoce o słodkim, soczystym i grubym miąższu;
- Yolo Wonder – bardzo plenna odmiana papryki słodkiej, która jest odporna na choroby grzybowe. Tworzy duże, intensywnie czerwone owoce;
- Tomelloso – wczesna odmiana, która tworzy słodkie owoce o wiśniowo-czerwonej barwie. Świetnie znoszą transport i przechowywanie;
- Ingrid – wyróżnia się dużymi owocami w nietypowym, czekoladowym kolorze. Są bardzo słodkie i soczyste.
Paprykę należy uprawiać z rozsady, gdyż jest warzywem ciepłolubnym. Fot.krrad/123RF.com
Za ostry smak papryki odpowiada kapsaicyna (jest to organiczny związek chemiczny zaliczany do alkaloidów). Jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych smaków, postaw na poniższe odmiany papryki ostrej:
- Thunder Mountain Longhorn – jedna z najdłuższych papryk świata (długość owoców przekracza często 30 cm). Nie jest bardzo ostra, obficie plonuje, a do tego jest odporna;
- Westlandia – bardzo plenna odmiana papryki ostrej, która charakteryzuje się długimi, zielonymi owocami (w fazie dojrzewania przebarwiają się one na czerwono);
- Ohnivec – odmiana średnio wczesna o długich owocach, które są bardzo ostre w smaku;
- Habanero Chocolate – ostra papryka o ciemnobrązowych owocach, które przybierają różne kształty – od blokowego lub zaokrąglonego, przez stożkowy, po wydłużony. Są bardzo ostre;
- De Cayenne – bardzo plenna odmiana o czerwonych, wydłużonych owocach, które są ostre w smaku. Nadaje się do uprawy w gruncie i pod osłonami.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Polecane przez ogrodnika odmiany ogórków gruntowych. Najlepsze, bez F1
Kiedy siać pomidory na rozsadę na parapecie? Uprawa pomidorów z nasion
Jak wybrać dobre nasiona warzyw? Zwróć uwagę na kilka szczegółów, a uprawa będzie udana