Jak zbierać pokrzywy
Pokrzywy należy ścinać w rękawiczkach, żeby się nie poparzyć. Następie poukładać w małe bukiety i suszyć w przewiewnym miejscu. Zostawiamy tylko te liście, które po ususzeniu będą miały ładny, zielony kolor, resztę wyrzucamy.
Po ususzeniu, obrywamy liście z łodygi i przechowujemy w papierowej torbie.
Napary z liści pokrzywy
Napary z liści pokrzywy wielkiej (rodzaj pokrzywy, dochodzący do 2m) stosuje się przy różnego rodzaju krwawieniach, np. zbyt obfitym miesiączkowaniu. Polecana jest osobom, które mają problemy z nerkami i pęcherzem moczowym. Wspomaga leczenie wysypek skórnych i stanów podcukrzycowych.
Sok z pokrzywy
Sok z młodych liści pokrzywy jest polecany przy niedokrwistości, krzywicy, gnilcu i białaczce. Ten sam efekt można uzyskać spożywając młode liście pokrzywy na surowo.
Sok z liści pokrzywy najlepiej przygotowywać w maju.
Wystarczy przepuścić liście przez maszynkę do mięsa lub zmielić w sokowirówce. Tak otrzymany sok zalać miodem (1/10 sok na 9/10 miodu). Napój przelać do słoika i trzymać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
Powinno się przyjmować nie więcej, niż 1 łyżeczkę soku dziennie.
Sok z liści pokrzyw jest zalecany osobom, u których zdiagnozowano guzy ziarnicowe, w celu poprawienia obrazu krwi (szczególnie po kuracji antybiotykowej).
Stosowany jest również do regulacji ciśnienia, poprawienia pracy serca, bólach i marznięciu kończyn i regulacji pracy serca.
Aby wstrzymać nagłe krwawienie z nosa, wystarczy zmoczyć watę w świeżo wyciśniętym soku z pokrzywy i włożyć na kilka minut do nosa.
Sok z pokrzywy na infekcje gardła, włosy i skórę
Po zebraniu pokrzywy, oddzielamy liście od łodyg, myjemy w przegotowanej wodzie. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub mielimy w sokowirówce. Rozcieńczamy z wodą (pół na pół).
Tak otrzymanym sokiem płuczemy usta w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła i aftach.
Możemy przemywać nim rany, zapalenia skórne i czyraki.
Sok z pokrzywy ma również świetny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.
Pomaga walczyć z trądzikiem, można go również stosować do płukania włosów przetłuszczających się lub z łupieżem.
Wcieranie soku w skórę głowy wzmacnia cebulki włosów i przeciwdziała ich wypadaniu.
Nalewka z pokrzywy
¾ części zmielonej pokrzywy zalewamy spirytusem 70%, w ilości 3-krotnie większej. Tak przygotowany roztwór odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie.
Nalewką z pokrzywy leczy się przeziębienia, zatrucia żołądkowe i biegunki bakteryjne.
Najlepiej dodać 2 łyżki nalewki do herbaty i wypić jeszcze ciepłą.
Pokrzywa w kuchni
- Najpopularniejszą potrawą z pokrzywy jest zupa pokrzywowa. Przepis na tę zupę jest bardzo prosty.
Wystarczy zebrać kilka garści młodych liści pokrzywy, umyć i przelać wrzątkiem, a następnie dokładnie odsączyć. Dusimy liście na maśle z dodatkiem czosnku. Następnie miksujemy i dodajemy do wywaru z włoszczyzny i mleka (pół na pół). Do smaku można dodać kostkę rosołową. Wywar gotujemy kilkanaście minut i zagęszczamy śmietaną zmieszaną z mąką. Zupę przyprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem i imbirem. Podajemy z jajkiem na twardo.
- Spażone liście pokrzywy można dodawać do jajecznicy lub sałatki (najsmaczniejsze są młode liście i łodygi).
- Świetnie smakuje jako dodatek do zasmażanych ziemniaków z czosnkiem, cebulą, oliwą i ziołami prowansalskimi.
- Pokrzywę można łączyć ze szpinakiem - najsmaczniejsza jest podsmażona na patelni z masłem i czosnkiem.
- Doskonale smakuje z makaronem.
- Z liści pokrzywy można przygotować sos.
- Liście pokrzywy wymieszane z białym serem i gęstym jugurtem; doprawione solą, pieprzem, czosnkiem, z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki, posłużą jako zdrowy i smaczny twarożek.
- Pokrzywę można usmażyć w cieście lub ukisić jak kapustę.
CHWASTY, KTÓRE LECZĄ: MNISZEK LEKARSKI
CHWASTY, KTÓRE LECZĄ: PODBIAŁ POSPOLITY
Agnieszka Śliwińska/Deccoria.pl