Porady ogrodnicze

Uprawa pigwy w ogrodzie - wszystko, co warto wiedzieć

Pigwa wywodzi się z rodziny roślin różowatych. W warunkach naturalnych dorasta do 8 m wysokości. Wedle niektórych legend, to właśnie pigwa skusiła Ewę, a nie jak powszechnie wiadomo, jabłko. W starożytnym Rzymie i Grecji owoc ten był poświęcony Wenus i Afrodycie.

fot. pigwa / Pixabay
REKLAMA

Warunki uprawy

Pigwa uwielbia podłoże żyzne, zdrenowane o lekko kwaśnym odczynie. Dlatego też najczęściej rośnie w lasach oraz na górskich zboczach. Roślina ta zakwita w czerwcu, jej kwiaty mają bardzo silną i przyjemną woń. Owoce pojawiają się w październiku. Po zerwaniu, zanim zaczniemy przygotowywać z nich pyszne przetwory, powinny kilka dni poleżeć na parapecie. Aby zapewnić pigwie odpowiednie warunki do wzrostu i prawidłowego, zdrowego owocowania, powinniśmy zadbać, aby jej podłoże było żyzne i próchnicze.

Gleba powinna mieć o lekko kwaśny odczyn. Pigwa ma bardzo krótki i płytko osadzony system korzeniowy, dlatego łatwy dostęp do wody gruntowej jest niezbędny.

fot. kwiaty pigwy / Pixabay

Ogromnym walorem dekoracyjnym pigwy są kwiaty, a późnym latem oraz jesienią, na jej krzewach pojawiają się piękne, żółte owoce. Jeżeli ich nie zbierzemy, pozostaną na pędach przez całą zimę. Krzewy pigwy doskonale sprawdzają się jako formy żywopłotowe. Drzewka należy sadzić w rzędzie w odstępach około 60cm. Co roku pędy przycinamy, a cały pokrój formujemy. Dzięki temu pigwa będzie słabiej owocować, jednak stworzy oryginalny żywopłot już po 2-3 latach.

Pigwa w medycynie

Preparaty sporządzone na bazie pigwy, wykazują działanie: kojące, odmładzające, powlekające oraz rozmiękczające. Stosuje się je również w postaci naparów podczas stanów zapalnych jamy ustnej, gardła i żołądka jak również stanów zapalnych spojówek, odmrożeń, hemoroidów i zajadów. Pigwa wzmacnia odporność organizmu i regeneruje wątrobę. Spożywanie maceratu wykonanego na bazie nasion owoców niweluje przykre dolegliwości związane z ze zgagą i refluksem. W stanie surowym owoce obfitują w pektyny, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.

fot. pigwa pomaga walczyć z przeziębieniem/ Pixabay

Pigwa niezastąpiona na grypę

W okresie jesienno-zimowym warto naturalnie wesprzeć organizm w walce z panoszącymi się grypą i przeziębieniem. Pigwa obfituje w minerały takie jak wapń, potas, fosfor, magnez, a także witaminy C oraz te z grupy B, które wzmacniają i poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Kiedy męczy nas suchy kaszel lub doskwierają objawy przeziębienia, ulgę przyniesie picie soku z pigwy.

Przygotowanie soku z pigwy:

Z owoców wydrążamy gniazdo nasienne, następnie kroimy je na paski (owoców nie obieramy ze skórki). Umieszczamy je w słoiku, zasypujemy cukrem, w proporcji 1:1 i czekamy, dopóki nie puści się sok.

Sposób na niestrawości

Napary z nasion pigwy łagodzą niestrawności, pobudzają trawienie oraz poprawiają przemianę materii. Aby zaparzyć taką herbatkę, należy zalać ziarenka wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na ok. 10 minut. 

Na poprawę urody

Co ciekawe, z nasion przygotować można żel nawilżający i hamujący proces starzenia się skóry. Przepis jest niezwykle prosty, wystarczy zmielić pestki w młynku do kawy i zmieszać je z zagotowaną wodą destylowaną, w proporcji 1:2 (jedna część zmielonych nasion na 2 części wody).

Pigwa a pigwowiec

Owoce pigwy (Cydonia oblonga Mill) często bywają mylone z owocami pigwowca japońskiego (Chaenomeles Lindl.) Po czym je rozróżnić? Pigwowce są mniejsze, znacznie twardsze i kwaśniejsze w smaku, ich skórka jest gładka w dotyku. Pigwa natomiast bardzo intensywnie pachnie, kształtem przypomina gruszkę, a jej powierzchnia jest lekko lepka. Oba znajdują świetne zastosowanie w kuchni, należy jednak pamiętać, by do przetworów z pigwowca dodawać więcej cukru.

Ciekawostka: Popularny alkohol – pigwówkę, wykonuje się na bazie owoców pigwowca. Przeczytaj, jak zrobić nalewkę. Wszystko, co trzeba wiedzieć! 

fot. pigwa posiada mnóstwo witamin / Pixabay

Pigwa w kuchni

Owoce pigwy posiadają oryginalny smak. Są również bardzo bogate w witaminy. Stanowią bardzo cenny surowiec podczas przygotowywaniu nalewek, kompotów, galaretek, dżemów i konfitur. W kuchni kaukaskiej, z dodatkiem pigwy podaje się wiele mięs. Dodaje się ja również do kiszonej kapusty i ciast. Sprawdź jak jeszcze wykorzystać pigwę! Pigwa na dziewięć sposobów.

 Autor: Redakcja Deccoria.pl

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Uprawa pigwy w ogrodzie - wszystko, co warto wiedzieć"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.