REKLAMA
fot. Pixabay.com
Od czasów, kiedy to Rzymianie i Grecy rozpoczeli ich uprawę, tak do dziś są obiektem ogromnego zainteresowania wśród ogrodników. Jest to związane nie tylko z ich walorami smakowymi, ale także z ogromnym bogactwem witaminowym i leczniczym. Większość z nich zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, D, E oraz sole mineralne.
Istnieje możliwość uprawy grzybów we własnym ogródku, trzeba jednak stosunkowo wcześniej zapoznać się z kilkoma zaleceniami wiążącymi się z ich utrzymaniem. Opisujemy jak powinno się traktować poszczególne rodzaje grzybów, aby w naszych ogródkach urosły zdrowe i dorodne.
Jak już zostało wyżej wspomniane jest wiele rodzajów grzybów, a co za tym idzie, wiele rodzajów ich uprawy. Rekordy popularności wśród ogrodników biją przede wszystkim: boczniaki, twardziaki pieczarki.
Pieczarka
Najczęściej w domowej uprawie spotyka się pieczarkę. Nie jest to bardzo wymagający grzyb - średnia temperatura jego rozwoju to 12 – 20 °C, nie potrzebuje światła, dzięki czemu wielu ogrodników uprawia ją w piwnicy. Jest to o tyle proste, że potrzebne jest jedynie właściwe podłoże przerośnięte grzybnią, woreczek z ziemią do przykrycia podłoża i karton papieru. Utrzymując odpowiednią wilgoć i temperaturę już po miesiącu możemy zacząć pierwsze zbiory.
Dla bardziej wymagających ogrodników, chcących udekorować swój ogród dywanem dorodnych kapeluszy mamy przygotowanych kilka wskazówek.
Uprawy możliwe są w okresie od połowy kwietnia do końca lipca. Wybieramy dla nich miejsce zacienione, najlepiej pomiędzy krzewami. Za podłoże służy nam kompost fermentowany do uprawy grzybów, może być to podłoże z obornika końskiego bądź ze słomy i kurzaka. Tego typu kompost jest możliwy do zakupienia już w gotowej formie w sklepach ogrodniczych. Przed przystąpieniem do zaszczepienia takiego podłoża należy jednak zbadać jego wilgotność. Kolejno mieszamy kompost z tworzywem sztucznym i grzybnią, a następnie wkładamy do worka, który nacinamy w kilku miejscach. Po trzech tygodniach otwieramy worek i nakładamy zwilżoną ziemię na górną powierzchnię. W dobrych warunkach po 2-3 tygodniach można rozpocząć zbiór.
Boczniak ostrygowaty
Zaraz po pieczarce, drugim co do popularności grzybem jest boczniak ostrygowaty. Boczniaki nadają się do uprawy na drewnie prawie wszystkich gatunków drzew liściastych (topola, brzoza, wierzba, grab itp.), a także drzew owocowych. Najprostszym sposobem na zaszczepienie pniaków grzybnią jest nacięcie ich w połowie wysokości. Następnie miejsce nacięcia wypełniamy grzybnią, a obszar szczepienia koniecznie okrywamy paskiem folii. Należy pamiętać, żeby utworzyć ok. 6 do 10 takich otworów. Zagwarantuje to szybki i równomierny wzrost grzybni w drewnie. Zaszczepione pniaki należy przechowywać w ciemnych i wilgotnych miejscach, w temperaturze ok – 10- 28 °C. Jeżeli trzymamy boczniaki w miejscu pozbawionym światła, musimy zapewnić minimum jedną żarówkę jarzeniową na pomieszczenie o powierzchni 4 m2.
Słoma także świetnie nadaje się do uprawy boczniaka ostrygowatego. Zaleca się zastosowanie twardej słomy - pszennej, bądź żytniej. Przed zaszczepieniem grzybnią słomę należy nawilżyć. Możemy to wykonać poprzez zalanie gorącą wodą worka z czystą i świeżą sieczką, która po wyschnięciu mieszana jest z grzybnią. Drugą metodą jest namaczanie słomy na okres 14 dni. Po wymieszaniu sieczki z grzybnią napełniamy nią czyste worki foliowe. Następnie na otwartej przestrzeni umieszczamy worki w miejscu nienasłonecznionym, osłoniętym od wiatru.
Boczniaki w określonych etapach dojrzewania, aby dobrze się rozwijały muszą mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę. Temperatura przerostu w przeciwieństwie do temperatury szoku nie musi być tak bardzo przestrzegana. W pierwszym przypadku powinniśmy trzymać balot w temperaturze ok 19-23°C, w drugim ok 10-18°C. Aby zapewnić właściwą wilgotność powietrza, ok. 85% - zalecane jest trzymanie balotu nad pojemnikiem z wodą. Pamiętać także należy, aby balot umieszczać w zagłębieniu ziemi, w miejscu zacienionym. Dobrą wiadomością jest to że, przy zachowaniu odpowiednich warunków, o których pisaliśmy wyżej możemy uzyskać nawet 5 do 7 kg grzybów z jednego balotu.
Sezon na zbiórkę rozpoczyna się w kwietniu i maju. Uprawę natomiast zakłada się od marca do października włącznie. Jeżeli jednak w swoim ogródku posiadamy szklarnię, uprawę możemy prowadzić cały rok.
Twardziak jadalny Shii - take
Trzecim, równie popularnym rodzajem grzybów, co dwa poprzednie, są twardziaki. Znany jest jako „eliksir życia” czy „grzyb długowieczności” z powodu właściwości leczniczych, jakie posiada. Zaleca się spożywanie ich przy podwyższonym cholesterolu, chorobach żołądka, wszelakich alergiach, krótkowzroczności, hemoroidach, wirusach, stanach zapalnych i wielu innych.
Twardziaki można uprawiać na drewnie drzew liściastych, najlepiej dębu, grabu i buku. Ponadto należy zwrócić uwagę na to, że drewno nie powinno pochodzić z gałęzi, które leżały po ścięciu już ponad dwa miesiące. Okres upraw to wiosna – jesień. Wskazówki dotyczące uprawy są zbliżone do tych opisanych przy uprawie boczniaka.
Wstępnie w drewnie wywiercamy otwory, w których następnie umieszczamy grzybnie. Pamiętajmy, że musimy zapewnić jej odpowiednią wilgotność na poziomie 85 – 90 % a temperaturę utrzymujemy w granicach 10 do 20°C.
Deccoria.pl