Jak sadzić szpinak?
Dla 3-osobowej rodziny wystarczy 5 roślin, więc powinniśmy kupić około 15 nasion. Do małych doniczek wsypujemy ziemię kompostową wymieszaną z piaskiem. Do każdej doniczki wsadzamy po 3 nasiona. Gdy rośliny wzejdą pozostawiamy te najdorodniejsze (w każdej doniczce powinna pozostać tylko 1 roślinka). Po około 6 tygodniach od wysiania, możemy już przesadzać rośliny do gruntu (lub do większych donic na balkon). Ponieważ łodygi szpinaku płożą się po ziemi, potrzebują dużo wolnej przestrzeni. Na 1m2 sadzimy tylko 4 rośliny, w rozstawie około 60x40cm. Jeśli wysadzimy sadzonki szpinaku do gruntu z początkiem czerwca, już po 4 tygodniach będziemy zbierać pierwsze plony.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
Szpinak możemy uprawiać również w gruncie. Wtedy nasiona wysiewamy w rzędach oddalonych od siebie o 20 cm. Ziarna siejemy na głębokość ok. 2 cm. Po wzejściu roślin należy je poprzerywać – tak, aby między roślinami zachować odległość 10 cm. Aż do zbiorów systematycznie podlewamy szpinak i usuwamy wszystkie chwasty. Decydując się na ten rodzaj wysiewu, trzymajmy się trzech terminów: koniec marca/początek kwietnia (zbiory na koniec maja/początek czerwca), początek sierpnia (zbiór w październiku i listopadzie), koniec sierpnia/początek września (zbiory w kwietniu/maju – tylko dla odmian odpornych na mróz).
Jakie warunki?
Szpinak lubi gleby gliniasto-piaszczyste i piaszczysto-gliniaste o pH obojętnym lub lekko zakwaszonym. Ziemia powinna być bogata w próchnicę, ponieważ szpinak ma płytki system korzeniowy. Nie powinnismy go uprawiać w glebie, w której wcześnie rosły buraki, sałata, oraz również szpinak, ze względu na wspólne choroby i szkodniki. W podłożu, w której rósł szpinak najlepiej po zbiorach uprawiać pomidory, ogórki i rośliny kapustne. Szpinak nie jest rośliną bardzo wymagającą, więc dobrze rośnie zarówno w słonecznych, jak i zacienionych miejscach.
Kiedy zbieramy?
Zbiory rozpoczynamy, gdy roślina ma po 6-7 liści. Liście będą nadawały się do jedzenia, jeśli zbierzemy je przed rozpoczęciem kwitnienia rośliny. Jeśli roślina zacznie kwitnąć, liście staną się gorzkie i będą miały bardzo niską zawartość witaminy C i karotenu. Zbieramy młode liście i końcówki pędów. Najlepszą porą dnia na zbiory jest wczesny ranek lub wieczór. Końcówki pędów powinniśmy odcinać, ponieważ to zapewni odrastanie młodych liści.
Właściwości odżywcze
Szpinak to najcenniejsze źródło wapnia i fosforu. W liściach szpinaku jest również dużo witaminy C (60-80 mg), witamin z grupy B (B1. B2, PP), karotenu, soli mineralnych, białka, witaminy A, żelaza, magnezu, sodu, jodu i kwasu foliowego.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
Szpinak jest też niskokaloryczny, więc polecamy go osobom na diecie. Dietetycy zalecają picie raz dziennie koktajlu ze szpinaku, pomarańczy i bananów - zamiast śniadania czy kolacji. To najpopularniejszy koktajl odchudzający - w połączeniu z ćwiczeniami, gwarantuje szybki i trwały efekt.
Zdjęcie główne: ©123RF/PICSEL
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:
Apteka w ogrodzie: czosnek
Apteka w ogrodzie: oregano
Apteka w ogrodzie: przywrotnik pospolity
Apteka w ogrodzie: czarnuszka dobra na wszytko
Apteka w ogrodzie: ostopest plamisty
________________________________________________________________________________________
KONKURS: Pokaż, jak wygląda twoja kuchnia! Kliknij!
Prześlijcie nam zdjęcia, a my nagrodzimy te najciekawsze.
Do wygrania mamy bon wysokości 750 zł, a dla trzech osób, których aranżacje nas zainteresują – bony w wysokości 300 zł. Wszystkie do wykorzystania w sklepach IKEA.