Pieprz
Pieprz czarny to pnącze, uprawiane głównie dla swoich owoców, z których pozyskiwana jest wszystkim dobrze znana przyprawa. Wyrastają one zebrane w owocostan zawierający od 20 do 30 pestkowców. Różne rodzaje przyprawy – pieprz biały, czarny lub czerwony - pochodzą od tej samej rośliny, są jednak zbierane na różnych etapach jej rozwoju i inaczej przygotowywane.
Awokado
Awokado nosi jeszcze drugą, wdzięczną nazwę – smaczliwka. Jest to drzewo wiecznie zielone, z rodziny wawrzynowatych. Osiąga wysokość ok. 20 metrów. Wydaje zielone, „maślane” owoce, które dojrzewają przez 6 do 8 miesięcy. Zwisają one z gałęzi jakby na sznurkach.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
Orzeszki ziemne
Jak nazwa wskazuje, rosną pod ziemią. Są nasionami owocu orzachy podziemnej, rośliny z gatunku bobowatych – biologicznie bliżej jej więc do wcześniej wspomnianej ciecierzycy, niż innych orzechów. Po przekwitnięciu szypułka kieruje strąk do ziemi, gdzie na głębokości 5-8 cm dojrzewają „orzeszki”.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!