Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Apteka w ogrodzie

Apteka w ogrodzie: Podbiał pospolity

Kiedyś nazywano go czarnym zielem. Był używany w sztukach magicznych i wierzono, że jest ściśle powiązany z demonami i siłami odradzania. Każda szanująca się czarownica musiała go mieć w swoim domu. Wysuszone i zwinięte liście palono jak papierosy - uważano, że ma właściwości narkotyczne zbliżone do marihuany. Dzisiaj podbiał stosuje się w leczeniu anginy czy trądziku. To również doskonały dodatek do sałatek, zup i gołąbków.

Apteka w ogrodzie: Podbiał pospolity

Gdzie rośnie podbiał
Podbiał rośnie przy źródłach i nad brzegami wód, na wilgotnych polach, skrajach lasów, glebach gliniastych, wapiennych wzgórzach i nasypach.

Zbieranie i suszenie
Jadalne są kwiaty, liście i młode łodyżki. Kwiaty powinniśmy zbierać zaraz po tym, jak zakwitną. Ścinamy same koszyczki kwitowe. Liście zbieramy wiosną, w dni pogodne, do czasu, aż zacznie pojawiać się na nich rdza. Najlepiej suszyć je na słońcu lub w piekarniku (w temperaturze 40 stopni) – zaraz po zebraniu, bo szybko czernieją. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Właściwości lecznicze
Kwiaty podbiału zawierają olejki eteryczne i flawonoidy. Liście zaś związki śluzowe, kwasy polifenolowe, związki cynku i garbniki. Kwiaty podbiału mają silniejsze działanie rozkurczowe na oskrzela niż liście. Liście podbiału stosuje się przy anginach, przeziębieniach, zapaleniach błon śluzowych, krtani i jamy ustnej.

Podbiał ma silne działanie wykrztuśne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, przeciwskurczowe, osłaniające drogi oddechowe i przewód pokarmowy. Stosowany jest przy zapaleniach oskrzeli, gardła, silnym kaszlu (również u palaczy).

Sok z podbiału
Sok ze świeżych liści i kwiatów można wycisnąć w zwykłej sokowirówce. Następnie zasypujemy go cukrem lub dodajemy łyżeczkę miodu, aby pozbyć się goryczki. Można też wlać sok do alkoholu (w proporcjach - pół na pół) i przechowywać. Liście lub proszek z liści podbiału dodaje się do kąpieli leczniczych – wspomaga leczenie wrzodów, ran, ropni, odcisków, pękających brodawek i ran.

Leczenie podbiałem powinno trwać nie dłużej niż 6 tygodni.

Odwar z podbiału
1 łyżka kwiatów
1 łyżka liści
1 szklanka wody

Suszone kwiaty i liście zaparzamy w szklance wody i pijemy 3-4 razy dziennie, po 1 szklance, między posiłkami.

Właściwości kosmetyczne
Odwar z podbiału powinny stosować osoby z tłustą cerą, mające problem z wypryskami i plamkami żółciowymi. Wystarczy 2 łyżki suszonych kwiatów zalać szklanką wody i gotować przez 10 minut. Po odcedzeniu taką mieszanką powinno się przemywać twarz lub stosować jako okład.

Podbiał w kuchni

Po ususzeniu kwiatów i młodych liści z łodyżkami można je parzyć jak herbatę lub robić z nich syrop. Podbiał przyrządzamy tak samo jak szpinak - najsmaczniejszy jest w wersji smażonej. To doskonały dodatek do zup, sałatek i farszów.

Na Podhalu z liści podbiału robiono polewkę. We wsi Krzymosze koło Siedlec podbiał gotowano wraz z kaszą i podawano jako danie obiadowe. Na Ukrainie i w Rumunii liście podbiału wykorzystuje się do dnia dzisiejszego - np. gołąbków. Gołąbki z kukurydzy, kaszy gryczanej lub jaglanej zawija się w okazałe liście podbiału. Zarówno liście jak i kwiaty można kupić na każdym, rumuńskim targu - są tak popularne jak jabłka, ziemniaki czy sałata.

Zakiszone liście podbiału nadają się również na pasze dla zwierząt.

Sałatka z podbiału, twarożku i roszponki

Składniki:

3-4 świeże kwiaty podbiału pospolitego,
2 garście roszponki (lub innej ulubionej sałaty),
120g twarożku (może być też kozi),
kilka listków mięty i bazylii,
½ łyżki soku z cytryny,
4 łyżki oliwy z oliwek,
3 rzodkiewki,
łyżka miodu,
sól i pieprz.

Przygotowanie:

Sos: Zioła posiekać, zmieszać z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, miodem. Przyprawić solą i pieprzem.

Sałatka: Umyte rzodkiewki wrzuć na wrzącą wodę i gotować 5 minut. Po ostudzeniu przekroić na pół. Na talerzu ułożyć umytą roszponkę, rzodkiewki, pokruszony twarożek i kwiaty podbiału. Całość polać sosem.

Deccoria.pl
Zdjęcie główne: 123RF/PICSELL

Apteka w ogrodzie: orzech włoski

Apteka w ogrodzie: czarny bez

Apteka w ogrodzie: babka lancetowata

Apteka w ogrodzie: bez czarny

Apteka w ogrodzie: ostopest plamisty

Apteka w ogrodzie: czosnek

Apteka w ogrodzie: oregano

Apteka w ogrodzie: przywrotnik pospolity

 

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
Przejdź na