Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Alicja Rabiko - Woźniak

Alicja Rabiko - Woźniak

Zaczynałam od zarządzania w turystyce, jednak nieoczekiwane wydarzenia zmieniły bieg mojej zawodowej kariery o 360°. Przygarnięcie czworonoga z niemałymi problemami zdrowotnymi sprawiło, że zapragnęłam wyjść im naprzeciw z solidnym orężem, jako dyplomowany dietetyk zwierzęcy. Z kolei z zamiłowania kształciłam się w kierunku redakcji i wydawnictwa – i przy tym pozostałam. Już w liceum odbyłam praktyki w jednej z popularnych, zielonogórskich gazet, a tworzenie krótkich i długich treści towarzyszyło mi na każdym etapie rozwoju zawodowego. Pracowałam w agencjach marketingowych na stanowiskach junior copywriter i copywriter, pisząc niemalże o wszystkim zarówno dla małych firm, jak i większych graczy: platform sprzedażowych, porównywarek internetowych, sieci sklepów meblowych. Realizowałam projekty rebrandingu dla producentów w branży zoologicznej, pracowałam przy budowaniu wizerunku marek modowych, kosmetycznych czy sportowych jako specjalista ds. marketingu oraz content producer. Prywatnie moje serce jest w górach (prawie, bo znaczną jego część skradły psy), a pisanie o nich, nie tylko w ramach realizacji projektów zawodowych sprawia mi olbrzymią satysfakcję i działa kojąco.

Niezależnie od tego, w jakim stylu zaprojektujemy przydomową przestrzeń, trudno wyobrazić sobie, że miałoby zabraknąć tam trawnika. To nie musi od razu rozciągać się na cały ogród, ale np. wąski pas zieleni, który przełamie obowiązujący układ zarówno kolorem, jak i formą z pewnością doda mu uroku. Kiedy najlepiej siać trawę, by szybko wzeszła i mocno się zagęściła? Ogrodnicy stosują jedną, sprawdzoną technikę, dzięki której na wybranej powierzchni tworzy się piękny, zielony dywan – równy i gęsty.

Czytaj artykuł 

Jest istną bombą witaminową, o której dawno zapomniano w ogrodach. Najwyższa pora sprawić, by skorzonera na nowo zagościła na grządkach, ponieważ jej świeże, soczyste korzenie to źródło doskonale przyswajalnych składników odżywczych. Cenna dla zdrowia i oryginalna w smaku roślina nie ma dużych wymagań, a jej pielęgnacja po wschodach wymaga powtarzania jedynie dwóch zabiegów. Podpowiadamy, jak siać skorzonerę, dlaczego tak bardzo potrzebuje wody i jak przechowywać zebrane plony.

Czytaj artykuł 

Minimalizm i naturalizm od lat przeplatają się w projektowaniu wnętrz oryginalnych, a przy tym funkcjonalnych, a ich ujęcie w nowoczesnym designie obiera coraz to nowy kierunek. Jednym z materiałów, które odpowiadają obu nurtom, jest klasycznie piękny, imponująco trwały marmur. Zastanawiasz się, czy marmur nadaje się do kuchni? Choć luksusowy na wskroś, coraz częściej jest wykorzystywany we wnętrzach eklektycznych, swobodniej zaprojektowanych, zaskakujących kolorystyką i nową formą – do współczesnej kuchni z charakterem jak znalazł. Oto przykłady jego zastosowania na podłodze, blatach i ścianach, gdy doskonale łączy funkcjonalność i design.

Czytaj artykuł 

Ciepły, iście wiosenny luty zachęca do przyspieszenia prac w ogrodzie. Jednak rozsądek doświadczonego ogrodnika podpowiada, że lepiej tego nie robić, bo w każdej chwili mogą wrócić śniegi i przymrozki. Jeśli chcesz już działać i rzeczywiście szybciej podziwiać bujne kwitnienie na rabatach, skup się na pielęgnacji roślin zalecanej według kalendarza. Wczesnowiosenne porządki to dobry kierunek, podobnie jak przycięcie niektórych gatunków, by w nadchodzących miesiącach piękniej się rozrosły. Jakie rośliny przycinać w lutym? Oto lista okazów, które tego potrzebują.

Czytaj artykuł 

Od lat drewno uważane jest za jedno z najbardziej ekologicznych paliw. To odnawialne źródło, które nie wymaga dużych nakładów na jego pozyskanie, a przy prawidłowej eksploatacji zasobów wpływa korzystnie na gospodarkę leśną. Nic dziwnego, że ogrzewanie domów drewnem wciąż jest bardzo popularne mimo rosnących cen materiału. Jakie drewno pali się najdłużej i na co warto zwracać uwagę, wybierając najlepszy gatunek? Specjaliści mają sposoby na sprawdzenie jakości drewna, spala się wolniej, a energii wystarcza na dłuższe grzanie.

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Uprawa kawy zwykle prowadzona jest w celu pozyskania z rośliny cennych, aromatycznych nasion do produkcji naparu lubianego i popijanego w wielu częściach świata. Jednak od pewnego czasu zielona, liściasta, bujna roślina coraz chętniej prowadzona jest w uprawie amatorskiej, jako dekoracja kuchennego stołu czy parapetu. Intensywnie zielone, karbowane liście o skórzastej strukturze i połysku mienią się w słońcu, a u mniejszych form przy odpowiedniej pielęgnacji pojawiają się białe kwiaty oraz czerwonawe owoce. Podpowiadamy, jak uprawiać kawę arabską w doniczce, to łatwiejsze niż myślisz.

