Iwona Adamek

Iwona Adamek

Z wykształcenia socjolog, z powołania dziennikarz. Przez 25 lat dziennikarka newsowa i redaktorka. Warsztat szlifowałam w Gazecie Codziennej i portalu nowiny24.pl. Przeszłam wszystkie szczeble zawodowego rozwoju - od praktykantki, przez dziennikarkę, redaktorkę, szefową działu informacji aż po zastępczynię redaktora naczelnego ds. multimediów. W 2021 roku dołączyłam do Interii, gdzie m.in. w Deccorii zajmuję się SEO, analizą treści i ruchu, łącząc wieloletnie redaktorskie doświadczenie z dynamicznie zmieniającymi się trendami na rynku. Tworzenie, analizowanie, stawianie pytań i szukanie na nich odpowiedzi, to fundament mojej pracy.

Poinsecja to krzew będący obecnie jednym z najbardziej rozpowszechnionych, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia, rodzajów roślin uprawnych nie tylko w Polsce, ale także na w innych miejscach na świecie. W jaki sposób powinieneś ją uprawiać i pielęgnować? Jeśli chcesz się tego dowiedzieć, przeczytaj poniższy tekst.

Czytaj artykuł 

Grudzień, zwłaszcza okres świąt Bożego Narodzenia, wielu osobom kojarzy się z pomarańczami i mandarynkami. Od listopada do stycznia w sklepach spożywczych często są promocje na pomarańcze, dlatego chętnie się nimi zajadamy. Po zjedzeniu owoców zwykle wyrzucasz ich skórkę do kosza na śmieci? A to błąd, bo skórkę pomarańczy można wykorzystać na wiele sposobów. 

Czytaj artykuł 

Jajek nie powinno się trzymać w papierowych opakowaniach, w których są sprzedawane. Folia, w którą pakowane są sery i wędliny powoduje błyskawiczne ich psucie, a sałatki są największym źródłem bakterii. Zepsuta żywność wydziela nieprzyjemny zapach i może być groźna dla zdrowia. Jak prawidłowo przechowywać produkty, pozbyć się bakterii i przede wszystkim zaoszczędzić pieniądze? 

Czytaj artykuł 

Regularne czyszczenie kominka z sadzy zapewnia nie tylko skuteczne ogrzewanie i estetykę, ale także bezpieczeństwo. Nie tylko wkład kominka się brudzi, podobnie jest szybą, o którą trzeba dbać równie często. Wyjaśniamy, dlaczego tak się dzieje i jak wyczyścić okopconą szybę domowymi sposobami. 

Czytaj artykuł 

Późną jesienią i zimą zajadamy się cytrusami, które o tej porze roku smakują najlepiej. Po zjedzeniu miąższu ich skórki zwykle wyrzucamy. Szkoda, ponieważ mają wiele cennych właściwości, a tym samym zastosowań. Co zrobić ze skórką mandarynki? Podpowiadamy.

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Aspidistra wyniosła, zwana żelaznym liściem, jest uznawana za jedną z najłatwiejszych w uprawie roślin doniczkowych. Nic dziwnego. To leśna bylina, która jest przyzwyczajona do bardzo trudnych warunków, dlatego nie ma wielkich wymagań. Jednak nie oznacza to, że można całkowicie zaniechać jej pielęgnacji. Dowiedz się, jak uprawiać aspidistrę.

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Majeranek to jedna z najpopularniejszych przypraw, jakie są używane w polskiej kuchni. Charakteryzuje go piękny zapach i wspaniały smak, dzięki którym dania mięsne są pyszne i aromatyczne. Roślinę wyróżnia także wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. W sezonie warto zasadzić go w ogrodzie lub regularnie uprawiać w doniczce na kuchennym parapecie.

Czytaj artykuł 

Zieleń doniczkowa cierpi najczęściej z powodów błędów pielęgnacyjnych, popełnianych przez jej właścicieli. Co robić, jeśli przelejmy rośliny, a te powoli zaczynają żółknąć, a potem gnić? Oto kilka prostych i sprawdzonych rad, jak uratować przelane rośliny domowe. 

Czytaj artykuł 

Kwiaty doniczkowe to najlepszy sposób, by zachować odrobinę lata i jego kolorów nawet wtedy, gdy ciemno i ponuro. Jakie wybrać rośliny doniczkowe kwitnące zimą? Najpiękniejsze gatunki znajdziesz w naszym artykule.

Czytaj artykuł 

Goździki to popularna i lubiana przyprawa, po którą najczęściej sięgamy w okresie Bożego Narodzenia. Czy wiecie, że goździki mają wiele innych zastosowań oraz właściwości lecznicze? M.in. łagodzą objawy wielu chorób oraz działają przeciwbólowo. Poznajcie zalety goździków.

Czytaj artykuł 

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się nieubłaganie. To ostatni dzwonek, by rozpocząć przygotowania na ten wyjątkowy czas. Zanim zasiądziemy do świątecznego stołu, czeka nas jeszcze trochę żmudnej pracy i sprzątania. Jak uporać się ze świątecznymi porządkami w miarę szybko. Mamy kilka sprawdzonych patentów. 

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Boczniaki popularnością doganiają uwielbiane przez wszystkich pieczarki. Wyśmienicie smakują, obfitują w cenne składniki odżywcze i z łatwością można uprawiać je w domu. Do założenia własnej hodowli nie trzeba wiele, a pierwsze owocniki zbierać można już po upływie miesiąca. Podpowiadamy, jak zacząć amatorską hodowlę boczniaków w domu. 

Czytaj artykuł 

Przed lustrem spędzamy sporo czasu. Przodują w tym kobiety, podobno ta czynność zajmuje nam prawie godzinę dziennie, ale panowie wcale nie ustępują w oglądaniu swego odbicia. Dlatego nie ma nic gorszego, jak smugi i zacieki na lustrze. W jaki sposób je wyczyścić i pielęgnować, przy okazji sprawiając, że nie zbędzie pokryte parą po każdej kąpieli? Jest na to kilka sposobów. 

Czytaj artykuł 

Poinsecja to piękna i efektowna roślina, która największą popularnością cieszy się w okresie Bożego Narodzenia. Błędnym przekonaniem jest, że  gwiazda betlejemska jest rośliną jednoroczną, która po uschnięciu nadaje się wyrzucenia. Wyjaśniamy, w jaki sposób uprawiać i pielęgnować poinsecję, aby przetrwała do przyszłego roku.

Czytaj artykuł 

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.