fot. 123RF/PICSELL
Morwa biała - kiedy owocuje
Morwa biała w Europie była uprawiana od XI w. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu występowała całkiem powszechnie w polskich ogrodach. Teraz znów można się na nią częściej natknąć, wraca do łask przede wszystkim ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Niewątpliwą zaletą tego drzewa jest jego mrozoodporność. Morwa biała ma wzniesiony pokrój, dorasta do 10-15 metrów, nie jest więc duża, co sprawia, że świetnie nadaje się do niewielkich ogrodów i na żywopłoty. Roślina wytwarza miękkie, jajowate w kształcie liście. W maju pojawiają się na niej drobne, obupłciowe, żółtawe kwiaty. Owoce morwy dojrzewają latem, również mają białawy kolor.
Morwa biała w ogrodzie
Morwę można uprawiać zarówno jako roślinę użytkową, jak i ozdobną. Jej jadalne owoce są całkiem smaczne i nadają się na przetwory. Posadzona obok innych drzewek owocowych, np. czereśni, będzie chronić je przed żerowaniem szpaków. Ze względu na liczne odrosty korzeniowe morwa świetnie nadaje się na wysokie żywopłoty. Co ważne – częste formowanie sprawi, że morwa raczej nie będzie wydawać owoców. Przeczytaj, jakie jeszcze rośliny wybrać na liściasty żywopłot »
Uprawa morwy białej
Drzewo nie wymaga dużych umiejętności ogrodniczych, jest bardzo prosta w uprawie. Najlepiej rośnie na glebach średnio żyznych, gliniastych, piaszczystych, ale poradzi sobie nawet na nieużytkach. Przeczytaj, jakie jeszcze rośliny urosną na piaszczystej ziemi » Preferuje ziemie o odczynie obojętnym. Roślina dobrze czuje się na stanowiskach ciepłych i osłoniętych od wiatru. Toleruje przesuszenia i raczej jest odporna na choroby i szkodniki roślin. W chłodniejszych rejonach Polski młode okazy mogą wymagać okrycia na zimę.
Morwa biała szybko się rozrasta – jej system korzeniowy jest rozłożysty, głęboki, ale też kruchy, dlatego warto uważać na nią podczas przesadzania. Bardzo łatwo morwę rozmnożyć – szybko tworzy odrosty korzeniowe i chętnie się ukorzenia.
Sadzenie morwy białej
Sadzonki morwy sadzi się na wiosnę lub jesienią. Okazy z pojemnika można posadzić w okresie wegetacyjnym, przypadającym na okres od marca do listopada.
Cięcie morwy białej i pielęgnacja
Roślina dobrze reaguje na przycinanie. Zaleca się przycinać ją albo na koniec lata, tak by rany po cięciu się zabliźniły albo zimą, gdy roślina przejdzie w stan spoczynku. Cięcie w tej porze zapobiegnie wyciekowi soku mlecznego. Drobne pędy należy przyciąć o 1/3 – 1/2 długości. Przeczytaj, jak przycinać żywopłot liściasty »
Biała morwa - jak smakuje
Dojrzałe owoce morwy są soczyste i bardzo słodkie. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych cukrów, kwasy organiczne, olejki eteryczne oraz bogaty zasób witamin A, C i z grupy B. Morwa doskonale nadaje się do deserów oraz na przetwory: soki, dżemy, wina. Owoce oraz liście morwy odnalazły zastosowanie w ziołolecznictwie. Sok z morwy pomaga przy zaparciach, niedokrwistości, chorobach dróg oddechowych.
Biała morwa suszona
Suszona morwa również jest smakołykiem – bywa stosowana jako środek moczopędny i przeciwzapalny, łagodzący objawy gorączki. Poza tym jest bogatym źródłem błonnika i co ważne dla osób dbających o linię, ogranicza wchłanianie cukru, regulując stężenie glukozy we krwi, a także hamuje łaknienie.
Biała morwa - liście
Podobnym działaniem odznaczają się liście morwy. Herbata z suszu dobroczynnie działa na organizm człowieka. Wzmacnia odporność, wspomaga walkę z kaszlem i przeziębieniem, obniża ciśnienie krwi.
Deccoria.pl