Spis treści:
- Jak przygotować czosnek przed sadzeniem na zimę?
- Czy można sadzić czosnek co roku w tym samym miejscu?
Jak przygotować czosnek przed sadzeniem na zimę?
Czosnek możemy sadzić w gruncie w dwóch terminach – wiosną lub jesienią. Doświadczeni ogrodnicy wiedzą jednak, że najkorzystniej jest uprawiać ozime odmiany czosnku, które sadzimy jesienią. Warzywo to doskonale zimuje na grządce i dobrze ukorzenia się przed nadejściem przymrozków, dzięki czemu daje nam zdecydowanie wcześniejsze zbiory niż odmiany jare, mające mniej czasu na wykształcenie cebul. Ponadto możemy się spodziewać, że główki czosnku zimowego będą większe niż tego, który jest uprawiany wiosną. Za najlepszy miesiąc na sadzenie czosnku zimującego na zagonach uznaje się październik, choć przy sprzyjających warunkach atmosferycznych zadanie to możemy zrealizować również na początku listopada.
Zanim jednak przystąpimy do sadzenia czosnku zimowego, warto go w odpowiedni sposób przygotować. Często stosowaną praktyką jest moczenie ząbków w specjalnych roztworach. Po co zaprawia się czosnek ozimy przed sadzeniem? Zabieg ten sprawia, że uprawa staje się bardziej odporna na choroby i atak szkodników glebowych. Kolejną korzyścią wynikającą z zaprawiania czosnku jest jego zwiększona wytrzymałość na mróz. W efekcie zdrowe i silne rośliny mogą dać nam duże plony, choć oczywiście musimy pamiętać również o zagwarantowaniu odpowiednich warunków uprawy czosnku.
Zaprawianie czosnku zimowego zwiększa jego wytrzymałość na mróz. Fot. CanvaPro
Dowiedzmy się zatem, jak przygotować czosnek przed sadzeniem na zimę i czym go zaprawiać. Na początku wybierzmy ząbki, które będą duże, nieuszkodzone oraz pozbawione objawów gnicia. Następnie możemy przystąpić do zanurzenia ich w samodzielnie wykonanym roztworze. Do wyboru mamy kilka zapraw do czosnku:
- nadmanganian potasu – przyrządzamy z niego lekko różowy roztwór, w którym moczymy ząbki przez 12 godzin;
- sól – do 5 l wody dodajemy 3 łyżki soli kamiennej i doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z palnika. Gdy roztwór się wystudzi, wrzucamy do niego ząbki na 20-30 min;
- nadtlenek wodoru, czyli woda utleniona – do 1 l wody dodajemy 2 łyżki wody utlenionej, po czym w roztworze zanurzamy ząbki na 20 min;
- siarczan miedzi – w 10 l wody rozpuszczamy 1 łyżeczkę 1-procentowego siarczanu miedzi. W roztworze moczymy ząbki przez 30 min;
- popiół drzewny – do 400 ml wody wsypujemy 400 g popiołu drzewnego i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia, po czym w zaprawie zanurzamy ząbki na ok. 2 godz.
Pamiętajmy, aby ząbki wyjęte z zaprawy przed sadzeniem starannie osuszyć.
Przeczytaj również: Zaprawianie czosnku przed sadzeniem. Czy trzeba to robić i co daje ten zabieg?
Czy można sadzić czosnek co roku w tym samym miejscu?
Przed sadzeniem czosnku warto odpowiednio przygotować nie tylko ząbki, ale również podłoże, w którym je posadzimy. Warzywo to ma wysokie wymagania glebowe, dlatego ziemia pod uprawę czosnku powinna być żyzna i bogata w składniki pokarmowe. Przed sadzeniem najlepiej wzbogacić ją w substancje odżywcze poprzez zastosowanie nawozów organicznych. Jeśli gleba w naszym ogrodzie odznacza się niskim odczynem, konieczne może się okazać zastosowanie kredy lub wapna na zagonach (1 łyżka stołowa na 1 mkw gleby). Nie zapominajmy również o przekopaniu gruntu i usunięciu z niego wszelkich chwastów.
Wybierając stanowisko pod uprawę, miejmy na uwadze, że czosnku nie można sadzić w tym samym miejscu przez kilka lat z rzędu. Jeśli będziemy uprawiać go na tej samej grządce rok po roku, narazimy czosnek na rozwój chorób bakteryjnych. Warto wiedzieć, że główki zbierane z zagonu, na którym nie wprowadzono zmianowania gorzej się przechowują. Pamiętajmy, aby nie sadzić czosnku również po porze, cebuli oraz szczypiorku.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Rustykalna uprawa czosnku. Mało znana, ale bardzo wydajna metoda
Czym nie wolno nawozić czosnku? Fatalny błąd ogrodników na zwiększenie plonów
Zanim posadzisz czosnek zimowy, zabezpiecz go. Główki urosną duże i nie będą gniły