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Zwykle pasty do zębów używa się do zachowania higieny jamy ustnej. Jednak jej skład, właściwości oraz konsystencja pozwalają na szersze wykorzystywanie. Oto nietypowe zastosowania pasty do zębów w pigułce, czasami wystarczy już dawka wielkości ziarnka grochu. Przeczytaj i dowiedz się, jak stosować ten popularny środek higieniczny, kiedy sprawdza się jego efekt ścierny, a kiedy wybielający i dlaczego warto wybierać produkty o przyjemnym aromacie.

Czytaj artykuł 

Przystosowana do uprawy amatorskiej w ogrodzie papryka dostępna jest w wielu odmianach. Dominują okazy wczesne do zbioru owoców zielonych, ale coraz większym zainteresowaniem są darzone różnokształtne papryki żółte, pomarańczowe, kremowe. Jednak hitem tego roku w przydomowych warzywnikach będzie Nokturn, nowa odmiana papryki, której soczyste, mięsiste owoce z zaostrzonym wierzchołkiem oryginalnie przyozdobią grządkę. Z oddali zachwyci cię intensywnym kolorem, z bliska wyjątkowym smakiem, oto sposób na jej uprawę.

Czytaj artykuł 

Mocno rozrastająca się korona drzewa cieszy, gdy pokrywa się gęstą zielenią, ale sadownicy widzą w nieproduktywnych wilkach więcej złego niż dobrego. Nic w tym dziwnego, w końcu nowe pędy rosnące z głównej linii gałęzi osłabiają kondycję drzew, a im jest ich więcej, tym silniej ograniczają owocowanie. Najprościej wziąć nożyce i pozbyć się niechcianych odrostów, jednak nieumiejętne cięcie może doprowadzić do jeszcze większego przyrostu. Jak usuwać wilki z drzew owocowych, żeby nie odrastały? Podpowiadamy, jak rozpoznać niepotrzebne pędy, kiedy je ciąć, a kiedy wyłamywać.

Czytaj artykuł 

Ten śnieżnobiały kwiatek na swoich naturalnych stanowiskach jest objęty ścisłą ochroną, ale wbrew temu, co można by pomyśleć, rośnie gdzie bądź i to dziesiątkami. Pokrywa jasnymi plamami gospodarcze nieużytki, dzikie zarośla i wysuszone łąki. Łatwo da się rozmnożyć tego atrakcyjnego malucha zarówno z nasion, jak i z cebulek przybyszowych. Warto wiedzieć, jak to zrobić, bo śniedek baldaszkowaty to wspaniała roślina dekoracyjna na półcienistą rabatę. Podpowiadamy, jak uprawiać śniedka w ogrodzie, by w maju otwierając się ku słońcu pełnymi kępami, efektownie go przyozdobił.

Czytaj artykuł 

Słodkie i soczyste pomidory, których owoce zajmują większą część dłoni, to marzenie chyba każdego działkowca. Jednak wyhodowanie imponujących okazów bez skaz i chorób nie jest wcale takie proste. Czy aby na pewno? Doświadczeni ogrodnicy twierdzą, że wśród dziesiątek propozycji pomidorów do ogrodu bez trudu da się znaleźć odmiany o wysokiej odporności, smaczne i soczyste, które przyjmują się nawet w słabej glebie i nie wymagają wieloetapowej pielęgnacji. Sezon tuż-tuż, dlatego już teraz sprawdź, które pomidory są najłatwiejsze w uprawie.

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Wiele warzyw przystosowanych jest do wcześniejszego wysiewu, a co za tym idzie szybszego wzrostu i zbioru już wtedy, gdy inne gatunki dopiero wchodzą w zintensyfikowany okres wegetacji. Wczesna kapusta to tradycyjny przysmak, który z ogródkowej grządki smakuje najlepiej. Chcesz zrywać jej dorodne główki już na początku czerwca? Oto propozycje, które wysiane w lutym pozwolą ci przyspieszyć wyczekiwane zbiory. Podpowiadamy, które wczesne odmiany kapusty smakują najlepiej i jak przygotować ziemię pod nasiona.

Czytaj artykuł 

Sansewieria nazywana jest żelazną rośliną i jako jedna z nielicznych gatunków egzotycznych wybacza ogrom uprawowych błędów. Jednak w pewnych kwestiach trzymanie się zasad pielęgnacji tego ciekawego gatunku przynosi wspaniały efekt. Możesz zapomnieć o podlewaniu, roślinie może odrobinę brakować naturalnego światła szczególnie zimą, ale wartościowe podłoże to coś, czego nie wolno pominąć. Radzimy, jak przygotować doniczkową mieszankę, która odpowie na wszystkie jej potrzeby oraz tłumaczymy, jak często trzeba przesadzać sansewierię, by doczekać się dziesiątek imponujących, strzelistych liści – kluczowe są te oto składniki.

Czytaj artykuł 

Lśniący czajnik wygląda bardzo estetycznie, to fakt, jednak utrzymanie w czystości elementów grzewczych, ścianek czy filtra w urządzeniu ma też znaczenie praktyczne, ekonomiczne i... organoleptyczne. Kumulujące się osady zmniejszają wydajność urządzenia, potrafią też psuć smak wody oraz przygotowywanych z niej napojów. Co zrobić, żeby kamień nie gromadził się w czajniku? A jeśli już zauważymy kremowy nalot, jak najskuteczniej go usunąć? Okazuje się, że jest coś, co na kamień w czajniku działa lepiej niż ocet i jestem przekonana, że produkt ten znajdziesz w domu.

Czytaj artykuł 

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.